Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:51 | 24/01/2015

 

Κράτος εν κράτει μέσα στις φυλακές οι βαρυποινίτες μέλη της συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, που αποκαλύφθηκε φέρνοντας στην επιφάνεια τα διαλυτικά φαινόμενα των κρατικών μηχανισμών, δρούσαν ανέλεγκτα, συντονίζοντας τις μπίζνες τους, αυξάνοντας την επιρροή τους, σκορπώντας τον φόβο σε συνεργούς και στα θύματά τους.

Η αποκάλυψη της δράσης των Παναγιώτη Βλαστού, Γιάννη Σκαφτούρου και Βασίλη Στεφανάκου παραπέμπει ευθέως σε λειτουργία φυλακών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι βαρυποινίτες, αν και έγκλειστοι στον Κορυδαλλό, δεν υπόκεινταν σε κανένα κανονισμό φυλακής, αλλά αντίθετα είχαν επιβάλει τον δικό τους νόμο ισχύος και τάξης.

Προστατευμένοι και απρόσβλητοι από κάθε είδους έλεγχο μέσα στις φυλακές, οργάνωναν επιχειρήσεις, με στόχο, όπως αναφέρεται και στην ογκωδέστατη δικογραφία, «την επαύξηση του πλούτου τους και το χρήμα».

Με τη φήμη των αδίστακτων κακοποιών, που δεν «σέβονται την ανθρώπινη ζωή και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο», επέβαλαν είτε τη σιωπή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αρμοδίων κρατικών λειτουργών είτε εξασφάλιζαν την άμεση συνδρομή τους. Ενδεικτικό του δικτύου κάλυψής τους μέσα στις φυλακές είναι το γεγονός πως ως συνεργοί τους παραπέμπονται ήδη έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ διάσπαρτα είναι τα στοιχεία στη δικογραφία και για άλλους που είτε με απειλές είτε με «χαρτζιλίκι» τους προσέφεραν συνδρομή.

Οι βαρόνοι του εγκλήματος κυκλοφορούσαν όπου ήθελαν μέσα στις φυλακές και τα τελευταία χρόνια είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στους κρατούμενους της λεγόμενης VIP Πτέρυγας των φυλακών, όπου εύποροι κρατούμενοι αλλά και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι είναι υπόδικοι ή εκτίουν ποινές για οικονομικά εγκλήματα.

Με εκβιασμούς και απειλές επιχειρούσαν -και το πετύχαιναν- να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλιώς τοποθετούσαν μεγάλης ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς στα σπίτια τους και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Η περίπτωση του Γιάννη Σμπώκου, άλλοτε στενού συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου που είναι έγκλειστος για μίζες στα εξοπλιστικά, κυριολεκτικώς σοκάρει.

Τον εκβίασαν για να τους δώσει αρχικά 10 εκατ. ευρώ, δεν ενέδωσε, τίναξαν δύο φορές με βόμβες το σπίτι της  αδελφής του, από θαύμα δεν  υπήρξαν  θύματα, και έβαλαν εκρηκτικό  μηχανισμό  και  στο δικό του.

Ως ηθικός αυτουργός, μάλιστα, των επιθέσεων κατά Σμπώκου εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος που προσέφυγε στις υπηρεσίες των βαρυποινιτών για να πάρει πίσω λεφτά από τις μίζες, που ισχυρίζεται ότι του... «καταχράστηκε» ο Σμπώκος.

Ο Σμπώκος, μάλιστα, αν και έχει δεχθεί τρεις βομβιστικές επιθέσεις μεγάλης ισχύος, κράτησε το στόμα του κλειστό και μίλησε στις αρχές μόνον όταν, πριν από λίγες ημέρες, η Αστυνομία τον ενημέρωσε ότι η δράση τους έχει αποκαλυφθεί.

Συγκλονιστική είναι η κατάθεσή του στο σημείο όπου μεταξύ άλλων αναφέρει στην Αστυνομία «έχω εμπεδώσει την πεποίθηση ότι είναι ισχυρότεροι από εκείνους που προσπαθούν να προλάβουν και να καταστείλουν τις ενέργειές τους».

Σε απόγνωση, απροστάτευτος μέσα στη φυλακή, βρίσκει τελικά καταφύγιο στο Ψυχιατρείο των φυλακών και φεύγει από τη ΣΤ Πτέρυγα για να γλιτώσει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς.

Αλλοι κρατούμενοι, κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, εκόντες άκοντες προσφεύγουν στην υπηρεσία των βαρυποινιτών, ενημερώνοντας τα μέλη της σπείρας ποιοι έχουν λεφτά, ποιοι φοβούνται και από πού μπορούν να πάρουν τα περισσότερα.

Ο άλλοτε πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων, Σωτήρης Εμμανουήλ, που κρατείται για μίζες στα υποβρύχια, είναι ένας από αυτούς που συνεργάζονται ανοικτά με τη συμμορία «Βλαστού και Σια».

Αγνωστος παραμένει προς το παρόν ο αριθμός των εύπορων κρατουμένων που αναγκάστηκαν για να βρουν την ησυχία τους μέσα στον Κορυδαλλό να πληρώσουν προκειμένου να έχουν προστασία...

Με τα νώτα τους καλυμμένα μέσα στις φυλακές οι βαρυποινίτες οργάνωναν έξω, με μεγάλο δίκτυο συνεργατών, τις δουλειές τους. Διέθεταν «αφθονία οικονομικών και τεχνικών μέσων», όπως αναφέρεται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Μόνον ο Παναγιώτης Βλαστός, όπως προκύπτει από τις έρευνες, είχε στη διάθεσή του 70 κιλά ζελατοδυναμίτιδας και 20-25 πιστόλια και Καλάσνικοφ!

Και είχαν στην κατοχή τους και πολύ χρήμα. Πρώτα πρώτα τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, περί τα 30 εκατ. ευρώ, που η άλλοτε στενή συνεργάτις του Βλαστού και πρώτη εξαδέλφη του Ευαγγελία, αποκάλυψε ότι «υπάρχουν και είναι στα χέρια εφοπλιστή στη Θεσσαλονίκη».

Κυρίως εισπράττουν όμως από εκτεταμένο δίκτυο «προστασίας» σε πάσης φύσεως καταστήματα στο Λεκανοπέδιο, όπου είχαν επιβάλει «κεφαλικό φόρο» από 500 έως και 2.000 χιλιάδες ευρώ στο καθένα και από συμβόλαια θανάτου, εκβιασμούς και άλλες νομιμοφανείς δραστηριότητες - μέχρι άλογα στον Ιππόδρομο διέθεταν!

Οι μπίζνες τους είχαν επεκταθεί και σε άλλα πεδία, διακίνηση λαθρομεταναστών, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, ενώ σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για συμβόλαια θανάτου που υπέγραφαν για να πάρουν χρήματα ή για να εκδικηθούν όσους έμπαιναν εμπόδιο στις επιδιώξεις τους. Η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή που τους καταδίκασε σε πρώτο βαθμό για την απαγωγή Παναγόπουλου ήταν ένα από τα πολλά θύματά τους. Της τίναξαν το σπίτι με βόμβα και παρ’ ολίγον η ίδια να κινδυνεύσει θανάσιμα...

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis