Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 11/02/2018

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Kάμερα - φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης - Αλέξανδρος Μετρητίκας


Μάχη με ναρκέμπορους και λαθρέμπορους σε ανοιχτές θάλασσες, ρεσάλτο σε ύποπτα πλοία, υποβρύχιοι έλεγχοι, ειδικές καταδύσεις, διάσωση ομήρων αλλά και αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας, είναι μερικές από τις αποστολές που καλείται να βγάλει εις πέρας η Mονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τους άριστα εκπαιδευμένους και επίλεκτους βατραχανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ώρες το 24ωρο.

Το zougla.gr, βρέθηκε στο στρατηγείο της μονάδας και κατέγραψε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των βατραχανθρώπων ενώ συνομίλησε με έμπειρους αξιωματικούς για τις δύσκολες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν. 

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ:

Μια ομάδα με διεθνείς διακρίσεις και διεθνή παρουσία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού. 



Ένα εθνικό όπλο, το οποίο μετράει μόνο επιτυχίες από την ίδρυση του, το 1972. Αθόρυβοι αλλά αποτελεσματικοί, πάντα καλούνται να φέρουν εις πέρας τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές.



Από τη στιγμή που λαμβάνουν την πληροφορία, στο στρατηγείο της ΜΥΑ (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών), σημαίνει συναγερμός. Τα στελέχη ενημερώνονται με σύσκεψη, σχετικά με το τι έχουν να αντιμετωπίσουν, αλλά και για το επιχειρησιακό σχέδιο.



Κάθε αποστολή ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους. Αν και υπάρχουν οι κανόνες εμπλοκής, ειδικά όταν πρόκειται για οπλισμένους ναρκέμπορους πάνω σε ταχύπλοα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή. 



Η ΜΥΑ/ΛΣ έχει διαχειριστεί πλήθος επιχειρήσεων από την ίδρυση της στους δύο τομείς αρμοδιότητας της, την διενέργεια επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου και τη διαχείριση ναυαγίων. Σε ετήσια βάση φέρνει εις πέρας πάνω από 200 αποστολές. Κάποιες από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ κάποιες άλλες όχι. 



Κάθε μήνα, πραγματοποιεί προληπτικά ρεσάλτα σε πλοία που απασχολούν τις διεθνείς και τοπικές αρχές και διενεργεί ελέγχους υφάλων και κρηπιδωμάτων για την αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών. 

Το τελευταίο διάστημα η συνεργασία ΜΥΑ/ΛΣ, ΔΙΔΙΝΑΛ (Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου), ΠΑΘ (Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης) και Ελικοπτέρων του Λιμενικού, έχει αποδώσει καρπούς. Οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, με φοβερά αποτελέσματα, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται στις επιτυχίες της μονάδας. H εκπαίδευση είναι συνεχής και πολλές φορές γίνεται συνεκπαίδευση με αντίστοιχα στελέχη των ΗΠΑ.

Οι βατραχάνθρωποι του λιμενικού συμμετείχαν μεταξύ άλλων και στην επιχείρηση εντοπισμού των 3 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο Noor1. Στον φακό της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, μέλη της ομάδας περιγράφουν την έφοδο στη βίλα της Φιλοθέης όπου βρέθηκαν 1.133 κιλά ναρκωτικής ουσίας. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis