Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 05/11/2019

Όπως είναι γνωστό, επί πολλά έτη το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) διάγει υπό δυσχερείς συνθήκες οικονομικής λειτουργίας από πλευράς εσόδων και οι παροχές, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, έχουν συρρικνωθεί. Τα βασικά γενεσιουργά αίτια είναι μια μακρά αλυσίδα διαχρονικά επιζήμιων αποφάσεων της Πολιτείας και σφάλματα επενδυτικής – διαχειριστικής φύσεως.

Μια απλή μελέτη της διαμορφούμενης κατάστασης, συσχετίζοντας την αναλογία αριθμού μετόχων (ε.ε στελέχη) και αριθμού μερισματούχων (ε.α. στελέχη) όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο εγγύς μέλλον, φανερώνει μια ιδιαίτερα ανησυχητική προοπτική, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ο λόγος προφανής μιας και τα κύρια έσοδα του Ταμείου προέρχονται από τις πάγιες κρατήσεις που διενεργούνται στα ε.ε στελέχη του Σ.Ξ και σε τμήμα προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.  Οι περιορισμένες ροές νέων μετόχων την τελευταία 10ετία (μειωμένες προσλήψεις), στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του ρυθμού των αποστρατειών, λόγω του ασφαλιστικού, έχουν δημιουργήσει μια εύθραυστη «ισορροπία» της σχέσης μετόχων/μερισματούχων, η οποία όμως είναι βέβαιο ότι θα διαταραχθεί τα επόμενα έτη, με πιθανή κορύφωση σε χρονικό ορίζοντα 10-15 ετών. 

Συνεπώς, απαιτείται άμεσα η βιώσιμη και διατηρήσιμη αύξηση των εσόδων και των προσόδων από τη διαχείριση της περιουσίας του ΜΤΣ.

Επίσης, πρέπει να εκλείψει η διάσταση λόγων και έργων που διακρίνει τους θεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδεικνύουν μια μάλλον υπερφίαλη υπεροψία και αδιαφορία έναντι των διαγραφόμενων προβλημάτων, μεταθέτοντας την επίλυσή τους στο μέλλον.

Δεν μπορεί να παίζουμε με αύριο ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων που έδωσαν την ψυχή τους για την Πατρίδα, πολύ δε περισσότερο όταν η περιουσία του ΜΤΣ είναι ο κοινός ιδρώτας και το αίμα πολλών γενεών.

Οφείλουμε να ενεργήσουμε προς εξασφάλιση δημιουργίας των προϋποθέσεων για την υλοποίηση βασικών βημάτων εξυγίανσης του ΜΤΣ και βιώσιμης επαύξησης των πόρων και προσόδων αυτού, έτσι ώστε να μπορέσει το ΜΤΣ να αποκτήσει μια ασφαλή «πορεία» στο μέλλον.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) αν μη τι άλλο, εκφράζει την ανησυχία των μελών του [οι οποίοι στο σύνολό τους είναι μετοχομερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ)], με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου, μέσω της επαύξησης των εσόδων του και της βέλτιστης δυνατής διαχείρισης αυτών, έτσι ώστε να μην επέλθει οικονομικός μαρασμός.

Διαβάστε το έγγραφο με τις προτάσεις που απέστειλε ο ΣΑΣΜΥ στον κ. ΥΕΘΑ, πατώντας το παρακάτω link:

sasmy.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis