Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:04 | 20/01/2016

Ραδιοφωνική συνέντευξη έδωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Θάνος Τσατσουλής στον δημοσιογράφο του REAL FM κ. Γιώργο Ψάλτη για FRONTEX, ΩΡΑΡΙΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ κα.

Ψαλτης: -Λοιπόν κοντά μας και τον ευχαριστώ πάρα  πολύ για αυτό ο Πρόεδρος τη ΠΟΕΠΛΣ  ο Κύριος Τσατσουλής. Καλημέρα κ. πρόεδρε καλή χρονιά.

Tσατσουλής:-Κύριε Ψάλτη καλή σας μέρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ εκ μέρους όλων των συναδέλφων.

Ψαλτης:-Νομίζω ότι οι συνάδελφοί σας Πρόεδρε είναι οι ‘’αφανείς’’ ήρωες αυτής της ιστορίας.

Tσατσουλής -Είναι οι αφανείς ήρωες και πραγματικά βλέπω ότι πολύ καλά  κάνει υπάρχει μια πρωτοβουλία για Νόμπελ Ειρήνης αν δεν κάνω λάθος στους κατοίκους του Αιγαίου αλλά..

Ψαλτης: -Σωστά. Που πρέπει να είναι όμως και οι λιμενικοί μεταξύ σε αυτούς.

Tσατσουλής -Ακριβώς αυτό για αυτό αναφέρθηκα, νομίζω ότι πρέπει να είναι και οι λιμενικοί υποψήφιοι για το Νόμπελ. Όχι επειδή είναι συνάδελφοι, αλλά επειδή οι άνθρωποι κάνουν πολύ καλά αυτή την δουλειά  κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες.

Ψαλτης:-Αλήθεια τώρα μιάς και λέμε αυτό, πως πάνε τα πράγματα όσον αφορά τα πλωτά μέσα; Είμαστε σε ετοιμότητα; Eίναι καλύτερες οι συνθήκες σε σχέση με πριν ένα χρόνο ή είμαστε στα ίδια δύσκολα;

Tσατσουλής -Νομίζω ότι όχι, οι συνθήκες εντάξει, είναι λίγο καλύτερες. Θέλουμε πολύ περισσότερα πλωτά μέσα σίγουρα. Και θέλουμε και πολύ περισσότερο κόσμο. Δεν έχουμε προσωπικό. Απ’ότι ξέρουμε οι προσλήψεις για το 2016, αυτό που προβλέπεται είναι  να πάρουμε είναι πενήντα λιμενοφύλακες.

Ψαλτης:-Σωθήκαμε!

Tσατσουλής -Ναι. Τώρα πενήντα λιμενοφύλακες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε δυο νησιά. Πραγματικά.

– Ψαλτης:Να ρωτήσω κάτι.

Tσατσουλής -Έγινε μία κίνηση για κάποιους επιλαχόντες αξιωματικούς-υπαξιωματικούς, θα πάρουμε παραπάνω  από 100 άτομα απ’ότι προβλεπόταν, όμως πραγματικά οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Ψαλτης:-Σωστό είναι αυτό. Έλεγα νωρίτερα κ. Πρόεδρε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από το Διεθνή Οργανισμό Μεταναστευσης στις οκτώ πρώτες μέρες της νέας χρονιάς μπήκανε δέκα χιλιάδες παρά εβδομήντα άτομα, 9.930.

Tσατσουλής -Κύριε Ψάλτη έχουμε πει ξανά μαζί ότι αυτές οι προσφυγικές ροές δεν σταματάνε.

Ψαλτης:-Ναι ότι καιρικές συνθήκες και να υπάρχουν δε σταματούν.

– Tσατσουλής Όχι όχι  δε σταματάνε ίσα ίσα  που αυξάνονται.

Ψαλτης: -Η κατάσταση ή μάλλον βοηθούν το γεγονός ότι έχουν έρθει κάποιες δυνάμεις από τη FRONTEX αυτοί οι υπεύθυνοι rabbits ή δεν κάνουν τίποτα επι της ουσίας;

– Tσατσουλής Εντάξει τώρα …φυσικά τις δυνάμεις αυτές  εμείς τις περιμένουμε ακόμα. Έκανα μια έρευνα ύστερα από την κουβέντα που κάναμε χθες, σε όλο το ανατολικό Αιγαίο και στα νησιά τα οποία αποτελούν πύλες εισόδου προσφύγων και  μεταναστών ΠΧ στην Λέρο  πραγματικά από 10 άτομα  της FRONTEX τώρα έχουμε 24.Αυτή είναι η αύξηση μας προς το παρόν.

-Ψαλτης:Mάλιστα.

Tσατσουλής -Αυτή είναι η αύξησή μας. Προς το παρόν.

Ψαλτης: –Aυτοί που έχουν πάει; Aυτοί πάνε στη θάλασσα ή είναι στη γραφειοκρατία;

Tσατσουλής -Όχι ως επί το πλείστον είναι στα γραφειοκρατικά θέματα.

Ψαλτης:-Μα εκεί είναι όλος ο καημός, η καταγραφή δηλαδή.

Tσατσουλής -Μάλιστα, μάλιστα, η καταγραφή μεταναστών, η το αν κάποιος μετανάστης ή πρόσφυγας έχει πλαστό διαβατήριο, εκεί αχολούνται  αυτοί οι άνθρωποι.

Ψαλτης:-Δηλαδή εμείς είμαστε ανίκανοι να το κάνουμε αυτό; Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Οι συνάδελφοί σας δηλαδή, όχι δεν είναι  οι δικοί σας είναι της αστυνομίας νομίζω οι πιο πολλοί  έτσι δεν είναι;

Tσατσουλής – Πάρα πολύ ικανοί  είναι οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί βέβαια.

Ψαλτης: -Ναι ναι κατάλαβα. Ο καημός της Ευρώπης είναι μη και περάσει κανείς και τους δημιουργήσει θέμα, δεν είναι να συνδράμουν για να βοηθήσουν.

Tσατσουλής -Νομίζω ότι αυτός είναι ο καημός της Ευρώπης. Ακριβώς αυτό που λέτε είναι το ποιοι θα πάνε στη Βόρεια Ευρώπη.

– Ψαλτης:Ναι. Μάλιστα.

Tσατσουλής -Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει εδώ, η ενίσχυση τουλάχιστον, είναι για το αν κάποιος είναι παράνομος ουσιαστικά και αν είναι αυτός που λέει.

Ψαλτης:-Πλωτά μέσα μέσω της FRONTEX υπάρχουν, συνδράμουν, βοηθούν;

Tσατσουλής – Υπάρχει μία ενίσχυση σχετική, αλλά να μη μιλάμε για φανταστικά νούμερα.

Ψαλτης:-Ναι, ναι το κατάλαβα.

Tσατσουλής -Αν υπήρχαν τα «Χ» πλωτά και τώρα υπάρχουν τα «Χ+5»δε μας λέει κάτι αυτό.

– Ψαλτης: Δε σώθηκε το σύστημα.

Tσατσουλής -Αυτοί που κάνουν τις διασώσεις είναι οι Έλληνες λιμενικοί. Αυτοί είναι. Και επίσης θα σας το εξής, ό,τι και να γίνει μα ό,τι και να γίνει ο ακτοφύλακας & ο αστυνομικός της FRONTEX στις 8 ώρες και ένα λεπτό θα τελειώσει και θα πάει  σπίτι του.

– Ψαλτης:Έφυγε, έφυγε. Αυτό μου το παν και οι συνάδελφοί σας. Μου λέει , εντάξει δεν λέμε ότι είμαστε όσες ώρες να καθίσουμε γιατί υπάρχει μια λογική κούραση, αλλά μου λέει βλέπω τους εκπροσώπους, οι περίφημοι rabbits που έχουν έρθει, οι οποίοι στο 8ωρο, 8 παρά ένα ετοιμάζονται. Τους λες ρε παιδί μου έχει κόσμο. Δεν πειράζει λέει εγώ τελείωσα. Άς έρθει ο επόμενος. Είναι η γραφειοκρατία της γραφειοκρατίας.

Tσατσουλής -Αυτό που λέγανε παλιά και ισχύει πραγματικά, ότι τελικά η λέξη φιλότιμο υπάρχει μόνο στα ελληνικά αυτό ισχύει. Λοιπόν, ο Έλληνας λιμενικός, εννοώ άντρας και γυναίκα…

– Ψαλτης:Ναι, ναι κατάλαβα.

Tσατσουλής -Ό,τι και να γίνει μετά από τη 12ωρη ουσιαστικά τουλάχιστον περιπολία του, που θα έχει σώσει όσο κόσμο θα έχει σώσει, που θα είναι αποκαμωμένος, που θα έχει ρισκάρει τη ζωή του, στο επόμενο τηλέφωνο που θα του κάνει ο προϊστάμενός του, θα βγει ξανά έξω για να σώσει κι άλλο κόσμο.

-Ψαλτης: Ναι είναι αυτό το φιλότιμο που λέτε.

Tσατσουλής -Αυτό δεν το κάνει ο Ευρωπαίος.

Ψαλτης:-Έχετε δίκιο. Να σας πω κάτι ειρήσθω εν παρόδω γιατί έχει προκύψει και αυτό το ζήτημα με το νέο ασφαλιστικό σας ακουμπάει, σας πιάνει εσάς; Ή εσείς είστε ειδική κατηγορία επειδή είστε ένστολοι;

Tσατσουλής -Κύριε Ψάλτη υπάρχει μία σπέκουλα   γενικά  περίμίας ειδικής κατηγορίας ενστόλων. Εμείς οι ένστολοι τα χρόνια του μνημονίου έχουμε υποστεί 5 μειώσεις. Δεν έχει υπάρξει άλλος υπάλληλος , είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος που να έχει πάρει τόσο μεγάλες μειώσεις σαν εμάς. Πέντε μειώσεις μιλάμε έτσι; Και μιλάμε και για τον εν ενεργεία αλλά και τον εν αποστρατεία.

 Ψαλτης Και τον εν αποστρατεία, τους συνταξιούχους.

Tσατσουλής -Αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό αυτό θέλει ακόμα αν δεν κάνω λάθος πολλές  Υπουργικές αποφάσεις και αρκετά προεδρικά διατάγματα. Όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα δούμε τελικά ποιόν πιάνει.

– Ψαλτης:Μάλιστα.

Tσατσουλής -Εγώ πιστεύω ότι μας πιάνει, μας ακουμπάει. Φαίνεται αυτό καταρχήν σε κάποιες σχετικές διατάξεις.

Ψαλτης:-Σε εσάς ισχύει πόσα χρόνια υπηρεσίας για να υπηρετήσετε κ. Πρόεδρε;

Tσατσουλής -40 περίφημα χρόνια υπηρεσίας.

Ψαλτης:-Α! Κλασσικά σαραντάρα έτσι;!

Tσατσουλής -Βεβαίως. Και να σας πω  ότι σαράντα χρόνια υπηρεσίας και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύει αυτό για τους ενστόλους. Εκεί  ισχύουν λιγότερα χρόνια.

Ψαλτης:-Εμείς είμαστε μία ειδική κατηγορία μόνοι μας κ. Πρόεδρε Tσατσουλής -Ακριβώς κ. Ψάλτη, βέβαια και σε εσάς απ’ότι ξέρω τους δημοσιογράφους τα πράγματα στο ασφαλιστικό δεν πάνε καλά.

Ψαλτης:-Και σε εμάς σε καλό δρόμο είμαστε. Είμαστε σε καλό δρόμο κι εμείς, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα προκύψει και κάποιο θέμα κινητοποιήσεων έχω την αίσθηση οπότε θα ανοίξει το ζήτημα

Tσατσουλής – Νομίζω ότι κάποια στιγμή οφείλουμε ως λαός να θυμώσουμε.

– Ψαλτης:Ξέρετε τι λέω κ. Πρόεδρε, τώρα κάνουμε μία γενικότερη συζήτηση, αλλά για να το κλείσουμε. Αν υπάρχουν  ενιαίοι κανόνες για όλους τους εργαζόμενους, αλλά ενιαίοι κανόνες, δηλαδή αυτά τα λεφτά τα οποία δίνεις, αυτά τα οποία λαμβάνεις ως παροχές του ταμείου σου. Τα χρόνια δουλειάς να είναι συγκεκριμένα και οριοθετημένα και να είναι κοινά για τις μεγάλες ομάδες, δηλαδή να μην είναι κάποιος άνθρωπος με ειδικές ανάγκες ή τελοσπάντων με κάποιο πρόβλημα σοβαρό υγείας, αν είναι κοινοί όλοι οι κανόνες τότε το κουβεντιάζουμε. Αλλά μην αρχίζουμε να βγαίνει μία επαγγελματική ομάδα και να λέει κάτι και να τους κάνει μία ειδική ρύθμιση. Να έχει άλλη μία ομάδα και να λέει κι εγώ θέλω αυτό να κάνει μία ειδική ρύθμιση, μετά το χάνουμε το ζήτημα.

Tσατσουλής -Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό ακριβώς γίνεται.

Ψαλτης:-Δηλαδή είναι αυτό η αιτία που δεν περπατάει. Ή θα έχουμε ενιαίους κανόνες ξεκάθαρους από τη αρχή μέχρι το τέλος που να ξέρουμε αν θα βάλεις τόσα λεφτά τι θα πάρεις, ή αν πηγαίνουμε κάθε φορά που πιέζει κάποιος για να κερδίσουν οι άλλοι τα ψηφαλάκια τους και αλλάζουν τα δεδομένα. Τελειώσαμε. Το χάσαμε το παιχνίδι.

Tσατσουλής -Κύριε Ψάλτη έχετε απόλυτο δίκιο, εδώ στην Ελλάδα γίνεται συνέχεια αυτό το πράγμα, αυτό που λέτε ακριβώς. Βλέπουμε ότι υπάρχουν εργατικοί κλάδοι  και δε λέω μόνο για τους δικούς μας των ενστόλων που όντως έχουμε τις μεγαλύτερες κρατήσεις, ακόμα  και στο δικό σας κλάδο τον δημοσιογραφικό ΠΧ με τον  ΕΔΟΕΑΠ  τελευταία  έχουν γίνει ‘’πράματα και θάματα’’.

Ψαλτης:-Μα αυτό λέω, έτσι είναι οι συνθήκες οι οποίες υπάρχουν και τώρα είναι δύσκολο να πας πίσω. Διότι όταν δημιουργούνται κάποια πράγματα με τις συνθήκες επιμένω είναι δύσκολο μετά να πεις να αποδεχθείς και κάποιους ανθρώπους οι οποίοι τα πλήρωσαν αυτά τα πράγματα. Τώρα για να κλείσουμε γιατί θα χαθούμε.

Tσατσουλής -Μάλιστα, μάλιστα.

Ψαλτης:-Κ. Πρόεδρε πέστε μου πόσοι είναι αυτοί οργανικά που λείπουν από το προσωπικό του Λιμενικού στις κύριες θέσεις.

Tσατσουλής -Στις κύριες θέσεις;

Ψαλτης:-Στις κύριες θέσεις εννοώ στα νησιά δηλαδή.

Tσατσουλής – Ναι, ναι όπως έχουμε πει στο λιμενικό είμαστε αυτή τη στιγμή 7.200 ενώ θα έπρεπε να είμαστε 10.000 περίπου.

Ψαλτης:-Δέκα χιλιάδες λείπουν δηλαδή περίπου 3.000, 2.800.

Tσατσουλής -Μιλάμε για νέο προσωπικό.

– Ψαλτης: Ναι να σας πω και πόσοι από αυτούς υπηρετούν κάθε χρόνο. Πόσοι φεύγουν δηλαδή από την υπηρεσία. Χονδρικά.

Tσατσουλής -Τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά  δεν φεύγει κόσμος. Με το νέο ασφαλιστικό. Όμως να σας πω το άλλο. Τους ανθρώπους που του στέλνουμε για αυτή τη δουλειά τη συγκεκριμένη θα πρέπει σιγά σιγά να καταλάβουμε ότι πρέπει να είναι νέοι άνθρωποι. Δηλαδή πόσο μπορεί ένας άνθρωπος που έχει περάσει μία κάποια ηλικία, να μπορεί να βουτάει στο νερό και να ΣΩΖΕΙ κόσμο;

Ψαλτης:-Σωστό. Είναι ειδικές συνθήκες .Σωστό, σωστό.

Tσατσουλής -Ακριβώς! Είναι ειδικές συνθήκες.

Ψαλτης:-Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε θα τα πούμε και πάλι καλημέρα. Καλή χρονιά με δύναμη να ‘στε καλά!

Tσατσουλής – Να ‘στε καλά καλό 2016 εύχομαι για όλους.

Ψαλτης:-Μακάρι, μακάρι ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Tσατσουλής -Και ας θυμώσουμε όλοι λίγο παραπάνω με όλους.

Ψαλτης:-Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε να είστε καλά. Ο κ. Αθανάσιος Τσατσουλής είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

 

 

http://neaplefsi.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis