Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:49 | 21/05/2017

Του Κώστα Καντούρη
[email protected]

Στους στενούς δρόμους των Ξυλάδικων, σε εγκαταλειμμένα λόγω κρίσης νεόδμητα, σε παλιά ερειπωμένα σπίτια, που κάποτε είχαν χαρακτηριστεί κόκκινα, άνθρωποι με σκυφτά κεφάλια πηγαινοέρχονται νύχτα μέρα. Με προσοχή μήπως τους αντιληφθούν και τους διώξουν. Είναι οι δεκάδες των μεταναστών που το τελευταίο διάστημα άρχισαν να πυκνώνουν. Άνθρωποι που ξεκίνησαν ένα ταξίδι για μία καλύτερη ζωή από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία.

Η ανθρωπογεωγραφία των μεταναστών τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο έχει αλλάξει άρδην στις πλατείες και στα πάρκα όπου καταφεύγουν, μόλις οι διακινητές τούς αφήνουν στη Θεσσαλονίκη. Οι Σύροι και οι Ιρακινοί είναι πλέον οι θεατές σε αυτές τις ιστορίες. Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα κέντρα ή και σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να φύγουν για την Ευρώπη με τις διαδικασίες των υπηρεσιών ασύλου, περνώντας από τις πλατείες στις οποίες είχαν στήσει σκηνές πριν από μήνες, βλέπουν τώρα τους μετανάστες να ακολουθούν την ίδια διαδρομή. Που δεν θα έχει όμως το ίδιο αίσιο τέλος.

“Έχω κουραστεί τόσο καιρό εδώ. Η αστυνομία μού έδωσε ένα χαρτί και μέσα σε 30 ημέρες πρέπει να φύγω. Δεν βρήκα αυτό που έψαχνα. Χρειάζονται και άλλα χρήματα, για να φτάσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως εγώ δεν έχω. Θα δω, μήπως επιστρέψω στη χώρα μου”. Ο 24χρονος Μουντασάρ, από τη Λαχόρ του Πακιστάν, έχει λίγη ώρα που ξύπνησε. “Έλα κάθισε, είναι πούπουλο”, γελά και δείχνει μία κουβέρτα, όπως αυτές της Ειδομένης, που έχει στρώσει ο ίδιος με πολλούς άλλους ομοεθνείς του στον όροφο ενός γιαπιού στα Ξυλάδικα. Στο χώρο εκείνο κοιμήθηκαν εκείνο το βράδυ περισσότεροι από δεκαπέντε μετανάστες από το Πακιστάν. “Κάθε μέρα έρχεται ένας, άλλος φεύγει και γίνεται αυτό”, περιέγραψε στη “ΜτΚ” ο Μουντασάρ.

“Ψάχνουμε μία ασφαλή ζωή. Κι εδώ είναι καλά, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να βρω δουλειά και να μείνω. Δεν έχω όμως χρήματα. Πλήρωσα 2.500 από την Τουρκία μέχρι εδώ”, πρόσθεσε ο 27χρονος Ναζίρ.

Και οι δύο έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο 24χρονος ήρθε στην Ελλάδα από τα νησιά, έμεινε στη Μυτιλήνη για έξι μήνες περιμένοντας τη σειρά του, για να επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Κατάφερα και κρύφτηκα σε ένα κοντέινερ και μπήκα στο καράβι. Έτσι έφυγα από το νησί”, ανέφερε. Από την άλλη ο Ναζίρ εισήλθε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου. “Οι διακινητές μάς έβαλαν σε μία βάρκα. Ήμασταν πολλοί, περάσαμε το ποτάμι και μετά αρχίσαμε να περπατάμε. Χρειαστήκαμε πέντε – έξι ημέρες να φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη”, είπε.

Χωρίς προορισμό

Οι μετανάστες, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Πακιστάν, κανείς δεν γνωρίζει πού καταλήγουν. Ορισμένοι βρίσκουν δουλειές ως χαμάληδες στα κινέζικα του Βαρδαρίου. Άλλοι δίνουν τα λίγα χρήματα που έχουν σε διακινητές, για να φτάσουν κοντά στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, ελπίζοντας ότι θα περάσουν και θα διασχίσουν την ΠΓΔΜ. Αρκετοί έχουν φίλους και συγγενείς από τη χώρα τους και περιμένουν να τους καλέσουν σε εποχικές αγροτικές δουλειές. “Ήμουν και το 2008 στην Ελλάδα, γι’ αυτό μιλάω λίγα ελληνικά”, λέει ένας νεαρός, που χαίρεται να δείχνει στους ομοεθνείς του ότι ξέρει τη γλώσσα. Κατευθυνόταν σε έναν χώρο όπου οι μετανάστες έβρισκαν φαγητό, προσφορά των Ηνωμένων Εθνών.

Τους τελευταίους μήνες ειδικά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο η έλευση μεταναστών από το Πακιστάν τείνει να ξεπεράσει την αντίστοιχη των σύρων προσφύγων, που μέχρι πρότινος παρέμεναν πρώτη δύναμη στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Όμως διαρκώς περιορίζονται. Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι αριθμοί των Σύρων και των Πακιστανών που έφτασαν στην Ελλάδα έχουν πλησιάσει τις 2.000. Συγκεκριμένα καταγράφηκε αυτό το διάστημα η έλευση 1.948 και 1.900 αντίστοιχα.

Οι Πακιστανοί όμως εξακολουθούν να έρχονται στην Ελλάδα ειδικά από τα σύνορα του Έβρου, ενώ οι Σύροι άρχισαν να περιορίζονται. Αυτό διαπιστώνεται και από τις συλλήψεις της αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι εκ των διακινούμενων από σύγχρονους δουλέμπορους είναι Πακιστανοί παρά Σύροι και Ιρακινοί. Σε μηδενικά επίπεδα τείνουν να φτάσουν οι αριθμοί των αφγανών προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Στο ίδιο τρίμηνο του χρόνου ο αριθμός των Αφγανών που κατέγραψε η αστυνομία περιορίστηκε σε 478.

“Πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνω. Πρώτα ήθελα να πάω στην Ιταλία ή στην Ισπανία, τώρα μπορεί να μείνω εδώ. Είμαι μόλις έναν μήνα στη Θεσσαλονίκη, θα περιμένω λίγο ακόμη”, ανέφερε στη “ΜτΚ” ο Αλί Ναουάζ.

Τα κυκλώματα και οι απαγωγές

Ειδικά οι μετανάστες από το Πακιστάν, όπως και από το Μπαγκλαντές, από την Ινδία, μέχρι και από το Νεπάλ, το τελευταίο διάστημα πέφτουν θύματα εμπόρων ανθρώπων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους και τους φυλακίζουν σε σπίτια και διαμερίσματα, ευελπιστώντας να εισπράξουν χρήματα από συγγενείς τους.

Η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη έχει εξιχνιάσει τέσσερις περιπτώσεις με θύματα κυρίως Πακιστανούς και δράστες ομοεθνείς τους -σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνεργασία και με Έλληνες. Η πρώτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε ήταν στο κέντρο του Δενδροποτάμου, όπου συνελήφθησαν δύο Έλληνες να φυλάγουν τους κλειδωμένους σε αποθήκη μετανάστες από το Πακιστάν. Οι δουλέμποροι ομοεθνείς τους απαιτούσαν από τον καθένα μέχρι και 2.000 ευρώ, λέγοντας πως αποτελεί το τίμημα για το ταξίδι που έκαναν από την Τουρκία μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη σε δύο διαμερίσματα μέσα στην πόλη και σε ένα αγροτόσπιτο στη Θέρμη. “Εγώ δεν όφειλα σε κανέναν τίποτε. Όμως μου είπαν ‘έλα να μείνεις στο σπίτι’ και ζητούσαν τρελά λεφτά. Από άλλον ζητούσαν 5.000 ευρώ. Μας είχαν κλειδώσει”, αποκάλυψε στη “ΜτΚ” ο 26χρονος Ρεσάμ από το Νεπάλ. “Ήμασταν μαζί με αυτούς”, συμπλήρωσε δείχνοντας δύο Ινδούς. Ο νεαρός ανέφερε ότι έφτασε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου, χωρίς να συνεννοηθεί με κανέναν, για να δώσει χρήματα. “Μας έδειξαν κάποιοι στην Τουρκία το δρόμο για το ποτάμι. Εκεί βρήκαμε μία βάρκα και μπήκαμε. Στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε περπατώντας”, υποστήριξε. Σχετικά με το περιστατικό της ομηρίας του μέσα στο αγροτόσπιτο της Θέρμης, ανέφερε ότι οι πακιστανοί δράστες τον βρήκαν μέσα στην πόλη και μετά του έλεγαν ότι χρωστά. “Μας εκβίαζαν. Ευτυχώς που κατάφερε ένας και έσπασε το παράθυρο. Έφυγε και ειδοποίησε την αστυνομία που μας έβγαλε”. Και ο Ρεσάμ εκείνες τις ημέρες κυκλοφορούσε στους δρόμους γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό. Μετά εξαφανίστηκε. “Θέλω να φτάσω στην Ιταλία, αυτός είναι ο στόχος μου”, είπε.

Οι απαγωγές που έχουν εξιχνιαστεί στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της ασφάλειας και της διεύθυνσης αλλοδαπών εκτιμάται ότι συνδέονται με τα κυκλώματα που ασχολούνται στον Έβρο μόνον με την είσοδο πακιστανών μεταναστών. “Η υποψία μας είναι ότι ειδικά στη νότια πλευρά του νομού δραστηριοποιούνται κυκλώματα που δρουν και στην τουρκική πλευρά. Ασχολούνται αποκλειστικά με πακιστανούς και ινδούς μετανάστες”, είπε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που γνωρίζει τι συμβαίνει στην περιοχή.
Πάντως είναι γεγονός ότι τα περιστατικά διακίνησης ολοένα αυξάνονται στη Θράκη. Ενδεικτικό είναι ότι τις περασμένες ημέρες η αστυνομία ανακοίνωνε τρεις περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών την ημέρα, όταν πριν από λίγους μήνες η αύξηση αποτυπωνόταν σε μία ημερησίως. Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Φεβρουάριο οι διακινήσεις στη Ροδόπη αυξήθηκαν κατά 144% και στην Ξάνθη κατά 380%. Το Μάρτιο στη Ροδόπη σε σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο η αύξηση σε εντοπισμό μεταναστών έφτασε στα 985%, δηλαδή από επτά μετανάστες πέρυσι 76 φέτος.

Οι πρόσφυγες κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς

Αντίθετα με τους μετανάστες, που αναζητούν διεξόδους μίας ασφαλέστερης αλλά και καλύτερης οικονομικά ζωής στην Ευρώπη, ο αριθμός τόσο των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα όσο και αυτών που περιμένουν να φύγουν στην Ευρώπη μέσω των προγραμμάτων μετεγκατάστασης ή επανένωσης οικογενειών διαρκώς μειώνεται.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην καθημερινή ενημέρωση αναφέρεται στην παρουσία 62.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ωστόσο στα ίδια ενημερωτικά δελτία γίνεται αντιληπτό πως οι πρόσφυγες οι οποίοι έμεναν σε οργανωμένους καταυλισμούς διαρκώς μειώνονται. Για παράδειγμα στις δομές της Βόρειας Ελλάδας ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σε περίπου 3.500. Αρκετοί πλέον βρίσκονται σε διαμερίσματα και πολλοί είναι αυτοί που αναχωρούν νόμιμα.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας ασύλου, μέχρι τις 7 Μαΐου έχουν υποβληθεί 27.131 αιτήσεις μετεγκατάστασης. Από αυτές έγιναν αποδεκτές 17.354 και μέχρι σήμερα έχουν φύγει για ευρωπαϊκές χώρες 12.646 πρόσφυγες. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις της επανένωσης, διαδικασία που τον τελευταίο μήνα έχει επιταχυνθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis