Πώς αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο στο Αγαθονήσι - Παραμένουν σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πώς αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο στο Αγαθονήσι - Παραμένουν σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
Η «άγκυρα» που έριξε η τουρκική ΤΠΚ ανατολικά του Αγαθονησίου ήταν μία ακόμη σοβαρή πρόκληση που έκανε η Τουρκία προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Θέλησε να στείλει το μήνυμα πώς μπορεί να προκαλέσει μία ελληνοτουρκική κρίση για να προβάλει και να υπερασπιστεί τις αξιώσεις της. 
 
Οι επιτελείς του Πενταγώνου αποκρυπτογραφώντας την κίνηση αυτή, όπως και τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών εκτιμούν πώς η Αθήνα θα πρέπει να είναι για όλα έτοιμη, καθώς δεν αποκλείεται, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει επικεντρωμένη την προσοχή της στο μείζον θέμα της οικονομίας, η Τουρκία να επιχειρήσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.
 
Το επόμενο διάστημα η Τουρκία προγραμματίζει νέες αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο με δέσμευση περιοχών από το βόρειο έως το νότιο Αρχιπέλαγος. Εκτιμούν στο Πεντάγωνο, αξιολογώντας τις τουρκικές ενέργειες του τελευταίου διαστήματος, πώς η Άγκυρα πιθανόν να ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης.
 
«Το περιστατικό στο Αγαθονήσι, που παρόμοιο του δεν έχει γίνει, έδειξε πώς η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές και ανοχές της Αθήνας σε στρατιωτικό επίπεδο», ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή στο defencenet.gr και πρόσθεσε πώς το τουρκικό πολεμικό πλοίο αφού επιδεικτικά παρέμεινε για δύο τουλάχιστον ώρες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα που είχε παραβιάσει, σε απόσταση μερικών μέτρων από τις ακτές, έκανε γύρο από το νησί προκαλώντας ουσιαστικά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Η φρουρά του Αγαθονησίου «στοχοποίησε» το τουρκικό πολεμικό πλοίο, ενώ η ΤΠΚ της Άγκυρας βρέθηκε στο στόχαστρο και του Πολεμικού Ναυτικού που είχε παρουσία στην περιοχή γνωρίζοντας πώς η Τουρκία πραγματοποιεί επιχειρησιακή εκπαίδευση 3μηνου και ετοιμάζει προκλήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε προχώρησε και στον «τσαμπουκά» εντός των εθνικών χωρικών υδάτων στο Αγαθονήσι.
 
Η ελληνική πλευρά έκρινε πώς δεν πρέπει να προχωρήσει σε άλλη ενέργεια και να κλιμακώσει την ένταση παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία. Άλλωστε το Πολεμικό Ναυτικό ήταν παρόν και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. 
 
Δεν είναι όμως μόνο η παραβίαση των χωρικών υδάτων στο Αγαθονήσι που ανησυχεί τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, αλλά το όλο «πακέτο». Μέσα σε δύο ημέρες οι Τούρκοι έκαναν 103 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σε δύο περιπτώσεις και μετά από πολύ καιρό σημειώθηκαν σκληρές αερομαχίες σε δύο περιπτώσεις (εμπλοκές), ενώ οι Τούρκοι προσπάθησαν να κάνουν το άσπρο μαύρο και με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου μιλούν για «ελληνικές προκλήσεις» σε βάρος τους.
 
Η συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει πώς μπορεί να προκαλέσει μια τεχνητή ένταση στο Αιγαίο, φτάνοντας στο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα και για λόγους εσωτερικούς, αφού η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει πλέον πολλά και σοβαρά προβλήματα, αλλά και να στείλει τα μηνύματα της στην κυβέρνηση του Α. Τσίπρα.
 
Η Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των ΜΟΕ, αν και οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αν αυτά δεν εξυπηρετούν τις δικές τους επιδιώξεις και μόνο.
 
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζονται όλα τα σενάρια αντιμετώπισης μίας τουρκικής απειλής είτε αυτή προέρχεται από τη θάλασσα είτε από την ξηρά. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν είναι πιθανή μία τουρκική εχθρική ενέργεια, αλλά "είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε...".
 
defencenet.gr