Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:41 | 02/12/2014

 

Έχει γίνει κακή παράδοση στην Ελλάδα των εκλογών να προηγούνται κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κρίσεις Αρχηγών εννοείται. Το ξεκίνησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το καλοκαίρι του 2009,λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση Καραμανλή ανακοινώσει εκλογές. Η δικαιολογία ήταν απίστευτη όπως όλες οι δικαιολογίες των κυβερνήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις. Τότε είχαν πει ότι πρέπει να κάνουμε κρίσεις …μαζί με τους Τούρκους οι οποίοι τις κάνουν τον Αύγουστο για να …γιορτάσουν και την νίκη τους εναντίον μας το 1922!

Επειδή οι εκλογές έχουν αρχίσει να συζητιούνται καθημερινά πλέον είναι λογικό ότι έχουν αρχίσει και τα σενάρια περί κρίσεων. Τα οποία υπήρχαν στα συρτάρια της κυβέρνησης και πριν από το ναυάγιο στο Παρίσι.

Πως έχει η κατάσταση και ποιος Αρχηγός “κινδυνεύει” περισσότερο απ΄ όλους; 


Αν η κυβέρνηση περάσει τον “κάβο” της προεδρική εκλογής ,μέχρι τον επόμενο Οκτωβριο. Ο στόχος ήταν η “αγορά χρόνου” η οποία είναι πολύτιμη για τις κυβερνητικές επιλογές στο στράτευμα. Γιατί τα σενάρια “με εκπλήξεις” που θέλουν ακόμη και τον Α/ΓΕΑ να προωθείται στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ , μένουν ζωντανά. Όπως και η αποστρατεία του Α/ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά! Αυτά τώρα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν και να στηριχθούν σε λογικά επιχειρήματα. Μετά από κάποιους μήνες όμως τα δεδομένα αλλάζουν.

Για την προσπάθεια να στηριχθεί το σενάριο προώθησης του Α/ΓΕΑ στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ τα έχουμε ξαναγράψει. Όσοι δεν επιθυμούν -για δικούς τους λόγους μάλλον προσωπικούς- την “μετακόμιση” του Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, “σπρώχνουν” την “λύση” του Α/ΓΕΑ Βαγγέλη Τουρνά. Ειναι δύσκολο με τον απολογισμό θητείας που έχει ,αλλά στην Ελλάδα ποιος τα κοιτάει αυτά. 

Θα αναρωτηθούν κάποιοι “που παίζει το όνομα Μανωλά”; Και άλλοι θα προσθέσουν ότι αν σώνει και καλά δεν θελουν κάποιοι τον Α/ΓΕΝ για Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, γιατί δεν κάνουν τον Α/ΓΕΣΧρήστο Μανωλά; Γιατί θέλουν να τον αποστρατεύσουν!

Θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι στο ΓΕΣ …αλλάζουν τους Αρχηγούς σαν….τα πουκάμισα. Ο Ζιαζιάς παραιτήθηκε. Γκίνης και Τσέλιος έφυγαν σε χρονους ρεκόρ. Ο Μανωλάς επελέγη προσωπικά από τον Αβραμόπουλο με προοπτική να φθάσει μέχρι την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Αυτό είναι το πρώτο…”κουσούρι” που του προσάπτουν. Είναι “πουλέν” του Αβραμόπουλου.

Το δεύτερο που “ενοχλεί” είναι ότι ο Μανωλάς είναι σίγουρα πολύ πιο δραστήριος απ΄ όλους τους άλλους Αρχηγούς στα θέματα του προσωπικού. Τα αυτονόητα κάνει ,αλλά σήμερα κι αυτά θεωρούνται…υπέρβαση! Το περασμένο καλοκαίρι όταν ξέσπασε η θύελλα με το εφάπαξ των στρατιωτικών ο Μανωλάς συγκάλεσε Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους στρατηγούς του για το θέμα. Αν και η κίνησή του είχε την έγκριση του πρωθυπουργού ,ο Μανωλάς παρουσιάστηκε από συναδέλφους του στρατιωτικούς -υψηλόβαθμους εννοείται- ως …συνδικαλιστής! Από το ΓΕΣ δείχνουν προς το ΓΕΕΘΑ για την “διασπορά” της σχετικής φημολογίας.

Παρόλα αυτά ο Α/ΓΕΣ συνέχισε να δίνει -σε σχέση πάντα με τους υπόλοιπους επαναλαμβάνουμε- βαρύτητα στα θέματα του προσωπικού. Πρόσφατα ανακοίνωσε την καταβολή επιδόματος παραμεθορίου με την μορφή οδοιπορικών για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ξέσπασε…θύελλα “υπογείων αντιδράσεων”!

Τελευταίο “λάθος” του, η αναφορά στα μισθολογικά θέματα των στελεχών κατά την διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης που έκανε στον νέο ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια.


Όμως αυτό που έχει μάλλον “εξοργίσει” όσους επιθυμούν την αποστρατεία του, είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα “ευέλικτος” στην ικανοποίηση των “κοινωνικών αιτημάτων” που του έχουν κατά καιρούς τθεί “προς ικανοποίηση”. Όχι ότι δεν ικανοποιεί το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος αυτών των αιτημάτων. Το θέμα είναι ότι δεν το κάνει με την απαιτούμενη…προθυμια..

Ο Μανωλάς είναι ένας μοντέρνος για τα ελληνικά δεδομένα αξιωματικός. Καταδρομέας μεν, αλλά με επιτελικά προσόντα. θητεία σε θέσεις του εξωτερικού , πολύγλωσσος, όταν επελέγη παρουσιάστηκε ως το “νέο αστέρι” των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά την εποχή Αβραμόπουλου.

Το δυνατό σημείο του Μανωλά όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν είναι ότι η θέση του Α/ΓΕΣ του αρκεί. Όχι ότι δεν θα ήθελε να γίνει και Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά είναι απολύτως συνειδητοποιημένος ότι “δεν είναι τώρα η σειρά του”. Αν θα έρθει αυτή η ώρα ή όχι δεν τον απασχολεί ,μπορεί να αποχωρήσει από το στράτευμα και ως Α/ΓΕΣ . Ακόμη κι αυτή η “άνεση” εκνευρίζει ειδικά όσους αρνούνται να αποδεχτούν ότι κάποτε όλα τελειώνουν ακόμη και η στρατιωτική καριέρα. Η “απελευθέρωση” Μανωλά προβληματίζει ,γιατί τον κάνει απρόβλεπτο.

Αν τελικά η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάει σε “πρόωρες κρίσεις” λόγω πολιτικών εξελίξεων θα τολμήσει να αλλάξει ξανά Α/ΓΕΣ; Έχει έτοιμο πάντως τον διάδοχο στο πρόσωπο του Διοικητή Στρατιάς Βασίλη Τελλίδη.

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis