Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στις τρεις συλλήψεις για τρομοκρατία

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στις τρεις συλλήψεις για τρομοκρατία

Η «άσκαστη» βόμβα στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016, το μαύρο OPEL CORSA που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εφημερίδα «Καθημερινή» στις 17 Δεκεμβρίου 2018, το οποίο έκαψαν οι βομβιστές… 180 μέτρα μακριά από το σπίτι των χθεσινών συλληφθέντων (δύο άνδρες και μία γυναίκα), είναι μερικά από τα σημαντικά ευρήματα επιθέσεων της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», τα οποία εξετάζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, επιχειρώντας να τους συνδέσουν με τη δράση και τις ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο διασύνδεσης-συμμετοχής των συλληφθέντων σε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες και ιδίως σε επιθέσεις με όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Αττική, τα τελευταία 7 χρόνια. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αξιόποινες πράξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου ανά την επικράτεια», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξελίχθηκε από το βράδυ της Τετάρτης, προβαίνοντας αρχικά στη σύλληψη του 42χρονου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί μαζί με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα για την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά το 2008. Ηταν ο ενοικιαστής της αποθήκης στην οδό Αναστασίου Ζίννη στο Κουκάκι, όπου βρέθηκαν εκρηκτικά, πυροκροτητές και σφαίρες καλάσνικοφ, παρουσιαζόμενος ως ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου στη Θεσσαλονίκη, όπου χρειαζόταν το χώρο για την αποθήκευση… βιβλίων.

Με πραγματική ή εικονική αιτία το πρόβλημα υδραυλικών στο συγκεκριμένο οίκημα, αυτή φαίνεται να ήταν η αφορμή προκειμένου ο 42χρονος να βρεθεί στον συγκεκριμένο χώρο. Είχε πάει εκεί με χλωρίνες και σφουγγαρίστρες στα χέρια, ενδεχομένως για να αδειάσει τη «γιάφκα», όπως εκτιμούν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα οποία τον παρακολουθούσαν εντονότερα τον τελευταίο χρόνο.

Μετά τη σύλληψή του, ακολούθησαν αυτές του 38χρονου και της 36χρονης φίλης του, στο διαμέρισμά τους στην οδό Αγνάντων στα Πετράλωνα, όπου στο εσωτερικό του βρέθηκαν μεταξύ άλλων και δύο πιστόλια. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες έρευνες έγιναν στο σπίτι του 42χρονου στη Ν. Ιωνία αλλά και σε ένα καφέ-βιβλιοπωλείο στην Κυψέλη, το οποίο φαίνεται να συνδιαχειριζόταν με άτομο που στο παρελθόν είχε εμπλοκή σε θανατηφόρα ένοπλη ληστεία σε νησί των Κυκλάδων, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε.

Αποτυπώματα

Στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016, οι βομβιστές «κλείδωσαν» με λουκέτο μοτοσικλέτας το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στα κάγκελα έξω από το υπουργείο στην οδό Σταδίου, με τη βόμβα να μην εκρήγνυται εξαιτίας αστοχίας υλικών που κατέστησαν προβληματική τη συνδεσμολογία. Παρόμοιο ήταν το «κλείδωμα» και στη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον ΣΚΑΪ, στις προστατευτικές μπάρες του δρόμου.

Στο υπουργείο Εργασίας για περισσότερες από 2,5 ώρες τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, αφού προέβησαν σε τουλάχιστον τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις-διασπάσεις, κράτησαν αλώβητα τα περισσότερα κομμάτια της βόμβας. Το ειδικό ρομπότ άνοιξε «χειρουργικά» το σακίδιο και τον πλαστικό φορέα της βόμβας, που περιείχε, εκτός της συνδεσμολογίας, άνω των 5 κιλών εκρηκτική ύλη προσμίξεων. Από αυτή φαίνεται να υπάρχει «ορφανό» DNA και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα συγκριθούν με αυτά των τριών συλληφθέντων. Στο Χημείο θα γίνει ανάλυση της εκρηκτική ύλης εκείνης της βόμβας προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ίδιας σύστασης με αυτή που βρέθηκε στο Κουκάκι.

Την ίδια ώρα τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου αναζητούν ανάμεσα στα ευρήματα από τις κατ’ οίκων έρευνες «θαμμένα» πρωτότυπα των προκηρύξεων από τις 8 ενέργειες της «ΟΛΑ» και κυρίως αυτής που αφορούσε τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή». Παρόμοια είναι η αναζήτηση στοιχείων στους πολλούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablet, φορητές μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, όπου και σε αυτές γίνεται ανάσυρση δεδομένων που θα μπορούσαν να συνδέονται με τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και ένοπλες ληστείες χρηματοδότησης.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν «κλειδιά» που ενδεχομένως ανοίγουν και άλλες γιάφκες, καθώς αναζητούν τα δύο πολεμικά καλάσνικοφ-«ταυτότητα» της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει σε τέσσερις επιθέσεις της.

Από κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM που έχουν εντοπιστεί θα αναζητηθούν επικοινωνίες με πιθανούς ασύλληπτους συνεργούς, ενώ ερευνάται και η γυναικεία «παρουσία», καθώς σε δύο επιθέσεις της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, στα γραφεία της Ν.Δ. και στον ΣΕΒ, είχε πιστοποιηθεί συμμετοχή γυναίκας σε αυτές.

Το αυτοκίνητο 

Μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην «Καθημερινή», οι αστυνομικοί είχαν χαρτογραφήσει και χρονομετρήσει τις πιθανές διαδρομές που είχαν ακολουθήσει οι βομβιστές κατά την προσέγγιση και διαφυγή τους από το στόχο, κινούμενοι με το μαύρο OPEL CORSA. Επιχειρούσαν να εντοπίσουν γιάφκα-χώρο στάθμευσης, αποθήκη ή ακόμη και κοντινό τόπο διαμονής των τρομοκρατών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, αναζητούσαν ενοικιάσεις τέτοιου είδους ακινήτων, αλλά και σημεία διαμονής πιθανών υπόπτων ή «γνώριμων». Από υλικό από κάμερες ασφαλείας πέριξ της περιοχής των Ανω Πετραλώνων (σ.σ.: συμβολή των οδών Ανθίου 7 και Πλειάδων), όπου οι τρομοκράτες παράτησαν το κλεμμένο όχημα και το έκαψαν σε μία προσπάθεια να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, είχαν εντοπιστεί κάποιες κινήσεις υπόπτων μετά την καύση του. Σε εκείνο το σημείο είχε εκτιμηθεί πως οι δράστες είτε διέφυγαν πεζή κινούμενοι προς κάποιον κοντινό χώρο ή είχαν εκεί σταθμευμένο όχημα διαφυγής.

Τον τελευταίο χρόνο οι αστυνομικοί εντόπισαν ύποπτους χώρους, μεταξύ των οποίων και την αποθήκη της οδού Αναστασίου Ζίννη, όπως και το ύποπτο ζευγάρι που διέμενε σε απόσταση 180 μέτρων από το σημείο όπου είχε καεί το OPEL CORSA, που είχε χρησιμοποιηθεί στη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τον τελευταίο χρόνο, είχαν θέσει σε έντονη ηλεκτρονική και φυσική παρακολούθηση τον 42χρονο, τον 38χρονο και την 36χρονη φίλη του, όπως και τους ύποπτους χώρους, όπως και την αποθήκη της οδού Αναστασίου Ζίννη. Αργότερα διαπίστωσαν και το «εκρηκτικό» της περιεχόμενο αναμένοντας την παρουσία κάποιου από τους… ενοικιαστές, την οποία επεδίωξαν.

Μετά τη σύλληψη του 42χρονου με τις χλωρίνες και τη σφουγγαρίστρα στα χέρια, στο εσωτερικό της εντόπισαν 7 κυλινδρικές φύσιγγες εκρηκτικής ύλης αμμωνίτιδας, συνολικού βάρους 11 κιλών και 200 γραμμαρίων, 14 κοινούς πυροκροτητές, 2 ηλεκτρικούς πυροκροτητές, 2 πυροκροτητές Nonel, 1 κοινό πυροκροτητή που έχει μετατραπεί σε ηλεκτρικό, καθώς και πλήθος φυσιγγίων πολεμικού Kalashnikov.

 

 

 

 

 

Το σύνολο των ευρημάτων, μαζί με τα δύο πιστόλια, που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του ζευγαριού, στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Από την έντυπη έκδοση του eleftherostypos