Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:21 | 26/10/2016

Το πρωτοποριακό σύστημα κατάθεσης των ανώνυμων μαρτύρων που χρησιμοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε σε δικαστές, εισαγγελείς και αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Στο κτίριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παραβρέθηκαν περισσότεροι από 150 ανώτατοι δικαστικοί, μεταξύ των οποίων και η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καθώς και ειδικοί εισαγγελείς (οικονομικοί, διαφθοράς κ.ά.), που παρακολούθησαν βήμα προς βήμα την καινοτόμο και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά διαδικασία που θα χρησιμοποιηθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών, trafficking, εκβιασμών ή παράνομης διακίνησης μεταναστών (οργανωμένο έγκλημα). Πρόκειται για κλειστό και ασφαλές σύστημα μετάδοσης εικόνας και ήχου, κυρίως φωνοληψίας, που αλλοιώνει τη φωνή προστατευόμενων μαρτύρων σε πολύκροτες δίκες με σκοπό να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασαν ως «πιλότο» τη δίκη του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών που είχε εξαρθρώσει η Δίωξη Ναρκωτικών το 2014 και είχαν εντοπιστεί περίπου 230 κιλά κοκαΐνης. Στη συγκεκριμένη δίκη είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά τα νέα τεχνικά μέσα που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. και είχε καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία εις βάρος των μελών του καρτέλ. Η κατάθεσή του ήταν κόλαφος για τους διακινητές, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια τον αρχηγό της οργάνωσης.

 

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης είχε συνδυαστεί η μέθοδος της «ανακριτικής διείσδυσης», δηλαδή του μυστικού αστυνομικού, και η μετέπειτα κατάθεση των στοιχείων στο δικαστήριο. Ειδικότερα, αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών είχε καταφέρει να διεισδύσει στο μεξικανικό καρτέλ και να γίνει «ένας απ' αυτούς».

Παρείχε πληροφορίες και στοιχεία για τις κινήσεις των μελών της σπείρας. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 ο undercover αστυνομικός είχε ενημερώσει τους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού και της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών DEA για πλοίο που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Μανζανίλο του Παναμά με νόμιμο φορτίο 21 τόνους ανανά, ότι κρύβει 233 κιλά καθαρής κολομβιανής κοκαΐνης.

Σε ειδικό δωμάτιο
Οταν η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανωνυμία του αξιωματικού της Δίωξης Ναρκωτικών αλλά και να καταθέσει εναντίον των συλληφθέντων εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν τη χρήση τεχνικών μέσων. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο αστυνομικός που είχε ενεργήσει ως «agent provocateur» βρισκόταν στο Αστυνομικό Μέγαρο στη Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σε ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα φωνοληψίας, εκτός από τον μυστικό πράκτορα παρόντες ήταν συνάδελφοί του από την αρμόδια υπηρεσία και εισαγγελέας. Οι πρώτοι ήταν εκεί για τον χειρισμό των τεχνικών μέσων και ο δεύτερος για να πιστοποιήσει τη νομιμότητα της διαδικασίας και την εξακρίβωση της ταυτότητας του αστυνομικού-μάρτυρα. Παρόμοιο σύστημα είχε εγκατασταθεί και στη δικαστική αίθουσα. Οταν ήρθε η ώρα να καταθέσει ο αστυνομικός, η ΓΑΔΑ και το Εφετείο συνδέθηκαν. Με την κατάθεση του undercover αστυνομικού εξασφαλίστηκε η ανωνυμία του και η καταδίκη των μελών του καρτέλ.

Η πρωτόγνωρη και μοναδική στα ελληνικά δικαστικά χρονικά διαδικασία στη δίκη του μεξικανικού καρτέλ είχε καταγραφεί ως απολύτως επιτυχημένη και λειτούργησε ως «πιλότος» για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Μολονότι η χρήση τεχνικών μέσων χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες διότι παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, στην Ελλάδα τώρα ξεκίνησε να αξιοποιείται.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis