Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:59 | 16/08/2016

Με μια προκλητική ανακοίνωση «απάντησε» στις αξιώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου από την Άγκυρα για μια ειλικρινή συγγνώμη για την γενοκτονία σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Είναι δημαγωγία, μακριά από την καλή θέληση και την υπεύθυνη πολιτική» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, και συνεχίζει: «Οι δηλώσεις του Παυλόπουλου  στρεβλώνουν το προσωρινό κλείσιμο του Μοναστηριού της Παναγιάς της Σουμελά λόγω ανακαινίσεων έρχονται επίσης σε αντίθεση με την πραγματικότητα». 

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά κατηγορεί τη χώρα μας για «απάνθρωπη μεταχείριση όλων των μειονοτήτων».

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις ελληνικές αρχές και κύκλους, που προσπαθούν να κρατήσουν τις ιστορικά και νομικά αβάσιμες κατηγορίες για τον Πόντο στην ατζέντα και δεν βλέπουν ότι κανένα κακό στο να το χρησιμοποιούν ως πολιτικό μοχλό πίεσης, την απάνθρωπη μεταχείριση όλων των μειονοτήτων από την ίδρυση της δικής τους χώρας» αναφέρει η προκλητική ανακοίνωση. 

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με τις δηλώσεις του υποκινεί το θρησκευτικό και εθνικό μίσος.  

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας 

Κατά τη διάρκεια χτεσινών του δηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβαλε την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αυθαιρεσία» των τουρκικών αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.

Ταυτόχρονα ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Μ’ αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis