Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:59 | 10/04/2021

Για τους λάτρεις του καφέ, υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Σύμφωνα με επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, η κατανάλωση «σωστής ποσότητας» καφέ έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου έως πιο υγιή καρδιά.

Υπάρχουν βέβαια και τα κακά νέα: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αναστρέψει αυτό το τελευταίο όφελος, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μια νέα μελέτη του Αυστραλιανού Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν πάνω από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι «η μακροχρόνια, μεγάλη κατανάλωση καφέ αυξάνει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα, και τον αντίστοιχο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια». Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, αυτό συμβαίνει επειδή οι κόκκοι καφέ περιέχουν την ισχυρή ουσία καφεστόλη που αυξάνει τη χοληστερόλη.

“Σε αυτή τη μελέτη εξετάσαμε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του λιπιδαιμικού προφίλ στο πλάσμα αίματος και βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιακής νόσου”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, δεν επιβαρύνουν την καρδιά όλα τα είδη καφέ, λένε οι ερευνητές. “Η καφεστόλη υπάρχει κυρίως σε μη φιλτραρισμένα παρασκευάσματα, όπως στον ελληνικό καφέ, αλλά και στον εσπρέσο, ο οποίος αποτελεί τη βάση για τον λάτε και τον καπουτσίνο”, εξηγούν.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο φιλτραρισμένος και ο στιγμιαίος καφές δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες καφεστόλης, κάτι που τις καθιστά ασφαλέστερες επιλογές”.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis