Hδη εκκρεμούν από τον προηγούμενο χρόνο αιτήματα για 1.400 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -οι οποίες ποτέ δεν έγιναν- ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας υποσχέθηκε τη στήριξη του χώρου της Δικαιοσύνης με νέους υπαλλήλους.
Υπενθυμίζεται πως τα αιτήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αφορούν τόσο επιστήμονες με εξειδίκευση, τεχνικό προσωπικό, αλλά κυρίως προσωπικό φύλαξης και φρούρησης καταστημάτων κράτησης και δικαστικών κτιρίων.
580 σωφρονιστικοί υπάλληλοι
Με 580 μόνιμους υπαλλήλους θα ενισχυθούν τα 33 Καταστήματα Κράτησης που λειτουργούν στη χώρα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των Καταστημάτων Κράτησης Γ' τύπου και άλλες διατάξεις».
Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 500 νέοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι (340 Φύλακες και 160 Εξωτερικοί Φρουροί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), 20 άτομα του κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων, 20 στον κλάδο ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Νοσηλευτικής, 15 πτυχιούχοι ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας, 5 απόφοιτοι ΤΕΙ στην ειδικότητα Υγείας Πρόνοιας /Κοινωνικής Εργασίας, και 20 υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού.
Τις 500 θέσεις του κλάδου φύλαξης θα προκηρύξει το ίδιο το υπουργείο, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ.
500 ειδικοί φρουροί
Η ανάγκη ενίσχυσης της φρούρησης κυρίως δικαστικών κτιρίων και δευτερευόντως Σωφρονιστικών Καταστημάτων οδήγησε το υπουργείο στην αποστολή αιτήματος (τον Ιανουάριο του 2014) προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να του δώσει το «πράσινο φως» για την προκήρυξη 500 θέσεων ειδικών φρουρών οι οποίοι θα φρουρούν κτίρια του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι έκτακτες προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. αφορούν άντρες και γυναίκες, οι οποίοι θα προέρχονται από όλων των τύπων τα Λύκεια, θα έχουν ηλικία έως 28 ετών και ανάστημα τουλάχιστον 1,70 (χωρίς υποδήματα).
Προβάδισμα στη διαδικασία επιλογής θα έχουν όσοι γνωρίζουν μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα, κατέχουν άδεια οδήγησης και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης ή ως Επαγγελματίες Οπλίτες.
100 επιστήμονες πληροφορικής
Ωριμο είναι το αίτημα πρόσληψης 100 μονίμων δικαστικών υπαλλήλων, επιστημόνων πληροφορικής, καθώς έχει ήδη εγκριθεί από το προηγούμενο έτος και περιμένει τη σειρά του για να εκδοθεί από το ΑΣΕΠ.
Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 40 υπάλληλοι ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής (Επιστήμης των Υπολογιστών ή Μηχανικών Η/Υ) και 60 υπάλληλοι του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής (ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων), οι οποίοι θα εργαστούν στα διοικητικά, πολιτικά και ποινικά δικαστήρια καθώς και στις Εισαγγελίες όλης της χώρας.
Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει με τη διαδικασία πινάκων προτεραιότητας (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/94) από κατόχους ομωνύμου ή ταυτοσήμου κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ/ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισοτίμου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής. Παράλληλα οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής ή Ισπανικής), ενώ ειδικά για τις θέσεις ΠΕ απαιτείται η γνώση επεξεργασίας ελληνικών και ξενόγλωσσων κειμένων και πινάκων σε Η/Υ.
*Με Υπουργικές Αποφάσεις αυξάνονται κατά δύο οι θέσεις των εισακτέων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών με τον τελευταίο εισαγωγικό διαγωνισμό. Η μία θέση αφορά την κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και η άλλη τη Διοικητική Δικαιοσύνη. Τον ερχόμενο Ιούλιο θα κινηθούν οι διαδικασίες για τον επόμενο 22ο διαγωνισμό της ΕΣΔΛ.
176 δικαστικοί πραγματογνώμονες
Το «πράσινο φως» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε λάβει το αίτημα πρόσληψης 176 δικαστικών πραγματογνωμόνων, για την υποστήριξη των αρμόδιων δικαστικών Αρχών που ερευνούν μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.
Το νέο Σώμα δικαστών πραγματογνωμόνων που θα συσταθεί για να συνδράμει στο έργο ανακριτών και εισαγγελέων θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και ως εκ τούτου θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες (οικονομολόγους, γραφολόγους, τραπεζίτες, πολεοδόμους κ.λπ.) που θα κατανεμηθούν στα Εφετεία όλης της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ συνεπικουρούσε τις ανακριτικές αρχές στις οικονομικές υποθέσεις που ερευνούσαν, όμως οι πολλαπλές αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί έκριναν αναγκαία την απομάκρυνσή του από το εν λόγω αντικείμενο και τη σύσταση του νέου προανακριτικού Σώματος.
45 στην Εισαγγελία
Σαράντα πέντε επιστήμονες, διοικητικούς και βοηθητικό προσωπικό είχε ζητήσει η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, προκειμένου να ενισχυθεί το Γραφείο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Για τη στελέχωση του Γραφείου θα προσλαμβάνονταν 22 Ειδικοί Επιστήμονες, 15 πτυχιούχοι κατηγορίας ΠΕ ή TE, 5 διοικητικοί κατηγορίας ΔΕ και 3 ως βοηθητικό προσωπικό.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ
[email protected]
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23318&subid=2&pubid=64171389