Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 12/10/2015

Δημοσίευση κειμένου του Αντιστράτηγου της ΕΛ. ΑΣ. ε.α. Νικόλαου Μπλάνη* που αναρτήθηκε στη σελίδα του policenet.gr στο fb

1. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 275 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ) στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ οι ανακριτικοί υπάλληλοι και κάθε αστυνομικό όργανο έχουν υποχρέωση να συλλαμβάνουν τον δράστη τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 Κ.Π.Δ. σχετικά με την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα, οι πολίτες έχουν σχετικό δικαίωμα.

2. Κατά συνέπεια, οι άνδρες (και οι γυναίκες) των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (Security), έχουν δικαίωμα σύλληψης του προσώπου που διαπράττει αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα κατά των φυλασσομένων προσώπων ή πραγμάτων πάντοτε υπό τους όρους του νόμου, χωρίς να έχουν δικαιώματα περισσότερα από εκείνα που προσιδιάζουν σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη.

Το ίδιο ισχύει, mutatis mutandis, και για τους ιδιωτικούς ερευνητές (Detectives).

3. Ως εκ τούτου η εκ μέρους τους σύλληψη ατόμου αποτελεί λόγο άρσης του αδίκου της παράνομης κατακράτησης, μόνον εφόσον συνοδεύεται από τον σκοπό παράδοσης στις αρμόδιες αρχές (ατελώς δίπρακτος λόγος άρσεως του αδίκου : βλ. Μυλωνόπουλου, Τα υποκειμενικά στοιχεία της δικαιολογήσεως Π. Χρ. ΚΗ/561).

Επομένως, πέραν του ως άνω λόγου άρσεως του αδίκου του άρθρου 279 Π.Κ., ισχύουν οι γενικοί λόγοι άρσεως του αδίκου (άμυνα, κατάσταση ανάγκης, συναίνεση του παθόντος κ.λ.π.).

 

 

* Νικόλαος Μπλάνης Αντιστράτηγος της ΕΛ. ΑΣ. ε.α.

Επίτιμος προϊστάμενος του Κλάδου Οργλανωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ. και Πτυχιούχος Νομικής Σχολής

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis