Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:54 | 08/05/2016

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε. Δεν ξέρω για ποιον λόγο έγινε αυτό. Δεν έχω διαφορές με κανέναν. Δεν ξέρω γιατί έγινα στόχος. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να θέλει να μου κάνει κακό» είπε στους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ο 65χρονος νεφρολόγος Χρήστος Ιατρού, ο οποίος το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης έγινε στόχος... συμβολαίου παραδειγματισμού από αγνώστους.

 Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση θα περιμένουν ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας να πάρει εξιτήριο από το Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται μετά την χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας εκ των τεσσάρων βολίδων που τον είχαν πλήξει στον δεξί μηρό.

          Ο 65χρονος κατά τη διάρκεια της πρώτης του κατάθεσης περιέγραψε όσα θυμόταν από εκείνα που συνέβησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στον παράδρομο της Λ. Κηφισού. «Είχα φύγει από το νοσοκομείο και πήγαινα στο σπίτι μου στην Αγ. Παρασκευή ακολουθώντας την καθημερινή διαδρομή μου. Δεν κατάλαβα να με ακολουθεί κανείς. Είχα πάρει την Πέτρου Ράλλη και έστριψα αριστερά για να βγω στην εθνική. Ήμουν στον παράδρομο στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. Είχε πολύ κίνηση. Κινούμασταν με χαμηλή ταχύτητα. Λίγο πριν βγω στην εθνική, είδα μια μοτοσυκλέτα να φθάνει δίπλα μου στην πλευρά του συνοδηγού. Απ’ ότι μπόρεσα να διακρίνω είχε δύο επιβάτες που φορούσαν κράνη. Ξαφνικά άκουσα ισχυρούς κρότους. Κατάλαβα ότι ήταν πυροβολισμοί. Είδα το τζάμι του συνοδηγού να σπάει. Ένοιωσα καψίματα και δυνατό πόνο στο δεξί μου πόδι. Μετά προσπάθησα να επικοινωνήσω με την αστυνομία και την οικογένειά μου» φέρεται αν καταθέτει ο 65χρονος νεφρολόγος.

          Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπίσει τις κινήσεις της μοτοσυκλέτας των δραστών από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, ωστόσο οι εικόνες, εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων καταγραφής, είναι «θολές» και όχι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες για να δώσουν ώθηση στις αστυνομικές έρευνες. Αυτό το υλικό όμως είναι ικανό για να γίνει μια χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησαν, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλου παρόμοιου υλικού, ίσως καθαρότερου, από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων ή επιχειρήσεων στην διαδρομή από το νοσοκομείο έως το σημείο της επίθεσης και την μετέπειτα διαφυγή των δραστών. Παράλληλα οι αστυνομικοί έχουν προβεί στις απαιτούμενες διαδικασίες άρσης απορρήτου των επικοινωνιών για την «σάρωση» τους στην συγκεκριμένη περιοχή της επίθεσης.

          Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προς το παρόν δεν έχουν εντοπίσει τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης ωστόσο ερευνούν πολλά ενδεχόμενα για την αιτίας της. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιοι πως οι... πληρωμένοι εκτελεστές είχαν συμβόλαιο παραδειγματισμού του 65χρονου θύματος και όχι εξόντωσής του, κάτι που θα μπορούσαν να είχαν κάνει με σχετική ευκολία. Πυροβόλησαν πέντε φορές με

πιστόλι των 9ΜΜ, με τέσσερις από τις βολίδες να πλήττουν στον δεξί μηρό τον 65χρονο γιατρό, ο οποίος έφερε τρία διαμπερή τραύματα και ένα «τυφλό».

          Στελέχη της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση, εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 65χρονος διευθυντής της κλινικής να έχει αρνηθεί την χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών νεφροπάθειας σε ποινικούς κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούσαν είτε για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο των φυλακών είτε για να νοσηλεύονται συχνά στο νοσοκομείο προκειμένου να καταστρώσουν σχέδιο απόδρασης. Δεν αποκλείουν αυτά τα πιστοποιητικά να επεδίωκαν να τα χρησιμοποιήσουν στη διεκδίκηση ταχύτερης αποφυλάκισης ως πάσχοντες συγκεκριμένων ποσοστών αναπηρίας, όπως προβλέπει ο νόμος Παρασκευόπουλου. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις παρότι οι βεβαιώσεις δίνονται από δημόσια νοσοκομεία, οι κρατούμενοι εξετάζονται από ειδικές επιτροπές στις οποίες δεν συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι πιέσεις προέρχονταν από έγκλειστους για υποθέσεις ναρκωτικών, που έχουν «περάσει» από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σε μία πρώτη προσέγγιση των αστυνομικών, το θύμα της επίθεσης απάντησε πως δεν είχε καμία επαφή με ποινικούς κρατουμένους και δεν είχε δεχθεί σχετικές πιέσεις.

          Ένα άλλο ενδεχόμενο που ερευνούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι αν η επίθεση συνδέεται με τη συμμετοχή του γιατρού σε δευτεροβάθμια επιτροπή αξιολόγησης-κοστολόγησης προμηθειών του ΕΟΠΥΥ, για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία. Ακόμη ερευνάται αν η επίθεση σχετίζεται με κύκλωμα πλασματικών αιμοκαθάρσεων που είχε αποκαλυφθεί το 2007, υπόθεση στην οποία ήταν βασικός μάρτυρας ο γιατρός και εκκρεμεί ακόμη στη δικαιοσύνη. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν τα κίνητρα να είναι πιο «απλά» και να έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Μολονότι για το συμβάν ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική, αστυνομικοί της υπηρεσίας απέκλειαν το ενδεχόμενο η ένοπλη επίθεση να συνδέεται με δράση του λεγόμενου αντάρτικου πόλης.

          Η αιματηρή επίθεση εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, στον παράδρομο της Λ. Κηφισού λίγο μετά την Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα προς Λαμία. Το αυτοκίνητο του 65χρονου γιατρού βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα, όταν μία μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού με δύο επιβάτες που φορούσαν κράνη  τον προσέγγισε από την πλευρά του συνοδηγού. Ο συνεπιβάτης έβγαλε πιστόλι των 9ΜΜ  και πυροβόλησε τον νεφρολόγο τουλάχιστον πέντε φορές, με τέσσερις από τις βολίδες να τον πλήττουν στον δεξί μηρό. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα.

 

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis