Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:13 | 22/03/2016

Δεν έχουν ιδέα ότι πάνε σε εμπόλεμη ζώνη και το καταλαβαίνουν όταν φθάσουν. Είναι τα «κρυφά θύματα» του πολέμου της Συρίας, φτωχές Ασιάτισες που μεταφέρονται από διακινητές για να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί ή σκλάβες του σεξ.

Γυναίκες από το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ μεταφέρονται μέσω κυκλωμάτων trafficking στη Συρία. Τους τελευταίους μήνες οι αναφορές για τέτοια περιστατικά ολοένα και πυκνώνουν:

«Πρόκειται για αθώες, αμόρφωτες γυναίκες που έρχονται από τα χωριά. Δεν γνωρίζουν τίποτα για τη Συρία και για το τι συμβαίνει εκεί», αναφέρει στο Reuters ο διοικητής της αστυνομίας του Μπαγκλαντές Khadaker Golam Sarowar. Σύμφωνα με τον διοικητή, μόνο τον τελευταίο χρόνο η μονάδα του ασχολήθηκε με 45 διαφορετικές περιπτώσεις γυναικών που χτυπήθηκαν, βασανίστηκαν ή βιάστηκαν στη Συρία. «Νομίζουν ότι πηγαίνουν στην Ιορδανία ή το Λίβανο για μια καλύτερη ζωή», λέει.

Οι γυναίκες μετακινούνται στο πλαίσιο του Kafala, όπως λέγεται το χορηγούμενο σύστημα που διευκολύνει τη μεταφορά μεταναστών από τη νοτιοανατολική Ασία και μέρη της Αφρικής προκειμένου να εργαστούν στη Μέση Ανατολή. Από την έναρξη της εφαρμογής του χιλιάδες γυναίκες έχουν ταξιδέψει σε Ιορδανία, Λίβανο, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανταποκρινόμενες στην ανάγκη για φθνά εργατικά χέρια.

«Δεν ήξερα ότι (στη Συρία) γινόταν πόλεμος», ομολογούσε νωρίτερα φέτος στην Guardian μια 25χρονη γυναίκα, η Gyanu Reshmi Magar, από το Νεπάλ. «Ο ατζέντης που είχε πει ότι είναι σαν την Αμερική». Στις ανησυχίες της καθώς «φήμες» περί πολέμου έφταναν στα αυτιά της, εκείνος της απαντούσε πως πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Magar κατάφερε να βρει το δρόμο της επιστροφής μέσω της πρεσβείας του Νεπάλ στην Αίγυπτο, ωστόσο πολλές γυναίκες δεν είναι τόσο τυχερές, με αποτέλεσμα να αποτελούν τα παράπλευρα, μη καταγεγραμμένα θύματα του πενταετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

http://www.koolnews.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis