Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για άρση του αδιεξόδου με το ελληνικό πρόγραμμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για άρση του αδιεξόδου με το ελληνικό πρόγραμμα

 

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρεται σε δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ύστερα από σχετική συνεννόηση των δύο ηγετών, ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στον εν εξελίξει διάλογο, για συμφωνία αναφορικά με την Ελλάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε επίσης δημόσια παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα με συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφοντας την κατάσταση ως αρκούντως κρίσιμη και εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι την Παρασκευή θα εξευρεθεί τρόπος άρσης του αδιεξόδου.

«Δεν λέω ότι είμαι αισιόδοξος, όμως η ευχή είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα, δηλαδή την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που είναι τα υποκατάστατα της λιτότητας ή της αυστηρής λιτότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η σταθερή θέση της Κύπρου είναι η στήριξη της Αθήνας και αυτή θα είναι και η πολιτική σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που ακολουθούν.

«Αυτό έπραξα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ελληνική πλευρά. Συνεπώς αυτή θα είναι και η πολιτική μας σε όλες τις κρίσιμες συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, είτε του Eurogroup είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς κατά πόσον οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη που αφορά την Ελλάδα θα επηρεάσει και την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα υπάρξουν ελάχιστες συνέπειες που δεν θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση στην Κύπρο.

«Οι αποφάσεις του Eurogroup που ελήφθησαν το 2013 ήταν ίσως ο τελευταίος κρίκος επιπτώσεων για την Κύπρο» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξήγησε επίσης πως τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο ελέγχονται ανελλιπώς από την Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να προστατευτεί γενικότερα η οικονομία του τόπου.

Ωστόσο είπε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα επηρεάσει απλώς την ίδια τη χώρα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή:ethnos.gr