Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:00 | 01/03/2019

Το σκεπτικό του βουλεύματος με το οποίο μπήκε «μπλόκο» στην 7η τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα έκλεισε ερμητικά την πόρτα της φυλακής πίσω του, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έθεσε τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, οι οποίοι κατά την άποψή του, δεν αφήνουν περιθώρια για να γίνει αποδεκτό το αίτημα του ηγετικού στελέχους της 17Ν.

[custom:google-ads]

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Είναι γεγονός πως οι δικαστές ανέτρεψαν τις αποφάσεις των συμβουλίων των φυλακών που είχαν πει «ναι» σε συνολικά έξι άδειες, τέσσερις 48ωρες και δύο των έξι ημερών που είχε ζητήσει ο καταδικασμένος σε ένδεκα φορές ισόβια και κάθειρξη 25 έτη, Δημήτρης Κουφοντίνας. Το 2018, το έγκλειστο στις αγροτικές φυλακές Βόλου μέλος της 17Ν, είχε βρεθεί εκτός φυλακής συνολικά δεκαοκτώ ημέρες. Αρχικά, οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί ήταν αυστηροί καθώς είχε την υποχρέωση να παραμένει στο σπίτι του στο Βαρνάβα Αττικής και να παρουσιάζεται κάθε μέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εμφύλιος" μεταξύ των Αναρχικών

Ωστόσο, οι όροι που προβλέπονταν για τη χορήγηση των τελευταίων αδειών ήταν πιο ελαστικοί, μιας και αρκούσε να παρουσιάζεται μία μόνο φορά, κατά της διάρκεια της αδείας του, στο αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα, στην τελευταία άδειά του ο Δημήτρης Κουφοντίνας εθεάθη να περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν.

Τα συμβούλια των φυλακών έκριναν πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λαμβάνει άδεια ανά δύο μήνες, όπως προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που ουσιαστικά ισχύει από το 1999. Το 2014 επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού έφερε αλλαγή, καθώς θεσμοθετήθηκαν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στις οποίες μεταφέρθηκαν τα μέλη της 17Ν και τους απαγορεύτηκε η χορήγηση αδειών. Ωστόσο, η αλλαγή της κυβέρνησης έφερε την κατάργηση του σχετικού νόμου με τα δεδομένα, σε σχέση με τη χορήγηση αδειών, να επανέρχονται στο 1999.

Τώρα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου έκρινε πως ο καταδικασμένος σε ένδεκα φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών όχι μόνο είναι επικίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα αλλά, ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις, δεν έχει και το δικαίωμα να λάβει άδεια καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά για «καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως». Για «καινοφανή ερμηνεία» των διατάξεων αντίθετη «με την μέχρι σήμερα νομολογία, πρακτική και θεωρία» που θα «προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους κρατούμενους των φυλακών» έκανε λόγο η πλευρά Κουφοντίνα, με τον ίδιο να εξαπολύει μύδρους κατά των δικαστών.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν

Μέχρι σήμερα, ο μόνος από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν που δεν έχει πάρει ούτε μία ημέρα άδεια είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δεκαεπτά φορές ισόβια.

[custom:google-ads]

Από τους συνολικά δεκαπέντε που κρίθηκαν ένοχοι για την εμπλοκή τους στη 17Ν εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή, εκτός από τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Δημήτρη Κουφοντίνα, οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, καθώς και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

Οι περισσότεροι έκαναν χρήση του ευεργετήματος των τακτικών αδειών, μεταξύ αυτών και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Το 2014, όμως, ο «Μανώλης» της 17Ν, κατά τη διάρκεια της έβδομης άδειας που του είχε χορηγηθεί, αποφάσισε να μην επιστρέψει στη φυλακή. Εντοπίστηκε ένα χρόνο αργότερα στην Ανάβυσσο, ενώ οι αρχές του απέδωσαν εμπλοκή σε σειρά ενεργειών.

Η περίπτωση του  Σάββα Ξηρού  είναι διαφορετική λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Το 2015, ο καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, είχε τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί αλλά αρνήθηκε να βάλει «βραχιολάκι». Τότε είχε υποστηρίξει πως κύρια αιτία ήταν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα ο Σάββας Ξηρός ζήτησε την αποφυλάκισή του, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας. Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά απέρριψε την αίτησή του, κρίνοντας ότι δεν είχε εκτίσει τον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος λαμβάνει άδειες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους, όσο και για να βλέπει την οικογένειά του. Εκπαιδευτικές άδειες λάμβανε και ο Ηρακλής Κωστάρης μέχρι την αποφυλάκιση του. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν, έχουν, πλέον, αποφυλακισθεί. Άλλοι επέστρεψαν στην οικογενειακή τους εστία όπως ο βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού, Βασίλης, ο οποίος ασχολείται με την κτηνοτροφία. Στην Καλαμαριά επέστρεψε ο Διονύσης Γεωργιάδης, ο οποίος ασχολείται με την οικογενειακή του επιχείρηση αλλά και τη μουσική. Ο Θωμάς Σερίφης άλλαξε σελίδα στη ζωή του δημιουργώντας οικογένεια. Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010 και, από υπάλληλος σε μεσιτικό γραφείο, έγινε κηπουρός. Ο Νίκος Παπαναστασίου εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ ο Σωτήρης Κονδύλης στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή:  newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis