Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:50 | 06/05/2018

Το modus operandi του κυκλώματος λαθρεμπορίας ποτών σε Ρόδο και Κρήτη περιγράφεται διεξοδικά στην δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική» στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 55 άτομα εκ των οποίων οι 13 είναι κάτοικοι Ρόδου.
Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ένας 62χρονος Κρητικός.
Οι αστυνομικοί, όπως έγραψε η «δημοκρατική», προχώρησαν την 30η Δεκεμβρίου 2017 στην σύλληψη, τεσσάρων ημεδαπών (τριών ανδρών και μιας γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δέκα άτομα.

Αναλυτικότερα, ο 62χρονος εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε λοιπούς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος.

Πιο συγκεκριμένα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των τηλεφωνικών συνδέσεων που χρησιμοποιούσε ο 62χρονος, ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, προκειμένου να διακριβώσουν όχι μόνο την παράνομη δράση του, αλλά και το δίκτυο που είχε αναπτύξει για την εμπορία-διακίνηση οινοπνευματωδών ποτών και λαθραίου καπνού.
Από την ανάλυση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που κατεγράφησαν, προέκυψαν τα εξής:

[custom:google-ads]

Ο 62χρονος προμηθευόνταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από ένα πολυκατάστημα της Ρόδου και μια κάβα ποτών, που βρίσκονται το νησί της Ρόδου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης, έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και μειωμένο Φ.Π.Α.

Τα αλκοολούχα ποτά φέρονταν να πωλούνται σε επιχειρηματίες της νήσου Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα- με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρείας του Ηρακλείου, μεταφέρονταν λάθρα, ήτοι αποφεύγοντας τη νομότυπη δήλωση αυτών στην Τελωνειακή Αρχή Ρόδου και την καταβολή του υπολοίπου τμήματος του Ε.Φ.Κ., από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου διατίθεντο περαιτέρω παράνομα προς πώληση είτε σε εμπόρους ποτών, για τους οποίους αποτελούσαν προϊόντα περαιτέρω εμπορίας για εξυπηρέτηση της επιτήδευσής τους, είτε σε άλλους επιχειρηματίες/ιδιώτες του νομού Ηρακλείου.

Από την εν λόγω παράνομη δραστηριότητα στερήθηκε το Δημόσιο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν το ποσό των 49.173,29 €.
Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο 62χρονος Κρητικός με την άμεση και αναγκαία συνδρομή τουλάχιστον ενός 45χρονου, μιας 31χρονης, ενός 45χρονου, ενός 41χρονου, ενός άνδρα υπό στοιχεία «Απόστολος», ενός 45χρονου, ενός 33χρονου, μιας 42χρονης, μιας 52χρονης, ενός 51χρονου, ενός 45χρονου κι ενός 32χρονου, κατοίκων Ρόδου, ενεργούσε κατ’ εξακολούθηση και με σκοπό την επιδίωξη παράνομου κέρδους, προμηθευόμενος και διακινώντας στην εγχώρια κατανάλωση (Μαύρη αγορά) αλκοολούχα ποτά- λαθραίως μεταφερόμενα εκτός του νομού Δωδεκανήσου, χωρίς την καταβολή των εισαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων αφού τα προϊόντα αυτά ενέπιπταν σε ελαφρυντικές φορολογικές διατάξεις, για αγορά και διάθεση εντός του ως άνω Νομού.

Ειδικότερα, ο 62χρονος Κρητικός, με την άμεση και αναγκαία συνδρομή των ανωτέρω εργαζομένων στις δύο ντόπιες επιχειρήσεις, προέβαινε σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων (κιβώτια) αλκοολούχων ποτών, σε εβδομαδιαία βάση.
Εν συνεχεία και αφού είχε ολοκληρωθεί κάθε παραγγελία στις ως άνω επιχειρήσεις, με την άμεση και αναγκαία συνδρομή του 45χρονου Ροδίτη, αναζητούσε και εύρισκε επιχειρηματίες στο νησί της Ρόδου (έχουν καταγραφεί 5 επιμέρους υποθέσεις), οι οποίοι ομοίως γνωρίζοντας και αποδεχόμενοι το παράνομο της κατάστασης, συναινούσαν στην έκδοση παραστατικών υπό στοιχεία επιχειρήσεών τους, αναφορικά με τις εκάστοτε παραγγελίες του, καίτοι τα εμπορεύματα ουδέποτε προορίζονταν ή κατέληγαν στις επιχειρήσεις τους.

Για την έκδοση των εν λόγω παραστατικών συνέδραμαν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εμπορίας ποτών.
Έπειτα ο 62χρονος με την συνδρομή υπαλλήλων μεταφορικής εταιρείας στη Ρόδο, προέβαινε στην εξόφληση των εμπορευμάτων (με χρήματα που έστελνε στην 31χρονη κάτοικο Ρόδου).
Εν συνεχεία το εμπόρευμα με μέριμνα της 31χρονης, παραλαμβάνονταν από τις δύο ντόπιες επιχειρήσεις, όπου αφού συσκευάζονταν κατάλληλα ώστε να μην φαίνεται το περιεχόμενο των δεμάτων, αποθηκευόταν προσωρινά σε χώρο της μεταφορικής, έως ότου αυτά μεταφερθούν λάθρα με φορτηγά οχήματα της εν λόγω επιχείρησης στον 62χρονο στο Ηράκλειο.
Περαιτέρω τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε παραγγελία του από τις δύο επιχειρήσεις της Ρόδου αποστέλλονταν μέσω φορτηγών οχημάτων της, κατάλληλα συσκευασμένα – αποκρυμμένα σε δρομολόγιο που εκτελούνταν από το Ηράκλειο με προορισμό τη Ρόδο.
Τέλος αφού ο 62χρονος, παρελάμβανε από τις εγκαταστάσεις της μεταφορικής εταιρείας τα εμπορεύματα – αλκοολούχα ποτά, κάθε παραγγελίας του, προέβαινε στην εμπορία αυτών σε τρίτους τόσο εμπόρους ποτών (έχουν καταγραφεί δύο περιπτώσεις), όσο και άλλους επιχειρηματίες – ιδιώτες, με σκοπό το κέρδος.
Τη δράση του περαιτέρω συνέδραμαν και ανά περίπτωση ένας 58χρονος κάτοικος Ηρακλείου συγγενής της 31χρονης κατοίκου Ρόδου, ένας 41χρονος Ροδίτης οδηγός μεταφορικής εταιρείας και μια 47χρονη Ρουμάνα.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι το Νοέμβριο του 2017, όπως προκύπτει από τις αποφωνήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών, είχε ανακύψει πρόβλημα σχετικά με την έκδοση των παραστατικών παραγγελίας 20 κιβωτίων γνωστής βότκας και προέκυψε ότι υπεύθυνος της κάβας του πρότεινε να τα πωλήσει εικονικά σε γνωστό εστιατόριο της Ρόδου μέσω τους 45χρονου συνεργάτη του και έχουν καταγραφεί όλες οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις…
Πηγή: dimokratiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis