Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 24/08/2019

Π  Ρ Ο Σ

Αναπλ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αρμόδιο για την Μεταναστευτική Πολιτική κ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ Γεώργιο (μέσω Π.Ο.ΑΞΙ.Α.)

Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ  (μέσω Π.Ο.ΑΞΙ.Α.)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Γ.Ε.Α.Β.Ε.

ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ.

Δ.Α. Δράμας

Π.Ο.ΑΞΙ.Α.               

ΘΕΜΑ: «Πρόταση για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση αιτημάτων διεθνούς προστασίας - ασύλου στο Προ.ΚΕ.ΚΑ. Δράμας»

 

        Στο πλαίσιο της διεθνούς και εθνικής στρατηγικής για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας – ασύλου από αλλοδαπούς που συλλαμβάνονται στη χώρα μας, έχουν ιδρυθεί σε πανελλαδικό επίπεδο γραφεία ασύλου στα οποία εξετάζονται τα ανωτέρω αιτήματα.

        Στο Προ.ΚΕ.ΚΑ. Δράμας στο οποίο κρατούνται κατά μέσο όρο τετρακόσιοι (400) αλλοδαποί, λειτουργεί παράρτημα του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης αποτελούμενο από έναν (1) υπάλληλο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των αλλοδαπών κρατουμένων. Ένεκα της αύξησης των συλλήψεων μεταναστών-προσφύγων κατά την θερινή περίοδο, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες-καθυστερήσεις στις καταγραφές των αιτημάτων ασύλου και στο χρονικό διάστημα που πραγματοποιούνται.Συγκεκριμένα,πραγματοποιείται μονοψήφιος αριθμός καταγραφής αιτημάτων διεθνούς προστασίας σε καθημερινή βάση, πλην σαββατοκύριακου, ενώ δεν λαμβάνουν χώρα συνεντεύξεις. Αποτέλεσμα  των ανωτέρω είναι να προκαλούνται καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, καθώς και αντιδράσεις από τους αλλοδαπούς κρατούμενους. Επίσης, για την εξομάλυνση του ζητήματος πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, μεταγωγές κρατουμένων στο Προ.ΚΕ.ΚΑ. Ξάνθης, προκειμένου, να καταγραφούν-εξετασθούν τα αιτήματα ασύλου, καθόσον εκεί λειτουργεί πλήρως επανδρωμένο γραφείο ασύλου έντεκα (11) ατόμων.

        Η Ένωση μας, κατόπιν ενημέρωσης μελών της και περαιτέρω διαπίστωσης του συγκεκριμένου ζητήματος, με τα πολλαπλά υπηρεσιακά προβλήματα που συνεπάγεται τόσο στους αιτούντες άσυλο αλλοδαπούς τροφίμους του Προ.ΚΕ.ΚΑ. Δράμας όσο και στο εμπλεκόμενο αστυνομικό προσωπικό της εν λόγω υπηρεσίας με χαμένες εργατοώρες σε μεταγωγές, σπατάλη δυνάμεων, φθορά υπηρεσιακών οχημάτων, έξοδα-καύσιμα κλπ., προτείνει όπως ιδρυθεί/επανδρωθεί αυτοτελές κλιμάκιο ασύλου στο Προ.ΚΕ.ΚΑ. Δράμας  κατ΄αναλογία με το Προ.ΚΕ.ΚΑ. Ξάνθης, προκειμένου να καταγράφονται και να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου-διεθνούς προστασίας ταχύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, εξοικονομώντας στον αντίποδα εργατοώρες αστυνομικού προσωπικού και δαπάνες σε καύσιμα ένεκα των μεταγωγών που θα παύσουν να πραγματοποιούνται. Το αίτημα αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή ότι εκτός από εύλογο είναι και άμεσα αναγκαίο, κατόπιν και της πρόσφατης αποδυνάμωσης είκοσι (20) αστυνομικών από τη δύναμη του Προ.ΚΕ.ΚΑ. Δράμας, λόγω λήξεως αποσπάσεων και επιστροφής τους σε υπηρεσίες της Αττικής.

        Ως θεσμικοί-συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του άοκνα αγωνιζόμενου αστυνομικού προσωπικού της Α.Μ.Θ., υποστηρίζουμε ότι θα στεκόμαστε πλάι του, όπως πάντοτε, υπεύθυνα και εποικοδομητικά, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που το απασχολούν, με σκοπό την εύρεση της καλύτερης εφικτής λύσης.

                                                    ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗΣΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis