Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 07/04/2015

Λίγες ώρες πριν τις δύο συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (την Τετάρτη 8/4 και την Πέμπτη 9/4) ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο τη λύση έως τις 24 Απριλίου. 

Όπως αναφέρουν πηγές, οι δανειστές πιέζουν και πάλι για σκληρά μέτρα, επιχειρώντας να φέρουν και πάλι στο τραπέζι την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα, ενώ σε νέα βάση τίθενται οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ενα ασφυκτικό πλαίσιο, λίγες ώρες πριν τη δίδυμη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup -και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει τα χαρτιά του με στόχο τον έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους- πιέζει περαιτέρω και κυρίως ως προς τη διαχείριση του χρόνου την κυβέρνηση.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχαν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, να συζητήσουν για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τα οποία απ'ό,τι φαίνεται αποτελούν πηγή διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το πρωί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Για την ελληνική πλευρά με δεδομένο ότι μέχρι τον Ιούλιο λήγουν δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 3 δισ. και από πέρυσι το Ταμείο δεν έχει καταβάλει καμία από τις προβλεπόμενες δόσεις στην Αθήνα, η κυβέρνηση ζήτησε μια πιο «ελαστική» προσέγγιση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης, μιλώντας στον Real Fm, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα λεγόμενα «δημοφιλή νησιά» είναι ένα «ανοιχτό» και υπό συζήτηση θέμα.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, «η συζήτηση είναι ανοικτή, αυτό που έχει πει δηλαδή και η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως πιστεύει στην προσπάθεια και στην πεποίθηση ότι γρήγορα μπορεί να βρεθεί συμφωνία, άρα και άνοιγμα της στρόφιγγας της ρευστότητας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis