Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:43 | 17/07/2018
Με πρόσφατη ενέργεια της η Εισαγγελία Πρωτοδικών  Ορεστιάδας, παρήγγειλε  κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σε βάρος συνάδελφων μας  για παράβαση του άρθρου 172 Π.Κ. «ελευθέρωση φυλακισμένου» για περιστατικό διαφυγής κρατουμένων από το Κ.Υ.Τ  Φυλακίου που έλαβε χώρα το Μάιο 2018.
      Tο ΚΥΤ  Φυλακίου     ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάρτιο του 2013  και έχει υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με  αποστολή  την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στην Χώρα, σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας τους με την υπαγωγή τους σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής .

      Σύμφωνα με  το άρθρο 14 του  Ν.4375/2016 ο οποίος προβλέπει την λειτουργία του,  οι αλλοδαποί που εισέρχονται στην χώρα μας χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις τελούν υπό καθεστώς «περιορισμού της ελευθερίας τους» εντός του κέντρου. Έτσι οι αλλοδαποί  διοικητικοί κρατούμενοι δεν κρατούνται σε χώρους με προδιαγραφές  κρατητηρίων, αλλά σε κοιτώνες τύπου  Kibo, έχουν δυνατότητα να χρησιμοποιούν ελευθέρα τον ανοιχτό αύλειο χώρο και τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους ψυχαγωγίας και λατρείας . Περά από αυτά όμως τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν στην κατοχή τους κινητά με  wi-fi, έχουν την δυνατότητα  να έχουν στην κατοχή τους φάρμακα , απορρυπαντικά , σαπούνια ,κουνουπέλαια, αναπτήρες, τσιγάρα, κλπ., όπως επίσης έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε υλικά (σίδερα, πλαστικά) τα οποία δύναται να αποκολληθούν από τις φθαρμένες εγκαταστάσεις και ευκολά να μετατραπούν σε όπλα. Επίσης  μπορούν να κρυφτούν και να κρύψουν οτιδήποτε ανάμεσα στους κοιτώνες  όπου υφίσταται  πυκνή βλάστηση. Οι δε αστυνομικοί όταν θέλουν να προβούν σε καταμέτρηση αυτών, είναι υποχρεωμένοι να εισέρχονται  άοπλοι μέσα στους κοιτώνες αφού δεν υπάρχει οπτική επαφή απ’ έξω.  Όσες φόρες συνάδελφοι που εκτελούν υπηρεσίες εκεί διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτά  βρέθηκαν αντιμέτωποι με την διοίκηση και με τις Μ.Κ.Ο που έχουν γραφεία μέσα στον εν λόγω  χώρο κράτησης του ΚΥΤ Φυλακίου, οι οποίοι υπεραμύνονται  ότι με αυτούς του τρόπους διασφαλίζονται  οι συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας των κρατουμένων .

 
      Παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο  15 του Ν.4375/2016   η  μόνη  ευθύνη που έχει   η Ελληνική Αστυνομία αφορά  την φύλαξη των  εγκαταστάσεων  και κανονικά τα καθήκοντα των συναδέλφων μας θα έπρεπε να σχετίζονται μόνο με την εξωτερική φρούρηση των εγκαταστάσεων, οι συνάδελφοι μας έχουν αναλάβει και την επιτήρηση-φρούρηση  των διοικητικών  κρατούμενων στο εσωτερικό του  ΚΥΤ και έτσι τοποθετείται ένας σκοπός σε κάθε μία από τις  τέσσερις(4) πτέρυγες, έκαστη από τις οποίες φιλοξένει 60-70 κρατούμενους.
      Κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ λαμβάνοντες υπόψη τα όσα  αναπτύχτηκαν στις προηγούμενες  παραγράφους μπορείτε  να αντιληφθείτε:
1.Ποσό εύκολο  είναι να  αφοπλιστεί, ένας από τους αστυνομικούς που εκτελούν  εκεί υπηρεσία και με το ίδιο του το όπλο να τελεστεί αδίκημα ακόμα και εις βάρος του;
 
2.Πόσο εύκολο είναι κάποιος από τους κρατουμένους, να αυτοτραυματιστεί ή να τραυματίσει κάποιον άλλον , να αυτοκτονήσει ή και να σκοτώσει κάποιον;
 
3.Πόσο εύκολη είναι μια ομαδική εξέγερση και διαφυγή  από τον χώρο;
 
4.Πόσο εύκολη είναι η πρόκληση φθορών στις εγκαταστάσεις ακόμη και ένας εμπρησμός ;
 
5.Πόσο εύκολο είναι για τους κρατούμενους να αποδράσουν;
 
και τέλος για ποιο λόγο κανένας αστυνομικός δεν θέλει να τεθεί σε υπηρεσία στο ΚΥΤ  Φυλακίου;  
 
      Όσο φιλότιμη και αν είναι η Δ.Α. Ορεστιάδας  όσο και αν ενισχύσει με προσωπικό τα  εν λόγω  πόστα,  δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση διότι εκ φύσεως είναι προβληματική. Στο Ν.4375/2016 προβλέπεται ότι την φύλαξη των  εγκαταστάσεων  την έχει  η Ελληνική Αστυνομία αλλά  δεν προβλέπεται καμία μερίμνα για την φρούρηση των κρατούμενων. Τα άρθρα 66 και 67 Π.Δ.141/91 καθορίζουν τα καθήκοντα των αστυνομικών, ως προς την φρούρηση κρατούμενων που κρατούνται σε κρατητήρια και όχι σε χώρους με καθεστώς περιορισμού ελευθερίας και δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής σε αυτή την περίπτωση. Νομικό πλαίσιο που να καθορίζει  τα καθήκοντα των αστυνομικών   σε  χώρους  περιορισμού της ελευθερίας δεν υπάρχει. Στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν  δεν έχουν προβλεφθεί προδιαγραφές  για την ασφάλεια των εργαζομένων, ούτε καν για την φύλαξη του ατομικού οπλισμού τους .
 
      Επίσης, σας μεταφέρουμε τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων μας  για το ολιγάριθμο  προσωπικό που διατίθεται σε υπηρεσία , την μη αποκατάσταση  των  φθορών στις εγκαταστάσεις,  την μη λειτουργία  των καμερών ασφαλείας , τον ανεπαρκή φωτισμό των εγκαταστάσεων, την μη αποψίλωση του χώρου και του αλσυλλίου που βρίσκεται εντός αυτού από χόρτα  και ξερά κλαδιά  και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής από την ύπαρξη λιμναζόντων λυμάτων από την  υπερχείλιση των βόθρων.
 
      Κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ, τραβήξαμε και ενισχύσαμε την μία πλευρά της διελκυστίνδας προσφέροντας περισσότερη ελευθερία στου κρατούμενους αφαιρώντας από την άλλη πλευρά την υπηρεσιακή μας αξιοπρέπεια. Φτάσαμε  σε σημείο, να επαφιόμαστε στην καλοσύνη και την μεγαλοκαρδία των αλλοδαπών κρατούμενων για την μη ύπαρξη βούλησης εκ μέρους τους διάπραξης κάποιου αδικήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε και παραιτήσεις από το διοικητικό προσωπικό της εν λόγω  υπηρεσίας μετά τις διώξεις της Εισαγγελίας.
 
      Για να προλάβουμε τα χειρότερα, από την Ένωση μας προτείνεται η  παύση λειτουργίας του ΚΥΤ  Φυλακίου μέχρι να επανασχεδιαστεί εξ΄  αρχής  η λειτουργία του, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη όλες τις παραμέτρους που  αφορούν την ασφάλεια του προσωπικού που εκτελεί υπηρεσία  εκεί αλλά και την εισαγωγή νομοθετικής  ρύθμισης που να καθορίζει υπηρεσία και  αρμοδιότητες για   την φρούρηση των κρατούμενων που τελούν σε καθεστώς περιορισμού ελευθερίας στα εν λόγω κέντρα, ενδεχομένως  και με την πρόβλεψη ίδρυσης για το σκοπό αυτό, νέων υπηρεσιών.
 
 
Προς:
1)Π.Ο.ΑΣ.Υ
2) Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΤΟΣΚΑ Νικόλαο(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)
3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο(μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)
Κοιν.:
 
1)Μέλη μας
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis