Προστασία πρώτης κατοικίας: Νέα συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη

ΑΠΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Προστασία πρώτης κατοικίας: Νέα συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη

Λευκός καπνός για μία ακόμη φορά, όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με αμοιβαίους συμβιβασμούς, βγήκε από τη συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την 1η Μαρτίου 2019 θα ενεργοποιηθεί ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη.

Οι τράπεζες αποδέχθηκαν υψηλότερα όρια προστασίας και τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση για το νόμο Κατσέλη, ωστόσο απέσπασαν τη δέσμευση της κυβέρνησης πως το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας θα εφαρμοστεί μόνον για ένα έτος, ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, που θα μπλοκάρουν τη δυνατότητα ανακοπής των πλειστηριασμών με προσφυγή στα Ειρηνοδικεία, αλλά και πως θα τροποποιηθεί η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να συμπιέζουν τις τιμές των ακινήτων τους προκειμένου να τυγχάνουν δικαστικής προστασίας.

«Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας», ανέφερε τραπεζική πηγή μετά την τρίωρη σχεδόν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.Από την πλευρά τους, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο, «ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων». Προσέθεσαν δε ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι το τελικό νομοσχέδιο για να ξεκαθαρίσουν τα όρια υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας.

Υπενθυμίζεται τέλος πως την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές κατέληξαν, στο διάδοχο του νόμου Κατσέλη, βάσει του οποίου το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται στα 250.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται στα 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν τοποθετηθεί στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτονταν για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ. Εάν ισχύσουν τα όρια του νόμου Κατσέλη, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση των σημερινών αποφάσεων, τότε οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 40.800 ευρώ.

 

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr