Πρόταση για απαλλαγή των Αστυνομικών Τμημάτων από τις επιδόσεις

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑ
Πρόταση για απαλλαγή των Αστυνομικών Τμημάτων από τις επιδόσεις

-Δημοσιεύουμε την πρόταση μας για μεταφορά των αρμοδιοτήτων επίδοσης εγγράφων στις δημοτικές αρχές.

-Την εν λόγω πρόταση την υποβάλαμε ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αιτιολογικό:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε στο Policenet.gr όσα προβλέπει το νέο Π.Δ. που αφορά θέματα αστυνομικού προσωπικού

-Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι επιφορτισμένο με πολλά αλλότρια ως προς την αποστολή του, καθήκοντα. Ένα από αυτά είναι και οι επιδόσεις δικαστικών, στρατιωτικών, πολεοδομικών και διαφόρων άλλων εγγράφων.

-Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αριθμητικά μη επαρκές ακόμα και ως προς την κύρια αποστολή του, που είναι η Αστυνόμευση. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια καταργήθηκαν χιλιάδες οργανικές θέσεις Αστυνομικών και οι προσλήψεις Αστυνομικών έχουν ουσιαστικά σταματήσει!

-Υπολογίζεται ότι για τις επιδόσεις απασχολείται κατά μέσο όρο το 5% του Αστυνομικού προσωπικού ενός Αστυνομικού Τμήματος, με τεράστιο χρηματικό κόστος για την Ελληνική Αστυνομία.

-Οι επιδόσεις εγγράφων από την Αστυνομία είναι κατάλοιπο δεκαετιών και θεσπίστηκαν μια εποχή που οι συνθήκες τόσο στην Ελληνική Αστυνομία, στη κοινωνία,  αλλά και στο οργανωμένο κράτος ήταν εντελώς διαφορετικές. Στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος, υπάρχουν οργανωμένοι Δήμοι, επανδρωμένοι με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και τη σχετική τεχνογνωσία (δηματολόγια κλπ), ώστε να μπορούν άνετα να ανταπεξέλθουν στο αντικείμενο αυτό.

-Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει κανένα απολύτως όφελος από το έργο των επιδόσεων. Το έργο αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο και το σκοπό της. Είναι γενικά απαίτηση της κοινωνίας μας ότι το Ελληνικό δημόσιο πρέπει να ξεφύγει από μοτίβο του παρελθόντος ενός Αστυνομοκρατούμενου κράτους που όλα τα ελέγχει και τα εκτελεί η Ελληνική Αστυνομία και η πρότασή μας εντάσσεται σε αυτή τη κατεύθυνση.Πρόταση:

Προτείνουμε όπως το άρθρο 155 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τίτλο «Επίδοση» τροποποιηθεί ως ακολούθως,

Άρθρο 155.- Επίδοση. “1. Η επίδοση γίνεται με παράδοση του εγγράφου στα χέρια του ενδιαφερομένου διαδίκου από ποινικό ή δικαστικό επιμελητή ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, από αρμόδιο υπάλληλο της δημοτικής αρχής. Αν αυτός που κάνει την επίδοση δεν βρίσκει τον ενδιαφερόμενο στον τόπο της διαμονής ή της κατοικίας του ή του καταστήματος ή στον τόπο όπου εργάζεται τούτος, εγχειρίζει το έγγραφο σε κάποιον από εκείνους που, έστω και προσωρινά, διαμένουν μαζί του ή στους οικιακούς βοηθούς του ή στον θυρωρό της κατοικίας που μένει ή στον διευθυντή ή σε κάποιον από όσους εργάζονται στον ίδιο τόπο. Από όλους τους παραπάνω εξαιρούνται όσοι κατά την ανεξέλεγκτη αντίληψη αυτού που κάνει την επίδοση είναι νεότεροι των δέκα οκτώ ετών ή ψυχικά ασθενείς ή τελούντες προφανώς υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ανάλογης ουσίας. Εξαιρούνται επίσης οι παθόντες από το έγκλημα, όταν η επίδοση πρόκειται να γίνει στον κατηγορούμενο, και αντιστρόφως. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στα εδάφια β` και γ` είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν στον ενδιαφερόμενο το έγγραφο που τους επιδόθηκε χωρίς καμιά χρονοτριβή. Η επίδοση βουλευμάτων και αποφάσεων μπορεί να γίνει και με παράδοση του σχετικού εγγράφου (αποφάσεως ή βουλεύματος) στον ενδιαφερόμενο σε ψηφιακή μορφή, η γνησιότητα του περιεχομένου του οποίου θα πιστοποιείται με προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η παράδοση του πιο πάνω εγγράφου συνοδεύεται με την παράδοση στα χέρια του ενδιαφερομένου έκθεσης, στην οποία θα αναφέρεται το είδος του επιδιδομένου εγγράφου και ο λόγος για τον οποίο αυτό επιδίδεται.”

Πηγή:enathess.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δωρεά στολών σε Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.