Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 31/05/2015

Τόσο τα τελευταία smartphones όσο και τα tablets έχουν αποκτήσει υπολογιστική ισχύ –σε επίπεδο επεξεργαστή και μνήμης- που συναγωνίζονται ακόμη και έναν φορητό υπολογιστή.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σε σημείο που να μην είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να έχουν μαζί τους όταν είναι εκτός γραφείου/σπιτιού ή σε κάποιο ταξίδι μόνο το smartphone ή/και το tablet και να μη χρειάζεται να έχουν και τον φορητό υπολογιστή για να μειώσουν το βάρος που κουβαλάνε.

Όμως, αυτό δεν είναι και πάντα τόσο απλό, δεδομένου ότι οι φορητοί υπολογιστές έχουν κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα σε ένα smartphone ή ένα tablet: το πληκτρολόγιο που κάνει εύκολη την εισαγωγή κειμένου ή δεδομένων και το οποίο έχουμε όλοι μας συνηθίσει. Αλλά πλέον αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει αρχίσει να λύνεται χάρη στα ασύρματα πληκτρολόγια που κυκλοφορούν και αποδεικνύονται εξαιρετικά πρακτικά.

Φυσικά, υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα των φορητών υπολογιστών που δεν είναι άλλο από το μέγεθος της οθόνης. Όμως, αν έχεις ένα tablet με οθόνη 9 ιντσών και άνω, η θέαση περιεχομένου είναι σε αρκετά καλά επίπεδα. Όσο για τα smartphones, υπάρχουν χρήστες –όπως ο υπογράφων- που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να γράψουν άρθρα όπως και να δουν και τις αγαπημένες τους ταινίες ή σειρές σε οθόνες των 5,1 – 5,5 ιντσών. Αρκεί να μην χρειάζεται να κουβαλούν τόσα πολλά gadgets και συσκευές μαζί τους!

Πληκτρολόγια

Ασύρματα πληκτρολόγια που συνδέονται μέσω Bluetooth υπάρχουν πολλά εδώ και χρόνια. Όμως, οι επιλογές για όσους θέλουν να συνδέσουν το πληκτρολόγιο τους με ένα smartphone ή ένα tablet είναι πολύ λιγότερες. Και αυτό γιατί ένα τέτοιο πληκτρολόγιο χρειάζεται να είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος και κατά δεύτερον θα πρέπει να είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο ώστε η φορητή συσκευή να μπορεί να «κάθεται» πάνω σε αυτό με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο χρήστης ταυτόχρονα να πληκτρολογεί και να βλέπει στην οθόνη. Όπως κάνει, δηλαδή, σε έναν «κλασικό» φορητό υπολογιστή.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει αρκετά πληκτρολόγια για iPad που έχουν ειδική θήκη για την τοποθέτηση του tablet και είναι ιδιαίτερα πρακτικά. Για τα Android και τα Windows tablets, οι επιλογές ήταν λιγότερες αλλά υπήρχαν με εταιρείες όπως η Microsoft και η Logitech να έχουν σχετικά προϊόντα.

Το πρόβλημα πλέον είναι, όμως, ότι πολλοί χρήστες έχουν τουλάχιστον δύο φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν και θέλουν να τις συνδέσουν με ένα πληκτρολόγιο. Αλλά, να έχεις δύο ασύρματα πληκτρολόγια δεν είναι και πολύ πρακτικό. Επιπλέον, οι φορητές συσκευές δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν το ίδιο λειτουργικό σύστημα.

Η τελευταία τάση είναι ασύρματα πληκτρολόγια που μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένα με δύο φορητές συσκευές. Τέτοιου είδους πληκτρολόγιο έχει παρουσιάσει η Logitech (Keys-to-Go) αν και πιο ενδιαφέρον είναι το Universal Mobile Keyboard της Microsoft που έχει ειδικό πλήκτρο για την εναλλαγή μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων.
Ένα άλλο θέμα με τη σύνδεση ενός πληκτρολογίου με ένα smartphone ή ένα tablet και την υποκατάσταση του φορητού υπολογιστή είναι ότι τα πληκτρολόγια πρέπει να έχουν κάτι για να στηρίζεται πάνω σε αυτό η φορητή συσκευή. Στο Logitech Keys-to-Go υπάρχει ένα φορητό στήριγμα γι’ αυτή τη δουλειά. Η Microsoft ήταν από την άλλη πλευρά πιο δημιουργική.

Στο Universal Mobile Keyboard υπάρχει ένα ειδικό σκέπασμα/θήκη που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Όταν το ανοίγεις, το πληκτρολόγιο ενεργοποιείται αυτόματα και συνδέεται –μέσω Bluetooth- με τη συσκευή σου. Επιπλέον, όμως, η θήκη λειτουργεί και ως βάση καθώς στην πίσω πλευρά για να μπορείς να τοποθετήσεις τη συσκευή σου και πλέον το όλο σύστημα να μοιάζει με έναν φορητό υπολογιστή. Η θήκη χωράει συσκευές με πάχος έως 10 χιλιοστά. Ιδανική τόσο για να μπορέσεις να γράψεις κάποιο κείμενο αλλά και για να δεις μία ταινία στο tablet ή το smartphone σου. Όταν κλείνεις τη θήκη, το πληκτρολόγιο απενεργοποιείται αυτόματα. Επιπλέον, η θήκη είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη ώστε ανοιχτή να σου επιτρέπει να τοποθετήσεις το όλο «σύστημα» στα πόδια σου όπως θα έκανες και με ένα laptop. Εξαιρετικά πρακτικό αν θες να κρατάς σημειώσεις κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στο Android μπορεί να χρειαστεί να «κατεβάσετε» μία εφαρμογή όπως το External Keyboarder Helper προκειμένου να επιλέξετε ποιο πλήκτρο ή συνδυασμός πλήκτρων θα χρησιμοποιείτε για την εναλλαγή γλωσσών. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι δυνατόν να συνδέσετε εξωτερικά πληκτρολόγια σε Windows Phone συσκευή. Ο λόγος είναι μία «έλλειψη» των Windows Phone (σ.σ. προσέξτε ότι τα Windows tablets δεν έχουν κανένα πρόβλημα) που ευελπιστούμε ότι θα λυθεί με τα επερχόμενα Windows 10.

Πηγή:newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis