Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:05 | 27/12/2014

 

Για τρίτη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται περικυκλωμένη από τα νέφη της αιθαλομίχλης, με τους αέριους ρύπους να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές πόλεις, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων τους. Κι ενώ τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν ορίσει τα 90 μικρογραμμάρια ως όριο επιφυλακής, οι επιστήμονες τονίζουν ότι κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι διαφορετικός – ενδεικτικό είναι ότι στην Ευρώπη το αντίστοιχο όριο έχει διαμορφωθεί στα 50 μικρογραμμάρια και με την προϋπόθεση να μην ξεπεραστεί πάνω από 35 φορές.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι, ενώ πιο επικίνδυνα απ' όλα είναι τα σωματίδια που προέρχονται από πετρελαϊκή καύση, «στην παρούσα κατάσταση η αιθαλομίχλη προέρχεται από τα ξύλα, που ως μορφή καύσιμης ύλης αφήνουν επτά φορές παραπάνω σωματίδια από την καύση του πετρελαίου» όπως είπε στο theTOC.gr ο καθηγητής Φυσικής του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παύλος Κασωμένος.

Ειδικά στην αιθαλομίχλη, οι κλιματολογικές συνθήκες διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό επικινδυνότητας και -αντιστρόφως- αποτελούν το «φίλτρο της φύσης».

«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο από διεθνείς μελέτες, ότι οι αυξημένες τιμές αιθαλομίχλης, οδηγούν μακροχρόνια σε καρκινογενέσεις» υποστηρίζει ο κ. Παντής, καθηγητής Οικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Φέτος το νέφος της αιθαλομίχλης «χτύπησε» την Αθήνα από τον Νοέμβριο, ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Ευάγγελο Γερασόπουλο. Οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στο Θησείο ήταν κοντά ή και παραπάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα και το βράδυ αυξάνονταν σε επίπεδα από 100-140 μικρογραμμάρια ενώ διαπιστώθηκαν και πάλι αυξημένες συγκεντρώσεις του «μαύρου άνθρακα», δηλαδή των αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται από την καύση ξυλείας και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο μέρες η τιμή έφτασε στο Μαρούσι τα 108 μικρογραμμάρια!

Οι ανησυχίες οφείλονται στο ότι τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα -που είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία- περιέχονται κατά 90% στην αιθαλομίχλη.

Τα όρια που έχουν θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για τα PM 2,5 είναι πολύ μικρότερα (25 και 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σε σχέση με το όριο για τα PM 10.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis