Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:31 | 08/01/2015

 

Ενας από τους τραπεζίτες του Ακη Τσοχατζόπουλου στην Ελβετία προφυλακίσθηκε τον Δεκέμβριο στη χώρα του μετά τις καταθέσεις του Νικόλαου Ζήγρα στην Αθήνα για τον ρόλο του στο άνοιγμα και τη διαχείριση των λογαριασμών του πρώην υπουργού Αμύνης στην τράπεζα Morgan Stanley.

Για τον 47χρονο τραπεζίτη, ελληνικής καταγωγής, που υπηρετούσε από το 1995 ώς το 2012 στην αμερικανική τράπεζα και την τελευταία διετία στη UBS, ο κ. Ζήγρας είχε είχε πει ότι κινούσε τον δικό του λογαριασμό με βάση ληγμένο διαβατήριό του, που του είχε χωρίς να το γνωρίζει αφαιρέσει ο κ. Τσοχατζόπουλος και πιο πριν με βάση μια εξουσιοδότηση που είχε κάνει στο νοσοκομείο Γκρόσχαντερν του Μονάχου όπου νοσηλευόταν.

Ο τραπεζίτης, που αμφισβήτησε ότι γνώριζε τον κ. Τσοχατζόπουλο, επαναλάμβανε κάθε φορά που εξεταζόταν από τους Ελβετούς ανακριτές ότι δεν γνώριζε ότι τα χρήματα που κινούνταν από τον λογαριασμό της αμερικανικής τράπεζας στη Ζυρίχη προέρχονταν από «μίζες» για συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων προς τον πρώην υπουργό Αμύνης. Οι ελβετικές αρχές έκαναν δύο φορές έρευνα στο σπίτι του.

Οι εκπρόσωποι της εισαγγελίας αλλά και ο συνήγορος του τραπεζίτη δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Ωστόσο, η εισαγγελία της Βέρνης επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αλλά «και εν μέρει για πλαστογραφία» (σ.σ. συνδέεται με το διαβατήριο του κ. Τσοχατζόπουλου) στις περιπτώσεις «πυραύλων εδάφους-αέρος (ΤΟΡ-Μ1) και των γερμανικών υποβρυχίων, υλοποιώντας 40 αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία και το Λιχτενστάιν».

Συνολικά έχουν δεσμευθεί 36 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα και «συναινετικά έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια φράγκα». Πρόκειται για χρήματα από τους λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα και του εκπροσώπου της εταιρείας Rheinmetall και STN Atlas Πάνου Ευσταθίου. Οι Ελβετοί λένε ότι στο πλαίσιο της ικανοποίησης των αιτημάτων έχουν ελεγχθεί 230 λογαριασμοί σε 30 τράπεζες. Τις τελευταίες μέρες οι Ελβετοί επιβεβαιώνουν ότι δέχθηκαν αίτημα δικαστικής συνδρομής για την υπόθεση των ελικοπτέρων Super Puma.

 

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis