Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:39 | 19/04/2021

Crash test του βαθμού προστασίας που παρέχει κάθε είδος μάσκας πραγματοποιεί μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όπως διαπιστώνεται, η χρήση διπλής μάσκας μπορεί αυξήσει σημαντικά την προστασία από τον κορονοϊό, κρατώντας μακριά έως το 80% των δυνητικά μολυσμένων σωματιδίων του αέρα, όπως δείχνει

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η διπλή μάσκα βοηθά περισσότερο στον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, κάτι που έχει επισημάνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Έμιλι Σίκμπερτ-Μπένετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ,πειραματίστηκαν σε κλειστό χώρο με εθελοντές που φορούσαν διάφορους συνδυασμούς μασκών, προκειμένου να ελέγξουν – μέσω ειδικού προσαρτημένου μετρητή κάτω από τη μάσκα – ποιος συνδυασμός είναι πιο αποτελεσματικός στο να κρατά μακριά τα αιωρούμενα σωματίδια.

Η βαθμολογία ανά είδος μάσκας

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι η αποτελεσματικότητα μιας μάσκας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το πόσο καλά είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο του, κάτι που εξαρτάται τόσο από τη συμπεριφορά του ίδιου, όσο και από την μορφολογία του προσώπου του.

  • Γενικά, μια απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης φάνηκε να έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40% έως 60% στο να κρατά μακριά τα σωματίδια,
  • Μια υφασμάτινη μια υφασμάτινη μάσκα έχει αποτελεσματικότητα γύρω στο 40%.
  • Οι υφασμάτινες μάσκες από πολυεστέρα είναι ελαφρώς πιο προστατευτικές («φρενάρουν» έως το 81% των σωματιδίων του αέρα) σε σχέση με τις βαμβακερές (77%).
  • Μια χειρουργική και μια υφασμάτινη μάσκα φορεμένες μαζί (η υφασμάτινη από πάνω) βελτιώνει την προστασία κατά 20%, μπλοκάροντας ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων.
  • Μια χειρουργική μάσκα πάνω από μια μάσκα από βαμβάκι ή πολυεστέρα φιλτράρει συνολικά το 55% έως 60% των σωματιδίων.

 Πώς λειτουργεί η διπλή μάσκα

Το βασικό όφελος της διπλής μάσκας είναι ότι η υφασμάτινη μειώνεi τα κενά γύρω από τη χειρουργική μάσκα, εξασφαλίζοντας καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια στενή επαφή ιδίως σε κλειστό χώρο η καλύτερη δυνατή προστασία προκύπτει όταν και οι δύο άνθρωποι φορούν διπλή μάσκα, την υφασμάτινη πάνω από τη χειρουργική.

ΑΠΕ ,  healthstories.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis