Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:35 | 30/09/2016

Την ιστορία ενός Ισπανού κατασκόπου και της συζύγου του που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της D-Day στον Β' Παγκοσμίου Πολέμου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το National Archives.

Ποιο ήταν το ζευγάρι

Ο αυτοδημιούργητος διπλός πράκτορας Juan Pujol, με την κωδική ονομασία Agent Garbo, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παραπληροφόρηση των Γερμανών για το χρονοδιάγραμμα και τη θέση των βρετανικών επιχειρήσεων της D-Day.

Ενώ δούλευε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας ο Pujol έπεισε τους Γερμανούς αρχικατασκόπους ότι παρακολουθούσε ένα δίκτυο πρακτόρων στη Βρετανία και ότι στις 6 Ιουνίου 1944, οι επιχειρήσεις θα λάμβαναν χώρα στο Pas de Calais και όχι στη Νορμανδία, όπως αρχικά είχαν προβλέψει.

Αλλά σε συνεργασία με τη σύζυγό του Araceli Gonzalez de Pujol οι δυο τους παραλίγο να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Από τα αρχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι η Gonzalez ήταν μια «σκληρή» γυναίκα σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούσαν οι άνδρες κατάσκοποι.

Ποια ήταν η Araceli Gonzalez de Pujol

Από νωρίς η Gonzalez ήταν εκείνη που βοήθησε τον Garbo να πείσει τους Γερμανούς αρχικατασκόπους ότι ήταν κατάσκοπος στην Αγγλία, ενώ στην πραγματικότητα οι δυο τους έμεναν στην Πορτογαλία. Ήταν επίσης εκείνη που δημιούργησε επαφές με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μετά την απογοήτευση που ένιωσε ο Garbo όταν οι αξιωματούχοι της πρεσβείας της Βρετανίας αρνήθηκαν τις υπηρεσίες του.

Τα πρώτα προβλήματα στη σχέση τους

Το ζευγάρι μετακόμισε αργότερα στην Αγγλία, όπου εγκαταστάθηκαν με τον νεογέννητο γιο τους σε ένα σπίτι της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας στο Χάροου, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ταυτότητα του Garbo.

Από την αρχή, η Gonzalez, που σε αντίθεσή με τον σύζυγό της δεν μιλούσε αγγλικά, δυσκολευόταν να προσαρμοστεί και της έλειπε η πατρίδα της. Μη μπορώντας να δημιουργήσει παρέες από την ισπανική κοινότητα του Λονδίνου, η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας φοβόταν ότι η Gonzalez θα επηρεαστεί από πρώην Ισπανούς πράκτορες της Γερμανίας.

Η Ισπανίδα έκανε επίσης συχνά παράπονα για τον καιρό της Αγγλίας και το βρετανικό φαγητό που όπως ανέφερε περιείχε«υπερβολικά πολλά μακαρόνια υπερβολικά πολλές πατάτες και λίγο ψάρι».

Ο καθηγητής Αγγλικών του Garbo, Tomás Harris, ανέφερε ότι η Gonzalez «γκρίνιαζε συνέχεια γιατί δεν είχε φίλους εδώ και γιατί ο σύζυγός της δεν την άφηνε να συναναστρέφεται με άλλες Ισπανίδες που ζούσαν στο Λονδίνο ή να διατηρεί επικοινωνία με τους φίλους της στην Ισπανία».

To σημείο καμπής στη σχέση τους

Το «όχι» του Garbo στην επιθυμία της Gonzalez να δει τη μητέρα της αποτέλεσε το σημείο καμπής στη σχέση τους.

«Με ικέτευε για μήνες να κάνω τα απαραίτητα ραντεβού έτσι ώστε να επιστρέψει στην πόλη της έστω και για μία βδομάδα», σημείωνε ο Harris. «Όσο η κατάστασή της επιδεινώνονταν και εκείνη απελπιζόταν τόσο πιο συχνά απειλούσε ότι θα εγκατέλειπε τον σύζυγό της.

Και όταν είδε ότι οι συγκεκριμένες απειλές δεν είχα αποτέλεσμα η Gonzalez εκβίαζε τον Garbo λέγοντάς του ότι θα καταστρέψει τα σχέδια της δουλειάς του ώστε να την αφήσει να επιστρέψει στην πατρίδα της».

Ωρυόταν και έλεγε στον Harris ότι δεν ήθελε να μείνει ούτε πέντε λεπτά παραπάνω με τον άνδρα της και υποστήριζε πως «ακόμη κι αν με σκοτώσουν εγώ θα πάω στην ισπανική πρεσβεία».

Το σχέδιο με το οποίο ο Garbo την ξεγέλασε

Τότε ο πράκτορας Garbo αποφάσισε να λάβει δράση. Επικαλούμενος τον καβγά τους έπλασε μια ψεύτικη ιστορία ότι δήθεν τον συνέλαβαν εξαιτίας αυτού και τον μετέφεραν σε στρατόπεδο κράτησης εξαιτίας του ξεσπάσματός της.

Εκείνη πίστεψε την ιστορία του συζύγου της. Δέχθηκε μάλιστα να το επισκέπτεται συχνά στο «κρατητήριο», έχοντας πάντα δεμένα τα μάτια της. Σε μία συνάντησή τους η Gonzalez υπέγραψε μια δήλωση στην οποία έλεγε ότι θα σταματήσει να ζητάει την επιστροφή της στην Ισπανία.

«Επέστρεψε στο σπίτι της μετανιωμένη περιμένοντας την επιστροφή του συζύγου της», ανέφερε ο Harris.

Και κάπως έτσι πραγματοποιούνταν οι επιχειρήσεις στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θυσίαζαν πολλά από την προσωπική τους ζωή, όπως για παράδειγμα η Gonzalez που πλήρωσε πολύ ακριβά την επαγγελματική επιτυχία του άνδρα της.

Πηγή: Mashable

www.huffingtonpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis