Πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών από την Περιφέρεια Αττικής

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών από την Περιφέρεια Αττικής

Ένα φιλόδοξο, κοινωνικό πρόγραμμα, υψηλής σημασίας για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής στο κέντρο της Αθήνας, το «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών», ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνας Κυπριανίδου.

Το Πρόγραμμα, είναι πιλοτικό με διάρκεια λειτουργίας 24 μήνες και προϋπολογισμό 780.743 ευρώ, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και προβλέπει τη συνεργασία και τον συντονισμό των συμβαλλόμενων μερών για την υλοποίηση μιας σειρά δράσεων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

AdTech Ad

«Η Περιφέρεια Αττικής», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης, «έχει θέσει ως πολιτική προτεραιότητά της την ανάληψη δράσης σε ζητήματα αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, κοινωνικής μέριμνας και προαγωγής της υγείας».

Διευκρίνισε ότι γενικός στόχος του προγράμματος είναι η προάσπιση της υγείας «στη βάση της προσέγγισης της μείωσης της βλάβης (harm reduction) των χρηστών ουσιών», καθώς και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Στους επιμέρους σκοπούς του προγράμματος περιλαμβάνεται:

- η συστηματική παρέμβαση για τη μείωση βλάβης κατά τις ώρες συνάθροισης τους σε συγκεκριμένες περιοχές, με τη «δουλειά στον δρόμο» με την παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών, καθώς και με τη φιλοξενία σε διαθέσιμες ειδικές δομές
- η διασύνδεση του συγκεκριμένου πληθυσμού με κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του
- η βελτίωση της εικόνας συγκεκριμένων περιοχών που το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο (π.χ. Πεδίο 'Αρεως, περιοχή Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας)
- η λειτουργική διασύνδεση όλων των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα

Στην ομιλία της η αντιπεριφερειαρχης χαρακτήρισε «καίριο κοινωνικό ζήτημα» το φαινόμενο της αύξησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Πρόβλημα το οποίο «οξύνεται λόγω της πολύπλευρης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας που βιώνει και η χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

Αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα των συνεπειών του «στο περιβάλλον του χρήστη και στο κοινωνικό σύνολο», ενώ όπως σημείωσε «τα ναρκωτικά αποκτούν και ιδιαίτερες χωρικές εκφάνσεις, με τη συγκέντρωση χρηστών και εξαρτημένων από παράνομες ουσίες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης».

Ως εκ τούτου πρόσθεσε, έχει επιδεινωθεί και η υφιστάμενη κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αναφορικά με την ύπαρξη σημείων συγκέντρωσης εξαρτημένων χρηστών και διακίνησης παράνομων ουσιών.

Διαβάστε περισσότερα στο dikaiologitika.gr