Προσλήψεις 1.033 Ειδικών Φρουρών - Ποιo προσόν θα δώσει έξτρα μόρια στους υποψήφιους

Προσλήψεις 1.033 Ειδικών Φρουρών - Ποιo προσόν θα δώσει έξτρα μόρια στους υποψήφιους

Πανεπιστημιακή αστυνομία με ...πτυχίο από την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν. Με απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, προσανατολίζεται να στελεχώσει την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την προκήρυξη διαγωνισμού πρόσληψης των 1.033 Ειδικών Φρουρών, να αναμένεται να την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", άμεσα θα "τρέξουν" οι διαδικασίες, με τους πρώτους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν το σώμα να είναι "ετοιμοπόλεμοι" από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη εν όψει της νέας πανεπιστημιακής χρονιάς, ακολουθώντας εκπαίδευση "εξπρές" διάρκειας 3 έως 6 μηνών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Εισβολή με αυτοκίνητο σε εταιρεία κούριερ στον Ασπρόπυργο - Τι έκλεψαν


Πτυχιούχοι Ειδικοί Φρουροί με ...πριμ μοριοδότησης

Με έως και 1.000 μόρια θα ενισχύονται οι υποψηφιότητες αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα συμμετέχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό για την στελέχωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ...αλλάζει προτεραιότητες δείχνοντας προτίμηση σε άτομα εξοικειωμένα με το Πανεπιστημιακό περιβάλλον που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν ομαλά στους ειδικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν σε τυχόν έκνομες ενέργειες εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Έτσι τα κριτήρια που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις, θα αντικατασταθούν με το "bonus" των έξτρα μορίων να μην απαιτεί πλέον στρατιωτική θητεία σε Ειδικές Δυνάμεις, αλλά την φοίτηση και την εξοικείωση σε οποιοδήποτε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η συγκεκριμένη "προτίμηση" του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει το σχέδιο για "πιλοτική" παρουσια αστυνομικών στα Πανεπιστήμια που θα προετοίμαζε το έδαφος για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κάτι που όμως δεν προχώρησε ποτέ γιατί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού. Βάσει αυτού του αρχικού σχεδιασμού 200 αστυνομικοί θα αποτελούσαν με την παρουσία τους στα Πανεπιστήμια ένα πρώτο "κρας-τεστ", για την ομαλή μετάβαση στην ...εποχή της ΟΠΠΙ. Συμπεράσματα όμως όπως είναι φυσιολογικό δεν θα μπορούσαν να βγουν με τις παρούσες συνθήκες και τις σχολές άδειες λόγων κορωνοϊού με αποτέλεσμα η ιδέα αυτή να εγκαταληφθεί. Απο το Υπουργείο, ποντάρουν ότι οι εκπαιδευμένοι Ειδικοί Φρουροί που θα έχουν ...παρελθόν σε πανεπιστημιακούς χώρους θα είναι πιο ικανοί να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενα δύσκολα διαχειρίσημες καταστάσεις εντός των Ιδρυμάτων.

Όχι όπλα, μόνο γκλομπ

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κέντρα επιχειρήσεων σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα… επιχειρήσεων με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό.

Οι "πανεπιστημιακοί" αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Σχέδια και χαρτογράφηση

Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.

Πηγή:  thetoc.gr