Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:00 | 09/09/2020

Να αποδοθεί για λόγους ισονομίας και στους απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο τιμητικός βαθμός που δόθηκε στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2019, ζήτησε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, έθεσε το θέμα κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για την κύρωση των συμφωνιών συνεργασίας σε ζητήματα ασφαλείας με το Ισραήλ και τη Ρωσία, και τον συνοριακό έλεγχο με τη Βουλγαρία.

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό τον ενημέρωσε ότι «ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής που επεξεργάζεται τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγινα αποδέκτης εύλογων παραπόνων από απόστρατους της ΕΛΑΣ και διατυπώνω την έκκλησή τους για αποκατάσταση της ισονομίας μεταξύ των ένστολων με την κατ’ αναλογία εφαρμογή και σε αυτούς των διατάξεων του Ν. 4609/2019. Όπως γνωρίζετε, με την τροπολογία που ψηφίστηκε στην προηγούμενη Βουλή, λίγο πριν τις εκλογές, τον Μάιο του 2019, κι έγινε νόμος του κράτους, υπήρξε τιμητική προαγωγή χωρίς οικονομικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του κράτους, των αποστρατευθέντων Αντισυνταγματαρχών και Αντιπλοιάρχων -προερχομένων από τις σχολές υπαξιωματικών που συνταξιοδοτήθηκαν λόγω ορίου ηλικίας ή συμπλήρωσης 35ετίας- στον βαθμό του Συνταγματάρχη ή του Πλοιάρχου αντίστοιχα. Από τη νομοθετική αυτή ρύθμιση εξαιρέθηκαν αναιτίως οι αξιωματικοί ΤΕΜΑ της ΕΛΑΣ και της Σχολής Υπαξιωματικών που αποστρατεύθηκαν με τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Νομίζω είναι εύλογο να υπάρξει επέκταση της τροπολογίας και να λάβουν τιμητικά και αυτοί, που ανάλωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση του εγκλήματος, τον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή. Άλλωστε, η επέκταση της ρύθμισης δεν γεννά συνταξιοδοτικά ή οικονομικά δικαιώματα, όπως ρητά ξεκαθαρίζεται στον νομό. Δεν κατανοώ τους λόγους της εξαίρεσής τους από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά για λόγους ισονομίας νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ως ηθική επιβράβευση για τα εν αποστρατεία στελέχη της ΕΛΑΣ. Θα παρακαλούσα να δείτε θετικά το θέμα».

Χρυσοχοΐδης: δίκαιο αίτημα

Απαντώντας στον Μάξιμο Χαρακόπουλο ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι «είναι απόλυτα δίκαιο αίτημα, εξάλλου, δεν έχει και καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς, με την πρώτη ευκαιρία σε επόμενο νομοσχέδιο θα το φέρουμε εδώ για να λύσουμε μια αδικία που αφορά τους Αστυνομικούς και τους Πυροσβέστες, φυσικά». Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε «προσωπικά» τον κ. Χρυσοχοΐδη «για τη δέσμευση που αναλάβατε να αποκαταστήσετε την αδικία, που υφίστανται οι απόστρατοι της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, σε σχέση με τους ομόβαθμούς τους απόστρατους των ενόπλων δυνάμεων».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/sYzvLjce4W4

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis