Πρόεδρος επιτροπής για την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια ο Νίκος Παρασκευόπουλος

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Πρόεδρος επιτροπής για την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια ο Νίκος Παρασκευόπουλος

Ρόλο προέδρου Επιτροπής για την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια ανέλαβε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών χάρη στον οποίο βρέθηκαν εκτός επικίνδυνοι κακοποιοί, ως ομότιμος καθηγητής Νομικής θα προεδρεύσει της Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει να μελετήσει τις πτυχές του πολύπλοκου αυτού φαινομένου.

Σε επιστολή του προς τους πανεπιστημιακούς για την παρουσίαση του έργου του ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου αναφέρει: «Όσον αφορά στα φαινόμενα παραβατικότητας που εμφανίζονται ιδιαίτερα σε κάποια Ιδρύματα, το ΥΠΠΕΘ προχωράει στη στελέχωση μιας Επιτροπής υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, που θα μελετήσει όλες τις πλευρές αυτού του δύσκολου και σύνθετου ζητήματος. Ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι το μόνο, προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της παραβατικότητας είναι η επανεξέταση της πολιτικής των Ιδρυμάτων σε ζητήματα ασφάλειας».

Αναφορικά με τη φύλαξη και την καθαριότητα των Πανεπιστημίων αναφέρει: «Σημαντική συμβολή στα ζητήματα φύλαξης, αλλά και καθαριότητας-συντήρησης αποτελεί και η πρόσφατη νομοθέτηση της ρύθμισης  που επιτρέπει στα ΑΕΙ να προσλαμβάνουν, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς τους μέχρι πρόσφατα δυσλειτουργικούς περιορισμούς, εξειδικευμένους εργαζόμενους που τώρα εργάζονται σε εργολαβικές εταιρίες».

Παράλληλα, αναφέρεται σχετικά με την αναδιοργάνωση του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης : «Εκτός από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην εγκαθίδρυση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με βάση τις συζητήσεις των τελευταίων ετών, το ΥΠΠΕΘ προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην αναδιοργάνωση του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με στόχο την ισχυροποίηση των Ιδρυμάτων. Σε αντίθεση με την αυθαίρετη και αντιεπιστημονική προσέγγιση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», που οδήγησε στην άλογη συρρίκνωση των ΑΕΙ χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και δημιούργησε μία εκρηκτική κατάσταση, το ΥΠΠΕΘ προωθεί τη συνέργεια μεταξύ των ΑΕΙ σε ένα πλαίσιο διαλόγου και κοινού οράματος για την ενδυνάμωσή τους, ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ενισχύουμε την ίδρυση νέων Τμημάτων που ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι,  τα οποία προωθούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και απαντούν σε κοινωνικές ανάγκες».


www.iefimerida.gr