Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:42 | 01/04/2019

Εμφύλιος πόλεμος μαίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής. Αφορμή, η συμμετοχή του αρχηγού του σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου στα συμβούλια κρίσεων, τα οποία προχώρησαν στην αποστρατεία ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και στην προαγωγή άλλων. Τις τελευταίες ημέρες, κατατίθενται αιτήσεις εξαίρεσης του κ. Ματθαιόπουλου από τα δευτεροβάθμια συμβούλια, στα οποία προσέφυγαν οι αξιωματικοί που «κόπηκαν» στις κρίσεις της 31ης Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι για την ίδια υπόθεση, τη μη εξαίρεση, δηλαδή, του κ. Ματθαιόπουλου από τα συμβούλια κρίσεων, έχουν υποβληθεί στον εισαγγελέα μηνυτήριες αναφορές από αξιωματικούς της υπηρεσίας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν κι άλλες. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του νυν αρχηγού στη διαδικασία των κρίσεων συνιστά ποινικό αδίκημα, καθώς ενώ συνέτρεχαν λόγοι εξαίρεσής του, εκείνος επέλεξε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ολα τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση με τη φονική πυρκαγιά, τη μεγάλη τραγωδία του καλοκαιριού στο Μάτι, και ειδικότερα με την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κι αυτό, διότι ο κ. Ματθαιόπουλος και οι αξιωματικοί που στρέφονται εναντίον του έχουν συμμετάσχει είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι στην έρευνα της Εισαγγελίας για την πολύκροτη υπόθεση και έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Για το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του σώματος, μερίδιο ευθύνης έχουν και η φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνολικά η κυβέρνηση. Ο λόγος; Οπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη του σώματος, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του κ. Ματθαιόπουλου για τα γεγονότα της 23ης Ιουλίου, επελέγη η παραμονή του στο τιμόνι της Πυροσβεστικής για τουλάχιστον ακόμα ένα χρόνο.

[custom:google-ads]

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  Στα τέλη Ιανουαρίου, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία του κ. Ματθαιόπουλου, ο οποίος στη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν επιχειρησιακός υπαρχηγός και διαδέχθηκε τον τότε αρχηγό Σωτήρη Τερζούδη, αμέσως μετά την παραίτηση του τελευταίου, την 4η Αυγούστου 2018. Την 31η Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και στο πρωτοβάθμιο ανώτατο συμβούλιο κρίσεων προήδρευσε, όπως προβλέπεται, ο αρχηγός του σώματος Β. Ματθαιόπουλος. Το συμβούλιο προχώρησε στην αποστρατεία, μεταξύ άλλων, του διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Γιάννη Φωστιέρη, του προϊσταμένου του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Φίλιππου Παντελεάκου, του επιτελάρχη Γιάννη Ράμφου και του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών Νίκου Παναγιωτόπουλου. Και οι τέσσερις αξιωματικοί είχαν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι και, επιπλέον, στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας είχαν κληθεί να καταθέσουν είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες. Κάποιοι απ’ αυτούς, με τις καταθέσεις τους ενώπιον του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου και των συνεργατών του, είχαν φέρει σε δυσχερή θέση τον κ. Ματθαιόπουλο επιρρίπτοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για τους χειρισμούς του όσον αφορά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Το ίδιο συμβούλιο, αντίστοιχα, προήγαγε συγκεκριμένους αξιωματικούς, ενώ διατήρησε στον ίδιο βαθμό άλλους, που δικαιούνταν προαγωγή και διαδραμάτισαν ενεργό-κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας. Στελέχη της Πυροσβεστικής, συνδικαλιστές αλλά και νομικοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Ματθαιόπουλος όφειλε να έχει ζητήσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία κρίσεων, καθώς είναι εμπλεκόμενος στην ίδια ποινική υπόθεση με τους αξιωματικούς τους οποίους έκρινε. Καθώς δε ο κ. Ματθαιόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί, είχε πάρει αντίγραφα της δικογραφίας, γνώριζε με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των καταθέσεων των συναδέλφων του και, επομένως, η αντικειμενικότητα της κρίσης του αμφισβητείται.

Η ένσταση Παντελεάκου

Ενας από τους πρώτους αξιωματικούς που –επισήμως– ζήτησε την εξαίρεση του νυν αρχηγού από το δευτεροβάθμιο συμβούλιο, στο οποίο προσέφυγε κατά της απόφασης αποστρατείας του, είναι ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής και μέχρι πρότινος διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Παντελεάκος. Σε αίτηση που κατέθεσε τη 19η Μαρτίου και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», ο κ. Παντελεάκος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ματθαιόπουλος είναι εξαιρετέος και για τον λόγο ότι εξετάσθηκε, όπως κι εγώ, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ανωμοτί ως ύποπτος τελέσεως αξιόποινων πράξεων για την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής ως, τότε, υπαρχηγός επιχειρήσεων του Π.Σ., ο οποίος, μαζί με τον τότε αρχηγό, ως κύριο έργο είχαν την εποπτεία, συντονισμό και έλεγχο όλων των επιχειρήσεων».

Στην ίδια αίτηση ο κ. Παντελεάκος τονίζει ακόμα ότι «για λόγους ευθιξίας και χάριν διαφύλαξης της αμεροληψίας που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις των συμβουλίων, και μόνο για τον λόγο αυτό, ο κ. Ματθαιόπουλος θα πρέπει να δηλώσει αποχή και να αυτοεξαιρεθεί στην κρίση αξιωματικών που έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη για ανωμοτί εξετάσεις αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι και να μη μεταβάλει τις υπηρεσιακές συνθήκες των συνεμπλεκομένων με αυτόν αξιωματικών». Η αίτηση του υποστρατήγου καταλήγει με την επισήμανση ότι ο κ. Ματθαιόπουλος θα πρέπει να εξαιρεθεί προκειμένου να προστατευθεί το κύρος και η αμεροληψία των συμβουλίων του Π.Σ.

Μηνύσεις για «αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης»

Σε παρόμοιες ή ακόμα και περισσότερο «επιθετικές» πρωτοβουλίες και κινήσεις, έναντι του νυν αρχηγού, προτίθενται ή έχουν ήδη προχωρήσει και άλλοι αξιωματικοί που ενεπλάκησαν στην έρευνα για το Μάτι και κρίθηκαν αρνητικά από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές εναντίον του για την κατηγορία της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης». Κατηγορούν δηλαδή τον νυν αρχηγό ότι ενώ συνέτρεχαν νομικοί λόγοι για να εξαιρεθεί από τα συμβούλια κρίσεων, εκείνος αποσιώπησε το γεγονός και έκρινε τους αξιωματικούς που, όπως κι αυτός, είχαν συμμετοχή στην ποινική έρευνα για όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι στην Ανατολική Αττική. Επικαλούνται συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που ορίζει ότι «υπάλληλος για τον οποίο υπάρχει νόμιμος λόγος να εξαιρεθεί σε κάποια υπόθεση και εν γνώσει του αποσιωπά το περιστατικό αυτό τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Πηγή: kathimerini.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η τροπολογία για την παράταση στις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis