Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:45 | 26/10/2015
Από τον Απρίλιο του 2014, από μια παρακολούθηση ΙΧ στην Καισαριανή, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γνώριζε την πλαστή ταυτότητα και άλλα σημαντικά στοιχεία για τις κινήσεις του 44χρονου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί μαζί με αυτά της συντρόφου του Πόλας Ρούπα από το καλοκαίρι του 2012. Δεν μπόρεσε όμως να βρεθεί στα ίχνη του και τελικά συνελήφθη μετά τη «συμπτωματική» συνάντησή του με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι τρεις μήνες αργότερα.

Αυτό είναι ένα από τα άγνωστα στοιχεία που προκύπτουν από τον δικαστικό φάκελο της «δεύτερης φάσης» δράσης της ένοπλης οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής». Περιέχεται σειρά νέων στοιχείων για τη μυστική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη μεγάλη βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής και καταγράφεται για πρώτη φορά τμήμα της δράσης του 37χρονου ποινικού Γιώργου Πετρακάκου (φέρεται ως ένας από τους «ληστές του Διστόμου»). Παράλληλα στη δικογραφία με τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής σε οπλαποθήκη των ενόπλων στον Μαραθώνα περιέχεται έγγραφο ότι βρέθηκαν τέσσερα «ορφανά» δείγματα γενετικού υλικού. Εξετάζεται αν έχουν σχέση με τους «ληστές του Διστόμου» και τους αναρχικούς συνεργάτες τους.

Η δίκη για τον Επαναστατικό Αγώνα με κατηγορουμένους τους αντιεξουσιαστές Ν. Μαζιώτη, Αντώνη Σταμπούλο και τον ένοπλο Γ. Πετρακάκο έχει ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η μυστική έρευνα
Ενα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία του δικαστικού φακέλου αφορά την έκρηξη βόμβας στις 5.55 π.μ. της 10ης Απριλίου 2014 στην οδό Αμερικής 3, έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, 44 λεπτά νωρίτερα άγνωστος είχε τηλεφωνήσει διαδοχικά σε δύο ΜΜΕ και είχε αναφέρει: «Στην Αμερικής μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου υπάρχει έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος ένα ΙΧΕ με 75 κιλά εκρηκτικά, θα σκάσει σε 45 λεπτά. Δεν είναι φάρσα, να εκκενωθούν όλα τα γύρω κτίρια». Η βόμβα με τα 75 κιλά ANFO, όπως αναφερόταν και στην προκήρυξη-ανάληψη ευθύνης από τον Επαναστατικό Αγώνα, είχε τοποθετηθεί σε ΙΧ μάρκας Nissan Sunny που είχε κλαπεί μεταξύ 3 και 5 Απριλίου 2014 από την Καισαριανή. Η έρευνα για αυτή την κλοπή όμως φέρεται να είχε αναδείξει νέα στοιχεία που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ως σήμερα.

Οπως σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα, «από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι την 4η Απριλίου 2014 περί ώρα 4.00 π.μ. εντοπίστηκε ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας Hyundai Accent χρώματος ασημί να προσεγγίζει το σημείο που ήταν σταθμευμένο το υπ' αριθμόν YBM-4... ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας Nissan (σ.σ.: στο έγγραφο δεν σημειώνεται σε ποιον ανήκει το συγκεκριμένο ΙΧ, που δεν εμφανίζεται ξανά σε άλλο τμήμα της υπόθεσης αλλά και πού εκτυλίσσεται το συγκεκριμένο συμβάν). Το Hyundai Αccent κινήθηκε επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή Αττικής και έστριψε δεξιά επί της οδού Κλαζομενών με κατεύθυνση προς την οδό Βρυούλων. Επανεμφανίστηκε δε μετά από 15 λεπτά να προπορεύεται το υπ' αριθμόν ΥΒΜ-7... ΙΧΕ μάρκας Nissan Sunny (σ.σ.: αυτό που παγιδεύτηκε με εκρηκτικά) κινούμενο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως με κατεύθυνση την περιφερειακή Υμηττού».

Το Hyundai Accent, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, είχε αγορασθεί στις 11 Ιουλίου 2013 από άτομο που χρησιμοποιούσε τα πλαστά στοιχεία «Μιχάλης Μιχελάκης του Νικολάου», ίδια με την πλαστή ταυτότητα που είχε ο Ν. Μαζιώτης όταν συνελήφθη στο Μοναστηράκι λίγους μήνες αργότερα.

Ωστόσο ερωτήματα ανακύπτουν για τη σειρά των ερευνών της Αστυνομίας και όσα γνώριζαν πολύ νωρίτερα για τις κινήσεις του Ν. Μαζιώτη. Και αυτό διότι όταν ο τελευταίος συνελήφθη στο Μοναστηράκι, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε επίσημη δήλωσή του μίλησε για εύρημα της «τελευταίας στιγμής» ότι ο Μαζιώτης (με το όνομα Μιχελάκης) κυκλοφορούσε το εν λόγω ΙΧ, το οποίο είχε εμφανισθεί και σε ληστεία σε τράπεζα της Κλειτορίας στις 10 Μαρτίου 2013. Σαφή δείγματα ότι από την ΕΛ.ΑΣ. ετεροχρονίζονταν στοιχεία και δεδομένα ερευνών της.

Η ειδοποίηση στον Βύρωνα
Στον φάκελο για τον Επαναστατικό Αγώνα περιέχονται ακόμη στοιχεία για τον τρόπο που εντοπίστηκε ιδιωτικό γκαράζ στον Βύρωνα, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε μεταφερθεί το κλεμμένο ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στην οδό Αμερικής. Οπως σημειώνεται, «στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 άγνωστος άνδρας κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο του 1ου Τμήματος Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας και ανέφερε ότι στην οδό Δενιζλίου υπάρχει πάρκινγκ με λευκή γκαραζόπορτα, "μέσα υπάρχει ένα αυτοκίνητο με πολλά όπλα και χειροβομβίδες, δεν ξέρω αν είναι τρομοκρατών, αλλά δεν είναι ψέματα, να το ψάξετε"».

Το παραστατικό ενοικίασης του γκαράζ διαπιστώθηκε ότι είχε αποτύπωμα του Ν. Μαζιώτη, ενώ ο ιδιοκτήτης του κλεμμένου Nissan είχε «αναγνωρίσει» μια σχάρα που προερχόταν από το δικό του ΙΧ. Ακολούθησε η παγίδευση του χώρου που οδήγησε στη σύλληψη του Α. Σταμπούλου το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου 2014.

 

Ερευνα και ανάλυση
Τα «σαρκώδη χείλη» και οι «κάθετες ανακάμψεις»

Στον φάκελο και στο σχετικό δικαστικό βούλευμα περιγράφεται και η ληστεία σε τράπεζα στα Μέθανα στις 25 Ιουλίου 2013, όπου διαπιστώθηκε η εμπλοκή του Νίκου Μαζιώτη από «ένα παλαμικό αποτύπωμα σε πορτάκι της τράπεζας» (σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στα δάχτυλα είχε ειδική κολλητική ουσία για να μην καταγράφονται τα αποτυπώματά του) και του Γιώργου Πετρακάκου από τη γραφολογική ανάλυση σε ένα σημείωμα με το όνομα «Αντώνιος Ελευθερόπουλος» που είχε δώσει λίγες ημέρες νωρίτερα σε υπάλληλο της τράπεζας για να πληρώσει εταιρεία τουρισμού.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως παραμένει άγνωστο πώς έγινε η στοχευμένη γραφολογική έρευνα (όπου εντόπισε «κοινές κάθετες ανακάμψεις στην καταληκτική κίνηση γραφής») σε προηγούμενο δείγμα γραφής του Πετρακάκου - είχε συλληφθεί προ 13 ετών - αφού η σχετική διαδικασία δεν είναι αυτοματοποιημένη.

Τέλος, εντυπωσιάζει το πόρισμα από την ανάλυση βίντεο σύμφωνα με το οποίο «αναγνωρίζεται» ο Ν. Μαζιώτης στη ληστεία στην τράπεζα της Κλειτορίας όπου πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Οπως σημειώνεται, ο συσχετισμός αυτός υπήρξε επειδή ο δράστης που ήταν μεταμφιεσμένος «είχε παρόμοιο σωματότυπο με τον Μαζιώτη, παρόμοιο σχήμα προσώπου σε "ανφάς" και "προφίλ" στάσεις, κανονικού μεγέθους στόμα, παρόμοια σαρκώδη χείλη, μικρού μεγέθους μύτη, εμφανείς ρινικές κοιλότητες».
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis