Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 10/09/2017

Προβληματισμός επικρατεί από τις πληροφορίες που λένε πως τα πρώτα αποτελέσματα για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι απογοητευτικά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις,λέγοντας ότι το γεγονός ότι εντοπίσθηκαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ίδια γεωλογικά και άλλα συστατικά που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, είναι ελπιδοφόρο.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι το κοίτασμα στο τεμάχιο Ονησίφορος είναι μικρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως δεν τίθεται θέμα απαισιοδοξίας.

[custom:google-ads]

«Έστω και αν ο συγκεκριμένος αποταμιευτήρας δεν είναι αρκούντως μεγάλος να ικανοποιήσει από μόνος του τις προϋποθέσεις εκμεταλλευσιμότητας, η ανεύρεσή του είναι σημαντική,» ανέφερε.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, έχει ενημερωθεί ήδη για τα αποτελέσματα της γεώτρησης των εταιρειών TOTAL και ΕΝΙ, ενώ την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης (Διάλογος, Φιλελεύθερος και Πολίτης) οι έρευνες για τεχνολογική αξιολόγηση του κοιτάσματος στο οικόπεδο «11» έγιναν με τη «μέθοδο βεντούζας τοιχώματος» που δίνει διάφορα σημαντικά στοιχεία αλλά και μετρήσεις ρυθμού ροής φυσικού αερίου εξαιρετικής ακρίβειας.

Οι μετρήσεις έδειξαν πως το αέριο βρέθηκε αλλά ήταν ελάχιστο, και δεν είναι σε αυτόνομα εμπορεύσιμες ποσότητες.

Μάλιστα, το πάχος του κοιτάσματος ήταν μόλις 80 μέτρα, ενώ οι προσδοκίες ήταν για πάνω από 200 μέτρα, την ώρα που το Ζορ φτάνει τα 650 μέτρα.

Διαβάστε περισσότερα στο militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis