Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:30 | 10/09/2015

Ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με τη Συρία, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, από έναν άγνωστο επιτιθέμενο ο οποίος άνοιξε πυρ από το συριακό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ρεϊχανλί της τουρκικής επαρχίας Χατάι. To Dogan δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό, το οποίο δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιωθεί.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας εξακολουθεί να αγνοείται έπειτα από ένα διασυνοριακό επεισόδιο με πυροβολισμούς με μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος την περασμένη εβδομάδα κοντά στην τουρκική πόλη Κιλίς, περισσότερο ανατολικά. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έγραψε το Σάββατο πως ο αγνοούμενος στρατιώτης θεάθηκε σε ένα νοσοκομείο το οποίο διαχειρίζεται το Ισλαμικό Κράτος.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι ο τούρκος στρατιώτης βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία η οποία ενέτεινε τη στρατιωτική δράση της εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης αυτής τον Ιούλιο, ανοίγοντας τις αεροπορικές βάσεις στα πολεμικά αεροσκάφη των, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συμμαχικών δυνάμεων και εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα.

Στο μεταξύ, σύροι αντάρτες σκότωσαν 56 κυβερνητικούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης που οδήγησε στην κατάληψη αεροπορικής βάσης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μία συμμαχία ανταρτών που περιελάμβανε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο αλ Νόσρα, κατέλαβε την Τετάρτη (χθες) το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού αλ-Ντούχουρ καθώς τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το τελευταίο μεγάλο προπύργιό τους στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν δήλωσε πως οι 56 στρατιώτες σκοτώθηκαν είτε στη μάχη είτε μετά.

Δεκάδες στρατιώτες φέρονται επίσης ως αγνοούμενοι. Οι αντάρτες συνέλαβαν περίπου 40 άλλους, είπε, επικαλούμενος πηγές επί του εδάφους στη Συρία.

Ερωτηθείς για την πληροφορία αυτή, σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο στρατός δεν σχολιάζει την κατάσταση και επανέλαβε προηγούμενη δήλωση σύμφωνα με την οποία η βάση εκκενώθηκε χθες.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεκάδες σύροι κυβερνητικοί στρατιώτες και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν σε μάχη γύρω από αεροπορική βάση υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Συρία, σε μία περιοχή που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών.
Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα-βόμβες κατά την επίθεσή του στην αεροπορική αυτή βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, όπου έχουν οχυρωθεί κυβερνητικοί στρατιώτες, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 στρατιώτες και 23 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η βάση είναι ένα από τα τελευταία προπύργια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην ανατολική Συρία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμία αναφορά στην επίθεση.

Έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια πολέμου, η εξουσία του Άσαντ περιορίζεται τώρα κυρίως στις πόλεις της δυτικής Συρίας, με τις υπόλοιπες περιοχές να έχουν περιέλθει στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, άλλων αντάρτικων οργανώσεων ή μίας κουρδικής πολιτοφυλακής που ελέγχει μεγάλο τμήμα του βορρά.

Η επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ συνορεύει με περιοχές στο Ιράκ που ελέγχονται επίσης από το Ισλαμικό Κράτος και οι πετρελαιοπηγές της είναι κύρια πηγή εισοδήματος για την οργάνωση.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος από αέρος στην Ντέιρ αλ-Ζορ και τη γειτονική επαρχία Ράκα.

http://www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis