Πότε θα πλήξουν τη Βόρεια Κορέα οι ΗΠΑ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΛΟΥΡΙΔΗΣ
Πότε θα πλήξουν τη Βόρεια Κορέα οι ΗΠΑ

Με τον Κιμ να είναι έτοιμος να πατήσει το κουμπί και τον Τραμπ να υπόσχεται σε αντίποινα «φωτιά και οργή» η διεθνής κοινή γνώμη προβληματίζεται έντονα για το πόσο πιθανή είναι μια πυρηνική αναμέτρηση ή ακόμα και μια θερμή ανάφλεξη της περιοχής μετά από προληπτικό πλήγμα των ΗΠΑ.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το newsbeast.gr μίλησε για αυτές τις ανησυχίες με τον καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Χαράλαμπο Γιαλουρίδη.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά και είναι αποφασισμένη να τα χρησιμοποιήσει. Το ξέρουμε από το γεγονός πως η Βόρεια Κορέα έχει μια ηγεσία που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και θέλει να έχει επιρροή στην περιοχή. Θέλει να ελέγχει την κατάσταση. Δεν δέχεται να μπει σε περιορισμούς και επειδή δεν έχει κοινή γνώμη που να συμπεριφέρεται όπως η διεθνής κοινή γνώμη. Είναι τυφλή η κοινή γνώμη στην Βόρεια Κορέα καθώς δεν ενημερώνεται καθόλου. Μπορεί λοιπόν το καθεστώς να κάνει κινήσεις που θα είναι απρόβλεπτες. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από εσωτερικά στην χώρα αυτή ώστε να συγκρατηθεί εκ των έσω. Είναι ανεξέλεγκτη η ηγεσία» μας δήλωσε απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι ένα πυρηνικό πλήγμα από πλευράς της Βόρειας Κορέας.

Στο ερώτημα του κατά πόσο πιθανό είναι ένα «προληπτικό» πλήγμα, από αυτά που οι ΗΠΑ είναι συνηθισμένες είναι η πικρή αλήθεια, ο καθηγητής μας απάντησε: «Οι ΗΠΑ, επειδή είναι ο Τραμπ και όχι ο Ομπάμα που ήταν πιο προσεκτικός, δεν αποκλείω να κάνουν κάποια κίνηση. Το πρόβλημα είναι ότι αν αποφασίσουν να κινηθούν θα πρέπει να ξέρουν ότι η κίνηση αυτή θα προλάβει την πυρηνική αντίδραση της Βόρειας Κορέας, η οποία θα πλήξει την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι σε θέση να πλήξουν καταστροφικά τις πυρηνικές υποδομές της Βόρειας Κορέας για να μην μπορέσει να αντιδράσει. Αν δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό δεν κάνουν τίποτα οι ΗΠΑ».

Στο ερώτημα του πόσο πιθανή είναι μια κίνηση των ΗΠΑ με βάση ποσοστά ο Χαράλαμπος Γιαλουρίδης μας δήλωσε: «Εγώ θεωρώ ένα πλήγμα των ΗΠΑ πιθανό κάτω από 50%. Οι ΗΠΑ θα πλήξουν μόνο εάν εκτιμήσουν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να χτυπήσει. Θα πρέπει ωστόσο να πούμε πως η Βόρεια Κορέα δεν είναι συνηθισμένος παίχτης του διεθνούς συστήματος είναι τελείως ανεξέλεγκτη».

 

newsbeast.gr