Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:01 | 07/01/2019

Το minimi είναι από τα πλέον σύγχρονα όπλα του ελληνικού στρατού και η ένταξη του σε υπηρεσία αναβάθμισε κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα όπλο το οποίο τραβά τα βλέμματα με τις επιδόσεις και την ισχύ πυρός που διαθέτει. Στην ελληνικό στρατό χρησιμοποιείται κυρίως από το πεζικό και τις ειδικές δυνάμεις, όπως η Ζ’ ΜΑΚ. Η επαφή στελεχών των ειδικών δυνάμεων με Αμερικανούς συναδέλφους τους οι οποίοι έφεραν το όπλο σε κοινές ασκήσεις τους εντυπωσίασε, οδηγώντας τον ελληνικό στρατό να κινηθεί για την απόκτηση του συγκεκριμένου πολυβόλου.

[custom:google-ads]

Το FN Minimi «Μίνι πολυβόλο» είναι ένα Βέλγικο ελαφρύ πολυβόλο που αναπτύχθηκε από την Fabrique Nationale (FN) Herstal στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το 1982 στο Βέλγιο και περίπου την ίδια στιγμή υιοθετήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ως το αυτόματο όπλο M249 (SAW). Σήμερα, υπηρετεί σε περισσότερες από 75 χώρες. Το όπλο κατασκευάζεται επί του παρόντος στην εγκατάσταση της FN Herstal και στην αμερικανική θυγατρική της FN Manufacturing LLC. Από την εισαγωγή του πολυβόλου, έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες παραλλαγές: το μοντέλο Standard ως όπλο υποστήριξης ομάδας, η έκδοση Para για τους αλεξιπτωτιστές και το μοντέλο Vehicle ως δευτερεύον εξοπλισμό για την καταπολέμηση οχημάτων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξίσφαιρο γιλέκο “TITANIUM® – UNDERSHIRT I”


Το πρωτότυπο Minimi σχεδιάστηκε αρχικά σε ΝΑΤΟ 7,62 × 51mm και αργότερα επανασχεδιάστηκε για το φυσίγγιο των 5,56 mm. Το όπλο παρέχει στις μονάδες πεζικού την αυξημένη ισχύ πυρός ενός πολυβόλου σε συνδυασμό με την ακρίβεια και φορητότητα ενός τυπικού τυφεκίου μάχης πεζικού.

Το πολυβόλο λειτουργεί με τη δράση αερίων και ψύχεται με αέρα. Διαθέτει κάννη με δυνατότητα ταχείας αλλαγής της, επιτρέποντας στον πολυβολητή να αντικαταστήσει γρήγορα την κάννη που έχει υπερθερμανθεί ή έχει μπλοκαριστεί. Επίσης, προσφέρει και ένα τρίποδο τύπου M192 LGM. Για τη λειτουργία του, μπορεί να τροφοδοτηθεί τόσο από δεσμίδα πυρομαχικών όσο και από γεμιστήρες STANAG/τύπου M4/M16. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη του πολυβόλου να χρησιμοποιεί γεμιστήρες των μελών της ομάδας μάχης που φέρουν αραβίδες M4/M16 ως πηγή πυρομαχικών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που εξαντληθούν οι δεσμίδες πυρομαχικών του.

Το πολυβόλο Minimi έχει μια εξαιρετική φήμη για την αξιοπιστία και τη δύναμη πυρός και οι τελευταίες αναφορές για αποτυχίες/μπλοκαρίσματα των όπλων Μ249 SAW σε Ιράκ και Αφγανιστάν οφείλονται στην ηλικία των χρησιμοποιούμενων όπλων – το μεγαλύτερο μέρος των σε υπηρεσία M249 στο αμερικανικό στρατό είναι πάνω από 10 χρόνων και αρκετά φθαρμένα από την υπερβολική χρήση τους σε περιβάλλον επιχειρήσεων υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

[custom:google-ads]

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από το πολυβόλο του ελληνικού στρατού:

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis