Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:34 | 25/04/2016

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και υλοποίησης των αποφάσεων και διαδικασιών που θα ακολουθηθούν ως προς την πρόσληψη 3.000 επαγγελματιών οπλιτών βρίσκεται η Ε.Φ. προκειμένου να προχωρήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για άμεση περικοπή της θητείας στους 14 μήνες, με ενδιάμεσο στάδιο τους 18 μήνες για την τελευταία ΕΣΣΟ. 

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε από σχετικό δημοσίευμα του "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ" και του δημοσιογράφου Νέαρχου Κυπριανού, στην παρούσα περίοδο οριστικοποιείται η προετοιμασία των συμβολαίων τα οποία θα κληθούν να υπογράψουν οι επαγγελματίες οπλίτες αμα τη προσλήψη τους.

Ο «Φ» επικαλούμενος αποκλειστικές του πληροφορίες, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές θα γίνει η προκήρυξη των θέσεων από το Υπουργείο Άμυνας. Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων προκειμένου να στελεχώσουν ως επαγγελματίες οπλίτες την υπό αναδιοργάνωση Ε.Φ. αυτά ορίζονται ως εξής από το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας:

- Να είναι απόφοιτοι Λυκείου,
- Να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία με σωματική ικανότητα Ι1 και Ι2
- Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να είναι μέχρι 32 ετών
- Να είναι Κύπριοι ή/και Έλληνες πολίτες - υπό προϋποθέσεις η πρόσληψη αμιγώς Ελλήνων πολιτών

Απώτερος στόχος του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ είναι οι επαγγελματίες οπλίτες να έχουν ήδη τοποθετηθεί στα κέντρα εκπαίδευσης τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι οποίοι αναμένεται να παρακολουθήσουν την βασική εκπαίδευση σε ΚΕΝ, παρόμοιας φύσης, αλλά πιο διευρυμένη σε αντικείμενα, μ’ αυτή που παρακολουθούν οι νεοσύλλεκτοι κληρωτοί στρατιώτες. 

Συγκεκριμένα, οι τρεις εβδομάδες της εκπαίδευσης θα συγκαταλέγονται στον ένα δοκιμαστικό χρόνο κατά το οποίο θα υπογράφονται και τα συμβόλαια. 

Η προκήρυξη για πλήρωση των 3.000 θέσεων επαγγελματιών οπλιτών αναμένεται στα τέλη Μαΐου και η οποία θα έχει διάρκεια 3 εβδομάδων. Σημαντικό είναι το κριτήριο που αφορά Κύπριους και Έλληνες πολίτες που θα στρατολογηθούν ως επαγγελματίες οπλίτες καθώς αν και υφίσταται πρόβλεψη για πρόσληψη Ελλήλων πολιτών, εντούτοις, προτεραιότητα έχουν οι Κύπριοι πολίτες και μόνο εφόσον δεν πληρωθούν οι 3.000 θέσεις αποκλειστικά από Κύπριους, τότε θα υπάρξει άνοιγμα θέσεων σε Έλληνες πολίτες.

Πέραν από τους 3.000 επαγγελματίες οπλίτες, το Υπουργείο Άμυνας θα επιλέξει ακόμη περίπου 500 άτομα τα οποία θα συμπεριληφθούν σε κατάλογο επιλαχόντων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι εγκαταλείπουν, είτε κριθεί ότι δεν μπορούν να προσφέρουν για τα καθήκοντα που θα προσληφθούν, θα προσλαμβάνεται αυτόματα ίδιος αριθμός από τον κατάλογο των επιλαχόντων. Διευκρινίζεται ότι εάν από την προκήρυξη των θέσεων στην Κύπρο ενδιαφερθούν 3.000 άτομα, θα γίνει άνοιγμα και στην Ελλάδα, για άλλους 500 που θα μπουν στους επιλαχόντες. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «οι προγραμματισμοί για προσλήψεις έχουν γίνει και προτιμητέοι θα είναι οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και εν συνεχεία οι υπόλοιποι, κοινώς θα τύχουν προτεραιότητας οι πλέον ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι είναι άνεργοι και λήπτες δημοσίου βοηθήματος. 

Επί του πρακτέου, οι επαγγελματίες οπλίτες μετά την υπογραφή του συμβολαίου τους θα κληθoύν να υπογράψουν αρχικά συμβόλαιο για ένα χρόνο δοκιμαστικής περιόδου και στη συνέχεια θα μπορούν να προβούν σε τριετή ανανέωση της υπηρεσίας τους, με το δικαίωμα ανανέωσης τρεις ακόμα φορές. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, οποιοσδήποτε επαγγελματίας επιθυμεί θα έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει, ανάλογο δικαίωμα ωστόσο θα διατηρεί και η Εθνική Φρουρά, δηλαδή να απολύσει οποιονδήποτε κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. 

Κατόπιν της πρόσληψης το ΓΕΕΦ θα αναζητήσει νεοπροσληφθέντες με εξειδικευμένα προσόντα και δεξιότητες προκειμένου να επανδρωθούν συγκεκριμένες θέσεις που απαιτούν άτομα με εδικές γνώσεις, όπως φερειπείν στην υπό σχεδίασμο ομάδα του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ η οποία θα έχει ως τομέα ενασχόλησης την κυβερνο-ασφάλεια. Προφανώς για την επάνδρωση της συγκεκριμένης ομάδας πέραν του πολιτικού προσωπικού που ενδέχεται να απασχοληθεί εκεί, θα κληθούν να συμμετάσχουν και επαγγελματίες οπλίτες με πτυχία και γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Παράλληλα, παρόμοιου τύπου ενέργειες αναμένεται να αναληφθούν και για άλλα πόστα της Εθνικής Φρουράς, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στο σύστημα παρουσιάσεως εφέδρων, με τη μεγαλύτερη να είναι υπό επεξεργασία ακόμα στο ΓΕΕΦ και αφορά στην κατάργηση των 48ωρων παρουσιάσεων κατά τους θερινούς μήνες. 

Με την πρόσληψη των επαγγελματιών και τη μείωση της θητείας οι εθνοφρουροί θα απολύονται αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε οι νεοσύλλεκτοι θα βρίσκονται ήδη στις μονάδες. Ως εκ τούτου οι ανάγκες που θα προκύπτουν για κάλυψη από τις εφεδρείες θα λιγοστέψουν. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την εφεδρεία οι αλλαγές θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2017 όταν θα τεθεί και σε πλήρη εφαρμογή η μειωμένη στρατιωτική θητεία. Αν και στην παρούσα διαδικασία πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών δεν προβλέπονται θέσεις που θα καλυφθούν από γυναίκες, εντούτοις, πηγές που επικαλείται ο «Φ» αναφέρουν ότι στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Άμυνας είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προσλαμβάνονται και γυναίκες. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι, μελλοντικά, όταν θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία για πρόσληψη επαγγελματιών για συμπλήρωση του αριθμού των 3.000 και του καταλόγου των επιλαχόντων, θα υπάρχει η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από γυναίκες.

 

newsit.com.cy

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis