Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:44 | 20/02/2019

Η Πολιτεία του Τέξας δεν μπορεί να εκτελέσει έναν Αφροαμερικανό κρατούμενο, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός υπαλλήλου παντοπωλείου το 1980, όπως αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, συμπεραίνοντας ότι πάσχει από νοητική υστέρηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο Εφετείο του Τέξας εφάρμοσε λανθασμένα τον νόμο όταν απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι του Μπόμπι Μουρ, 59 ετών, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η ποινή διότι ο πελάτης τους είναι διανοητικά καθυστερημένος.

[custom:google-ads]

Το Τέξας έχει εκτελέσει τους περισσότερους θανατοποινίτες από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε τη θανατική ποινή το 1976. Ωστόσο το 2002 έκρινε ότι η εκτέλεση ανθρώπων με νοητική υστέρηση παραβιάζει την όγδοη τροπολογία του Συντάγματος που απαγορεύει τις βάναυσες ή ασυνήθιστες τιμωρίες.

Οι δικαστές ανέτρεψαν την απόφαση του Εφετείου που τον Ιούνιο του 2018 είχε απορρίψει για δεύτερη φορά το αίτημα του Μουρ. Οι συντηρητικοί δικαστές Κλάρενς Τόμας, Νιλ Γκόρσατς και Σάμιουελ Αλίτο διαφώνησαν με την απόφαση.

Ο Μουρ ήταν μόλις 20 ετών –και είχε ήδη βαρύ ποινικό μητρώο– όταν πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον ηλικιωμένο υπάλληλο Τζέιμς ΜακΚαρμπλ. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές είχε μπει στο μπακάλικο μαζί με άλλους δύο συνεργούς του, φορώντας περούκα και γυαλιά ηλίου.

"Εκτιμούμε πολύ τη σημερινή, σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Μπόμπι Μουρ", είπε ο Κλιφ Σλόαν, ένας από τους δικηγόρους του.

[custom:google-ads]

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο εισαγγελέας της κομητείας Χάρις, Κιμ Ογκ, συμφώνησε στα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Μουρ είναι διανοητικά καθυστερημένος. Αντιθέτως, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον στήριξε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι του Μουρ είχαν υποβάλει πολλά αποδεικτικά στοιχεία που, όπως υποστήριζαν, έδειχναν ότι ο πελάτης τους έπασχε από νοητική υστέρηση. Σε ηλικία 13 ετών ο Μουρ δεν μπορούσε να ονομάσει τις ημέρες της εβδομάδας, δεν κατανοούσε τον τρόπο μέτρησης του χρόνου και έτρωγε από τους σκουπιδοντενεκέδες των γειτόνων του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis