Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ "ΜΕ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ"
Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε.

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ελλάδα και Eυρωπαίοι εταίροι στο Eurogroup της Παρασκευής. Η είδηση έγινε δεκτή «με ανακούφιση» από τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας και εξόδου από το κοινό νόμισμα. 

Bloomberg

«Η συμφωνία για την Ελλάδα επετεύχθη» αναφέρει το πρακτορείοBloomberg. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης έφθασαν σε μία συμφωνία που θα διατηρήσει τη ροή των χρημάτων διάσωσης προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις, κερδίζοντας χρόνο για την επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες μιας μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο. Η πρόοδος απομακρύνει τον κίνδυνο να μείνει χωρίς ρευστό η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καταλήγει.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Guardian

Οι επικεφαλής της ευρωζώνης φθάνουν σε συμφωνία για επέκταση του προγράμματος για 4 μήνες, αναφέρει ο βρετανικόςGuarduian. Η «ξέφρενη διπλωματία» στις Βρυξέλλες οδηγεί σε συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει περαιτέρω βοήθεια, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην αποσύρει τα μέτρα λιτότητας του προγράμματος.Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει σοβαρές αντιδράσεις από το αριστερό του κόμμα αλλά και από το «λαϊκιστικό δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ». 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

NYT και FT

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων» αναφέρεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη Νιου Γιορκ Τάιμς. Όπως σημειώνεται, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε "να ξεκλειδωθεί" περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της». Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι».

Οι αμερικανικές μετοχές αγγίζουν νέα ύψη, μετά τη συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup αναφέρουν οι Financial Times.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

BBC

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα "επιτυγχάνει συμφωνία με την ευρωζώνη"» το BBC υποδέχθηκε την εξεύρεση συμφωνίας. Η Ελλάδα και ευρωζώνη συμφώνησαν στην παράταση της οικονομικής συμφωνίας μετά τις συζητήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές, αναφέρει το BBC.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Reuters

H συμφωνία απομακρύνει τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας για την Ελλάδα αλλά και την πιθανότητα να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρει το Reuters. Δίνει επίσης έναν «περιθώριο ανάσας» για τη νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έτσι ώστε να επιχειρήσει να διαπραγματευθεί μια μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, προσθέτει. 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Le Monde

Για υπό όρους παράταση της ευρωζώνης στην Ελλάδα κάνει λόγο στον τίτλο της η γαλλική Le Monde. «Τελικά, βγήκε λευκός καπνός από το Eurogroup στην τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Corriere della Sera

«Η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί "η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι"», αναφέρει η ιταλική Corriere della Sera. Η εφημερίδα προσθέτει ότι «πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

La Repubblica

«Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η La Repubblica. Η εφημερίδα προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό» και αναφέρει ότι η συμφωνία βασίζεται σε τέσσερα σημεία. 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Il Sole 24 ore

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Γιούρογκρουπ», γράφει, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.Eκτιμά πως «η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Eurogroup» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, τη δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

thetoc.gr