Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:00 | 28/09/2016

Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ)  με αστυνομικούς των… επισήμων θέλει να δημιουργήσει η πολιτική και αστυνομική ηγεσία με την αιτιολογία της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της μικροεγκληματικότητας σε πολύπαθες περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνεται πως από τις υπάρχουσες 24 ομάδες, που στελεχώνονται από 230 αστυνομικούς, οι 20 προστατεύουν «επισήμους» όπως την… ΕΡΤ, το Μέγαρο Μαξίμου, την οικία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την οικία του Αλέκου Φλαμπουράρη, τα γραφεία ΠΑΣΟΚ, τα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ, την Τουρκική Πρεσβεία και το…hot spot του Ελληνικού. Από τις έξι ΟΠΚΕ που έχουν υπηρεσία ανά 6ώρη βάρδια είναι ζήτημα 1-2 από αυτές να ανταποκρίνεται στον πραγματικό σκοπό της δημιουργίας τους, την πάταξη της εγκληματικότητας.

Τα πάνοπλα στελέχη των συγκεκριμένων ομάδων έχουν ριχθεί στο «κυνήγι» ακτιβιστών, αντιεξουσιαστών και στην προστασία οικιών μελών της κυβέρνησης και κομματικών γραφείων, αντί να εμποδίζουν το έγκλημα. Οι άνδρες της ΟΠΚΕ έχουν δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν μέσω των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους ότι θέλουν να πέσουν στη μάχη κατά του εγκλήματος και όχι να αποτελούν στατικές δυνάμεις, χωρίς, όμως, να εισακουστούν.

Ποιός ήταν ο στόχος

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που διαπίστωναν ότι το έγκλημα καλπάζει σε περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα, το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, το Καματερό και τη Φυλή, αναζητούσαν ανεπιτυχώς εδώ και καιρό λύση στην ενδυνάμωση της αστυνόμευσης στις δυτικές περιοχές, καθώς δεν υπήρχαν οι πόροι και το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τη μικροεγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα. Έτσι, αποφασίστηκε μία πετυχημένη υπηρεσία της αστυνομίας, όπως είναι η ΟΠΚΕ, να αποτελέσει την προμετωπίδα του αστυνομικού σχεδιασμού, αρχικά για τις δυτικές περιοχές και κατόπιν για όλη την Αττική.

 Πρόθεση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, όπως ομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την αναδιάρθρωση υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., είναι να δημιουργηθούν τουλάχιστον 30 νέες ομάδες με πλήρη εξοπλισμό που θα δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση της διακίνησης όπλων, ναρκωτικών, σκραπ αλλά και στην εξάρθρωση συμμοριών που κλέβουν αυτοκίνητα και σπίτια.

Το μεγάλο «στοίχημα» της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι να βρει τους άνδρες που θα στελεχώσουν τις νέες ΟΠΚΕ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι το προσωπικό θα βρεθεί μέσα από τη «δεξαμενή» των 700 αστυνομικών που θα αποδεσμευτούν από τις φυλάξεις vip.

«Η ΟΠΚΕ χρειάζεται κυρίως νέους σε ηλικία άνδρες. Υπάρχουν, όμως, εκατοντάδες αστυνομικοί που θα φύγουν από τους επισήμους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Για το λόγο αυτό θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού. Δηλαδή κάποιος άνω των 45 που θα φύγει από τους vip θα πάει να καλύψει μία θέση σε μη μάχιμη υπηρεσία, την οποία μέχρι σήμερα την κάλυπτε νέος. Έτσι, θα μπορέσουμε να στείλουμε τον τελευταίο στις ΟΠΚΕ. Στόχος μας είναι να έχουμε τα δυνατότητα σε κάθε διαμέρισμα επιπέδου Διεύθυνσης Αστυνομίας να υπάρχει μία τουλάχιστον ομάδα (και στην καλύτερη περίπτωση δύο) κάθε οκτάωρο. Ενισχύουμε μία αποτελεσματική υπηρεσία», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Τα ερωτήματα για την επάρκεια

Υπάρχουν, ωστόσο, και φωνές που εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στο σχεδιασμό του αρχηγείου. Και αυτό διότι η ΟΠΚΕ απαιτεί προσωπικό με ειδική εκπαίδευση, καθώς θεωρείται ομάδα αντιμετώπισης της βαριάς εγκληματικότητας. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως από τη μία ημέρα στην άλλη αστυνομικοί που μέχρι χθες υπηρετούσαν σε μη μάχιμες υπηρεσίες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες.

«Αυτή τη στιγμή 20 ομάδες ΟΠΚΕ (περίπου 180 άτομα) φυλάνε επισήμους. Θα μπορούσαν πολύ απλά να τις αποδεσμεύσουν και τότε θα έβλεπαν θεαματικά αποτελέσματα. Με το σχέδιο αυτό απειλείται η υπηρεσία με υποβάθμιση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας. Ένα άλλο ερώτημα είναι το που θα βρεθούν χρήματα για οχήματα και ατομικό εξοπλισμό. Εκτιμώ ότι το σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος τριμήνου και να γίνει ενδελεχής αξιολόγηση του νέου προσωπικού», προσθέτει έμπειρος αστυνομικός της ΟΠΚΕ.

Οι ΟΠΚΕ ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001, αρχικά με 8 ομάδες, που είχαν κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ.. Ο εξοπλισμός τους περιελάμβανε ακόμη και διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης παθητικού τύπου, στρατιωτικών προδιαγραφών, ενώ διέθεταν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης διαφόρων τύπων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των νέων αρμοδιοτήτων… φύλαξης.

 www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis