Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:19 | 15/09/2021

Διακόπηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας, που συντάραξε την κοινη γνωμη. «Αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι» είπε αποχωρώντας από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Ιωάννα Παλιοσπύρου, καθώς η 37χρονη κατηγορουμένη δεν παρέστη στη διαδικασία. Δήλωσε κόλλημα, παραδέχθηκε την ενοχή της και ζήτησε μετατροπή του κατηγορητηρίου. Για ασέβεια προς το δικαστήριο και στην ίδια την Ιωάννα έκανε λόγο ο συνήγορός της κ. Λύτρας.

H 34χρονη έφθασε το πρωί φορώντας ειδική μάσκα και καπέλο στη δικαστική αίθουσα συνοδεία των δικηγόρων και συγγενών της, χωρίς να απαντήσει στον καταιγισμό ερωτήσεων των δεκάδων δημοσιογράφων που την περικύκλωσαν.

Οι εικόνες της τραυματισμένης εφ΄όρου ζωής Ιωάννας είναι συγκλονιστικές. Η ίδια όμως φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες της.Η Ιωάννα είχε δηλώσει εδώ και μέρες ότι θα είναι παρούσα στο δικαστήριο για να πάρει απαντήσεις, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό και παρά τις συμβουλές γιατρών ότι η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά οδυνηρή. Όμως ζητεί την παραδειγματική τιμωρία της 37χρονης, καθώς -όπως είπε- δεν υπάρχουν ούτε ελαφρυντικά, ούτε μεταμέλεια.

Η κατηγορουμένη από την πλευρά της δήλωσε κώλυμα και δεν έχει γίνει η μεταγωγή της από τις φυλακές όπου κρατείται. Εχει το δικαίωμα να μην παραστεί στη δίκη και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό της. «Θα παραβρεθώ στη συνέχεια της διαδικασίας», ανέφερε σε γραπτή δήλωση που προσκόμισε στο δικαστήριο ο συνήγορός της, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή της να παρευρεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στη δικαστική αίθουσα.

Ο ίδιος εξήγησε πως η 37χρονη ομολογεί την πράξη της αλλά ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, που αποτελεί ευμενεστερο ποινικό χαρακτηρισμό.

«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης», ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Στη συνέχεια, η Ιωάννα Παλιοσπύρου δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.

Για σήμερα έχουν αναβοηθεί όλες οι άλλες υποθέσεις στο Μικτό Ορκωτό για να εκδικαστεί η υπόθεση της Ιωάννας.

Όλα συνέβησαν στις 20 Μαΐου 2020 όταν η 34χρονη Ιωάννα ενώ περίμενε το ασανσέρ για να πάει στο λογιστικό γραφείο όπου εργαζόταν, μια γυναίκα με μάσκα, χωρίς να πει λέξη, της πέταξε μία πολύ μεγάλη ποσότητα καυστικού υγρού στο πρόσωπο. Το περιστατικό συγκλόνισε το πανελλήνιο με την ειδεχθή βία και πρωτοφανή σκληρότητά του.

Θύμα και θύτης πέρασαν το χρόνο που έχει μεσολαβήσει “δέσμιες”. Η 37χρονη σε φυσική φυλακή. Η Ιωάννα σε μια άτυπη “φυλακή” πόνου και απομόνωσης λόγω των τραυμάτων της, φυσικών και ψυχικών. Φορά συνεχώς εκτός από τις ώρες που κοιμάται ειδική ολοπρόσωπη μάσκα, καθώς το 98% του προσώπου της έχει καεί. Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί σε 9 χειρουργεία αποκατάστασης. Και ο Γολγοθάς της συνεχίζεται.

«Είναι πολύ δύσκολο να αντικρίσω την 37χρονη. Δεν ξέρω αν η περίοδος των χειρουργείων στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη ή η ψυχραιμία που θα πρέπει να επιδείξω στη δικαστική αίθουσα. Στηρίζομαι στην παρουσία των αγαπημένων μου προσώπων και στις αξίες που έχω ως άνθρωπος και ως χαρακτήρας» είπε στην ΕΡΤ.

«Η δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της. Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νιώσω. Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται», ήταν το μήνυμα που έστειλε, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης.

Δικηγόρος Ιωάννας: «Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα. Είναι δυνατό κορίτσι, ελπίζω να το αντέξει»

«Τα δύσκολα από ψυχολογικής απόψεως τώρα ξεκινούν. Οι προηγούμενοι μήνες ήταν δύσκολοι και τώρα οι διαδικασίες ξαναφέρνουν στη μνήμη της τα γεγονότα και πάνε πίσω τη θεραπεία της. Είναι δυνατό κορίτσι, ελπίζω να το αντέξει» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» ο δικηγόρος της Ιωάννας, Νίκος Αλεξανδρής.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία δεν τραβήξει σε μάκρος και θα λήξει πριν την παρέλευση του 18μήνου που συμπληρώνονται οι 18 μήνες προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης. «Πιστεύω πως αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε απόφαση» είπε.

Η κατηγορούμενη θα δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και όχι για βαριά σκοπούμενη βλάβη, καθώς επιβαρυντικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα καταδεικνύουν ότι η 37χρονη είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα.

Κατά τη διαδικασία θα επιδιωχθεί να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που παραμένουν ακόμη και σήμερα σχετικά με την εμπλοκή ή μη και άλλων ατόμων στην επίθεση με καυστικό υγρό. Εάν προκύψουν αποδείξεις θα κληθούν να καταθέσουν όσοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν και άλλοι, και το πότε θα καθίσουν στο σκαμνί μπορεί να γίνει αύριο, μεθαύριο, όποτε η Δικαιοσύνη το κρίνει», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής λέγοντας ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, για να γίνει σωστά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας και το τι έχει προκύψει από την έρευνα για τη δράση της κατηγορουμένης μετά από την επίθεση για πιθανό χτύπημα εναντίον της Ιωάννας ή άλλου προσώπου.

«Υπάρχουν κάποιες κλήσεις της κατηγορουμένης αναπάντητες προς τα τηλέφωνα κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων, αμέσως μετά το έγκλημα και θέλουμε να ζητήσουμε εμείς κάποιες διευκρινίσεις», είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της, Απόστολος Λύτρας.

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 35 μάρτυρες, μεταξύ αυτών γιατροί και αστυνομικοί.

Η κατηγορουμένη, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης, φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας , υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: “ήθελε να την σκοτώσει” ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

Για τη δίκη έχει επιστρατευθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ εντός και εκτός της αίθουσας θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

ertnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis