Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:44 | 11/01/2017

«Κόκκινη κάρτα» στο τουρκικό αίτημα για έκδοση των 2 πρώτων από τους συνολικά 8 Τούρκους στρατιωτικούς έβγαλε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου κρίνοντάς το «παντελώς αόριστο», αλλά και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι τυχόν αποδοχή του θα οδηγήσει σε επιδείνωση της θέσης τους, θα τους εκθέσει στον κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, χωρίς να έχουν δίκαιη δίκη, και έτσι θα παραβιαστεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Με μια πρόταση-ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αντεισαγγελέας ΑΠ ζήτησε μάλιστα να ανατραπεί το βούλευμα του Εφετείου που τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ενός εκ των δύο για συμμετοχή στο πραξικόπημα (αποκρούοντας, πάντως, τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν και της κλοπής στρατιωτικού ελικοπτέρου) και πρότεινε προς το Στ' Ποινικό Τμήμα ΑΠ να απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα, «κλείνοντας την πόρτα» της έκδοσής τους στη γείτονα χώρα.

Βασικό κριτήριο για την εισαγγελική πρόταση αποτέλεσε όχι μόνο η αοριστία και ανακρίβεια των τουρκικών κατηγοριών, αλλά και ο «ποταμός» των καταγγελιών και προειδοποιήσεων από πολιτικοκοινωνικούς φορείς για όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Τουρκία, ένα μικρό τμήμα των οποίων είδαν τα μέλη του ΑΠ, με προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού στη δίκη.

 

Το βάρος της τελικής κρίσης, που αναμένεται στις 23-1-17, πέφτει πλέον στον νεοπροαχθέντα αντιπρόεδρο ΑΠ, Γ. Σακκά (θα προεδρεύσει και σε δεύτερη δίκη άλλων δύο, με άλλη σύνθεση, ενώ μεθαύριο θα προεδρεύσει η Χρ. Παρασκευά), και στους αρεοπαγίτες Α. Πελεκάνο, Α. Παναγιώτου, Χ. Βρυνιώτη, Ι. Μαγγίνα, Μ. Παπασωτηρίου.

Αξιολογώντας τις κατηγορίες, η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι παντελώς αόριστες, χωρίς ακριβή και λεπτομερειακή περιγραφή, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, αλλά με μια γενική περιγραφή της απόπειρας πραξικοπήματος μολονότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν στις 25-8-16 συμπληρωματικά στοιχεία από τους Τούρκους με συγκεκριμένα ερωτήματα, που παρέμειναν όμως αναπάντητα αφού στάλθηκαν ορισμένα συμπληρωματικά έγγραφα χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις.

Καταγγελίες
Με βάση το σύνολο των εγγράφων που κατέθεσαν οι δικηγόροι των Τούρκων Χρ. Μυλωνόπουλος και Ομ. Ζέλιος με αντιδράσεις και αποκαλυπτικές καταγγελίες διεθνών φορέων, πολιτικών, ΜΚΟ κ.λπ. περί βασανισμών, συλλήψεων, απολύσεων κ.λπ. χιλιάδων πολιτών, η εισαγγελέας επισήμανε τον κίνδυνο -σε περίπτωση έκδοσής τους- να μη δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, να επιδεινωθεί η θέση τους, να υποστούν απάνθρωπη-εξευτελιστική μεταχείριση.

Από τις καταθέσεις και τα έγγραφα προκύπτει -είπε- ότι έχουν συλληφθεί 10 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, 150 δημοσιογράφοι, ότι απολύθηκαν 3.000 δικαστές και εισαγγελείς που αντικαταστάθηκαν με άλλους της εμπιστοσύνης του Ερντογάν, ότι συνελήφθησαν 40.000 πολίτες, απολύθηκαν χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ανεστάλη η εφαρμογή διατάξεων της ΕΣΔΑ και ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με επαναφορά της θανατικής ποινής.

Δημιουργούνται επίσης σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησης και την ελευθερία έκφρασης -προσέθεσε- ενώ συντρέχουν σοβαροί λόγοι που θεμελιώνουν τον κίνδυνο να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση, να επιδεινωθεί η θέση τους λόγω των πολιτικών τους απόψεων και στρατιωτικών τους υπηρεσιών, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία διενεργούν έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι διακόπηκαν οι ενταξιακές συζητήσεις για την Τουρκία, ότι η αποπομπή χιλιάδων δικαστών αποτελεί τροχοπέδη για την ανεξαρτησία των δικαστών.

Υπογραμμίζοντας ότι οι σύζυγοι και συγγενείς τους υφίστανται διώξεις και εκφοβισμούς, δημεύτηκαν λογαριασμοί τους, παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες κ.λπ., η Β. Θεοδώρου κατέληξε ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμού της ζωής, της ακεραιότητας, προστασίας από βασανιστήρια κ.λπ., δικαιώματα που δεν περιορίζονται ούτε αναστέλλονται. Ο ναύαρχος ε.α. Στ. Φενέκος κατέθεσε ότι το ελικόπτερο των «8» είναι διασωστικό χωρίς οπλισμό, ενώ δεν μπορούσε να κάνει διαδρομή 250 μιλίων από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Μαρμαρίδα, όπου βρισκόταν ο Ερντογάν, μετ' επιστροφής.

Ο πανεπιστημιακός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος τόνισε ότι οι εκζητούμενοι κινδυνεύουν όχι μόνο με βασανισμό κατά παράβαση της ΕΣΔΑ με όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, αλλά και με επιβολή θανατικής ποινής, αφού συζητείται συνέχεια η επαναφορά της. Δήλωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν θα ενέκρινε την έκδοση, τονίζοντας ότι το ίδιο θα έλεγε και αν το πραξικόπημα είχε πετύχει και εκζητείτο ο Ερντογάν και ότι δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα (εφόσον τους εκδώσει) να υποστεί μείωση στο Ευρωδικαστήριο.

«Οι συγγενείς μας ζουν μια κόλαση»

Εκκληση προς τον ΑΠ να μην τους εκδώσει στην Τουρκία, γιατί θα κινδυνεύσει η ζωή τους, έκαναν οι δύο πρώτοι εκζητούμενοι στρατιωτικοί, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πραξικόπημα και προβαίνοντας σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα.

Ο 35χρονος λοχαγός και ο 41χρονος τεχνικός ελικοπτέρου περιέγραψαν την αποστολή διάσωσης τραυματιών όπου τους έστειλαν εκείνο το βράδυ ενώ ήταν στα σπίτια τους, χωρίς να ξέρουν τίποτα για πραξικόπημα, τους πυροβολισμούς που δέχθηκε το ελικόπτερο, τον τρόμο που ένιωσαν όταν είδαν στο Internet δολοφονίες και βασανισμούς, την απόφασή τους να φύγουν, την προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη κατόπιν άδειας των ελληνικών αρχών.

Η σύζυγός μου απολύθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και δημεύτηκαν οι λογαριασμοί μας, είπε ο 35χρονος, ενώ απολύθηκαν ο αδελφός μου και η σύζυγός του από επιχειρήσεις ιδιωτικές, χωρίς καμία δικαιολογία.

Δεν επιτρέπουν στη σύζυγό μου να εργαστεί ή να πάει στο εξωτερικό, θέλουν μπροστά στα μάτια τους να πεθάνει, συνέχισε. Επειδή ήλθαμε στην Ελλάδα μας χαρακτηρίζουν προδότες και μας πονάει πάρα πολύ που λένε στα ΜΜΕ ψευδώς ότι πουλήσαμε τουρκικά μυστικά στην Ελλάδα.

Στις φυλακές γίνονται βασανιστήρια, επιθέσεις με γκλοπ, δεκάδες χειρουργήθηκαν στα έντερα, γίνονται «αυτοκτονίες» μολονότι ένας στρατιωτικός δεν αυτοκτονεί εύκολα, πολλοί κρατούνται σε σκοτεινούς χώρους χάνοντας την αίσθηση της μέρας και της νύχτας, επίσημοι δηλώνουν ότι φτιάχνουν κελιά, όπου δεν θα βλέπουν το φως ούτε θα ακούν ανθρώπινη φωνή, για να πεθάνουν σαν ποντίκια, πολλοί μοιράζονται εκ περιτροπής ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν.

Οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι στην Τουρκία, κανείς δεν θέλει να τους υπερασπιστεί -συνέχισε- και σε ένα 3χρονο αρνήθηκαν σε νοσοκομείο τη θεραπεία μόλις έμαθαν ότι είναι γιος στρατιωτικού.

Ο 41χρονος τόνισε ότι έδιωξαν τη δασκάλα σύζυγό του και το παιδί του από το σχολείο, ότι τους έχουν αφήσει όλοι μόνους τους γιατί φοβούνται, κανείς δεν θέλει να έχει σχέση με την οικογένειά του, ούτε να τους δώσει δουλειά.

Η σύζυγός μου προσέφυγε σε δικαστήριο για την απόλυση αλλά της είπαν ότι δεν χρειάζεται να απαντήσουν, γιατί έγινε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ τα παιδιά μου ακούνε συνέχεια ότι ο πατέρας τους είναι προδότης, μολονότι δεν έχουμε καμιά σχέση με το πραξικόπημα, κατέληξε, και αγωνιώ για το μέλλον τους.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis