Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:44 | 17/11/2016

Ο Ομπάμα έφυγε, η επέτειος εορτασμού του Πολυτεχνείου ήρθε, για την Ελληνική Αστυνομία, με τον προβληματισμό των μέτρων ασφαλείας να επανέρχεται κάτω από άλλες συνθήκες, σε ένα άλλο πλαίσιο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει παρόμοιους αποκλεισμούς και «αποστειρώσεις» ασφαλείας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν την ύπαρξη συγκρουσιακών τάσεων, ισχυρού εξοπλισμού και μεγάλη συμμετοχή, από πολυάριθμες ομάδες νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου, που δεν βρήκαν την ευκαιρία να τις εκδηλώσουν, παρά μόνο «ελεγχόμενα» αλλά εκτεταμένα στην περιοχή των Εξαρχείων, η οποία για άλλη μία φορά αποτέλεσε τον «κυματοθραύστη» της πρωτεύουσας. Η περίπτωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου όμως είναι μία άλλη κατάσταση, καθώς οι διαδηλωτές θα προβούν στην καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, με εκείνους που θα επιδιώξουν έκτροπα να έχουν μεγαλύτερο πεδίο δράσης από εκείνο το περιορισμένο που είχαν, κατά την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Απομόνωση» των ταραξιών

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει την ίδια στόχευση με αυτόν της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου. Ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. Το παράδειγμα ενδεδειγμένης αντίδρασης και εφαρμογής των μέτρων, που παρουσιάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι αυτό που καταγράφηκε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, όταν μία μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό που βρισκόταν στη συμβολή της οδού Σταδίου και Αμερικής. Οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε στην κατοχή της «πολεμοφόδια» επιθέσεων και άμεσα πλαισιώθηκε ασφυκτικά. Εκτόξευσαν δύο βόμβες μολότοφ, ωστόσο υπό τον κίνδυνο εγκλωβισμού και σύλληψή τους, οπισθοχώρησαν και «αφοπλίστηκαν» μόνοι τους στην Πλ. Κολοκοτρώνη, στην Παλαιά Βουλή, εγκαταλείποντας πέντε σακίδια που περιείχαν επτά βόμβες μολότοφ, κοντάρια και πυροσβεστήρες, που είχαν αποσπάσει νωρίτερα από σταθμούς του μετρό.

Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και σήμερα, σε μια προσπάθεια απομόνωσης των «ύποπτων» ομάδων, ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχει η διαφορά της συμμετοχής πολλαπλάσιων διαδηλωτών και φορέων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να αποκόψουν αυτές τις ομάδες από τον κύριο όγκο της πορείας, και αν δεν το καταφέρουν θα προσπαθήσουν να τις καθοδηγήσουν «γρήγορα» προς την περιοχή των Εξαρχείων.

«Καβάντζες» πολεμοφοδίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκέψη της πραγματοποίησης προληπτικών προσαγωγών, που έχει πέσει στο τραπέζι των αστυνομικών συσκέψεων, «απαγορεύτηκε». Την ίδια ώρα, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, ενδέχεται να κλείσουν μετά την έναρξη της πορείας. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πληροφορίες και επισημάνσεις για ύποπτους χώρους-«καβάντζες», που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση βομβών μολότοφ ή άλλων «πολεμοφοδίων», και αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει αστυνομική επιχείρηση για τον… αφοπλισμό, παρότι φαίνεται να υπάρχουν «τσιλιαδόροι ασφαλείας» κοντά σε αυτές.

Στο μεταξύ σε επιτήρηση θα βρίσκονται καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης, μετά από πληροφορίες, για κάλεσμα συμμετοχής τους στις συγκεντρώσεις και την πορεία εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων. Συναγερμό σήμανε στην αστυνομία η ληστρική επιδρομή 30 κουκουλοφόρων σε σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια, το απόγευμα  της Δευτέρας. Αφαίρεσαν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ γκαζάκια, οινόπνευμα, χλωρίνη και ποσότητες λαδιού που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκατοντάδων εμπρηστικών και εκρηκτικών βομβών μολότοφ, μέρος των οποίων εκτοξεύτηκε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων το βράδυ της Τρίτης.

«Ενδιαφέρουσα» σύλληψη

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τρίτης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξι άτομα, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 17 έως 22 χρόνων, όπως και ενός 52χρονου. Ωστόσο το «ενδιαφέρον» των διωκτικών αρχών κίνησε η σύλληψη ενός 22χρονου, ο οποίος έχει συμμετάσχει στις ακτιβιστικές ενέργειες της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους». Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι άτομο, που συνδέεται ιδεολογικά και φιλικά με το φυλακισμένο μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκο Μαζιώτη.

Ο 22χρονος είχε πάρει μέρος και στις τρεις παρεμβάσεις που έκανε η συγκεκριμένη αναρχική ομάδα τόσο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, όσο και σε εταιρία γερμανικών συμφερόντων, αλλά και σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Νέο Ηράκλειο. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς αυτή η ομάδα επιχειρεί την ισχυρή παρουσία της στον αντιεξουσιαστικό χώρο, στρατολογώντας νεαρά άτομα με... καθαρό ποινικό μητρώο.

Μέτρα Τροχαίας

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 43η Επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Τετάρτη 16/11/2016 έως την Πέμπτη 17/11/2016.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17/11/2016 κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία-Τρόλεϊ). Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την Πρεσβεία των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Φωτό: Ευρωκίνηση

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis