Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 01/04/2017

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από συναδέλφους οι οποίοι διατίθενται στη φύλαξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είτε ένστολοι, είτε με πολιτική περιβολή, ενόψει του νέου μέτρου εισόδου σε αυτά (ηλεκτρονικό εισιτήριο).

Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε ότι δεν έχει συνταχθεί ειδικό μνημόνιο ενεργειών των διατιθέμενων αστυνομικών και δεν αναφέρονται σε καμία γραπτή διαταγή της Υπηρεσίας τα καθήκοντά τους και η αποστολή τους και κατ’ επέκταση πως πρέπει να ενεργήσουν όταν πλήθος ατόμων που είναι εφοδιασμένα με αντικείμενα, δύνανται να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες και έχουν σκοπό να καταστρέψουν τα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, παρά μόνο προφορικές εντολές για έγκαιρη τηλεφωνική ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων και συλλήψεις, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Διερωτόμαστε:

- Πώς είναι δυνατόν να αναμένει η Ηγεσία επιτυχία των μέτρων φύλαξης, όταν πλέον μετά από τόσες επιθέσεις είναι πασιφανές ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για καταστροφή των μηχανημάτων από «γνωστές – άγνωστες» ομάδες και δεν δύνανται να αντιμετωπιστούν από τους διατιθέμενους αστυνομικούς, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά μόνο από τις Ειδικές Υπηρεσίες Αποκατάστασης Τάξης, οι οποίες είναι με τη σειρά τους καθηλωμένες στα νησιά και στις φυλάξεις ευπαθών στόχων.

- Αν το καθήκον των διατιθέμενων αστυνομικών είναι μόνο να ενημερώσουν το Κέντρο σε περίπτωση επίθεσης, αυτήν την ενέργεια την κάνουν κάλλιστα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

- Αν δεν καταργούνταν η Ομάδα ΔΕΛΤΑ θα αντιμετωπίζονταν με αποτελεσματικότερο τρόπο οι οργανωμένες επιθέσεις των «μπαχαλάκηδων»;

- Έχουν αναρωτηθεί οι ιθύνοντες ότι οι Υπηρεσίες των Διευθύνσεων της ΓΑΔΑ υπολειτουργούν, από τον αποδεκατισμό που υφίστανται, λόγω της καθημερινής διάθεσης προσωπικού τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

- Γιατί η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί ώστε τέτοιου είδους πράξεις να θεωρούνται ιδιώνυμα αδικήματα και οι δράστες τους να τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα για συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση; Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και αποθαρρυντικά σε κάθε επίδοξο δράστη. 

Αναμένουμε ότι η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος, αφού μέχρι στιγμής τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός του μέτρου είναι ανεπαρκής.

Υ.Γ. Διαρροές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από ανώτατο αξιωματικό που ρίχνει την ευθύνη για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου στους διατιθέμενους αστυνομικούς, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί. Στην επόμενη «διαρροή» του ας μας γνωρίσει πως πίνει τον καφέ που του σερβίρουν στη «ζεστασιά της γραφειάρας» του και ύστερα να επικρίνει τους συναδέλφους που είναι καθημερινά στο πεζοδρόμιο και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. 

*** Άρθρο από την εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία"

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis