Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 30/03/2017

Σε αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να κάνω καμιά προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας που επικρατεί στα Τμήματα Τάξης. Εξάλλου, κάτι τέτοιο, θα ήταν αδύνατο να συμβεί. Αφού επισκέφτηκα όλες τις Υπηρεσίες που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της νοτιοανατολικής Αττικής, έχοντας γίνει δηλαδή ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα Αστυνομικά Τμήματα, θα εκθέσω παρακάτω την ωμή πραγματικότητα.

Το βασικότερο και κρισιμότερης σημασίας πρόβλημα που παρουσιάζουν τα Τμήματα Τάξης αυτή τη στιγμή, αποτελεί η σημαντικότατη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Δεν θα είχε άδικο, αν κάποιος ισχυριζόταν ότι η έλλειψη αυτή, τα κάνει ουσιαστικά να υπολειτουργούν. Ορισμένες δε Υπηρεσίες, έχουν φτάσει στο απελπιστικό σημείο να μην μπορούν να διαθέσουν σκοπό για την προστασία του αστυνομικού καταστήματος στο οποίο στεγάζονται. Για εποχούμενη περιπολία στον τομέα τους; Ούτε λόγος.

Πώς φτάσαμε λοιπόν σ' αυτό το σημείο; Που πήγαν τα άτομα στην Αστυνομία;

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν ορισμένοι αρνητικοί παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση, όπως:

·      Μικρός αριθμός προσλήψεων ιδιωτών στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας (δεν ανανεώνεται το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να υπάρχει στα Αστυνομικά Τμήματα αντικατάσταση των αποχωρούντων συναδέλφων με άλλους),

·      Ασταμάτητες εκροές προς "προνομιούχες" Υπηρεσίες (Επίσημα, κ.τ.λ.),

·      Αλλεπάλληλα μέτρα ενίσχυσης άλλων Διευθύνσεων (π.χ. Το Μεταγωγών καθημερινά ζητάει από όλη την Αττική, από απογυμνωμένα Αστυνομικά Τμήματα, ακόμα κι από απομακρυσμένα Τμήματα Τροχαίας, άτομα για ενίσχυση. Το δυσοίωνο στην περίπτωση της Διεύθυνσης Μεταγωγών είναι ότι δεν πρόκειται να ενισχυθεί, όπως κατά το παρελθόν, με νέο εξερχόμενους Αστυφύλακες (η σειρά Αστυφυλάκων 2015-17 που θα ονομαστεί τον Οκτώβριο αποτελείται από 505 άτομα μόνο!) λόγω του νέου Π.Δ 75/ 2016. Έτσι ,αναπόφευκτα, θα συνεχίσει να ζητάει άτομα από διάφορες άλλες Υπηρεσίες και στο μέλλον),

·      Ανυπαρξία κινήτρων που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα Τμήματα Τάξης, και τις μάχιμες Υπηρεσίες γενικότερα, σε πόλο έλξης για τους αστυνομικούς (παροχή γενναίου επιδόματος σε αστυνομικούς που υπηρετούν στο πεζοδρόμιο, τήρηση των ΠΔ 34/2001, που αφορά το χρόνο εργασίας αστυνομικού προσωπικού, και 173/2013, που αφορά την έκδοση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση).

Ασυζητητί, ένα και μόνο από τα παραπάνω είναι ικανό να επιφέρει διαμαρτυρίες και αναστάτωση στο προσωπικό, πόσο μάλλον σήμερα, που αυτά λαμβάνουν χώρα όλα μαζί, ταυτόχρονα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού πλέον, και για κακή μας τύχη, κανείς δεν είσαι θέση να γνωρίζει που μας οδηγεί όλο αυτό.

Ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει στα Τμήματα Τάξης αποτελεί η έλλειψη σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Είναι αδιανόητο ο Έλληνας Αστυνομικός να καλείται να εκπληρώσει το υπηρεσιακό του καθήκον με ληγμένα αλεξίσφαιρα, περιπολικά των 500.000-600.000 κατά μέσο όρο χιλιομέτρων και ασυρμάτους που λειτουργούν σε αναλογικό σήμα μετάδοσης.

Είναι γεγονός ότι το έγκλημα εξελίσσεται συνεχώς αλλά εμείς, ως Ελληνική Αστυνομία, δυστυχώς φαίνεται να έχουμε κολλήσει κάπου πριν την Ολυμπιάδα του 2004.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, όλο αυτό το διάστημα, δεν σταματήσαμε να επισκεπτόμαστε την φυσική ηγεσία του Σώματός, προκειμένου να βρεθεί λύση για όλα τα παραπάνω προβλήματα. Επισημάναμε από νωρίς τον κίνδυνο που διαβλέπαμε και κάναμε προσπάθειες να ενισχύσουμε τη Διεύθυνση μας, πιέζοντας για απεμπλοκή των μέτρων προς άλλες Διευθύνσεις.

Όσον αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό δεν ήταν λίγες οι φορές που καταφέραμε να επιτύχουμε μέσω ιδιωτικών χορηγιών, να αποκτήσουν οι Υπηρεσίες της νοτιοανατολικής διάφορα αναλώσιμα, όπως: (χαρτί μελάνι, κ.τ.λ.), μηχανήματα (φαξ, εκτυπωτές, κ.τ.λ.) ακόμη και οχήματα.

Επιπλέον, μένει ακόμα να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με την επικείμενη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε με κάθε τρόπο, ώστε επιτέλους να βελτιωθεί αυτή κατάσταση.

Ορμώμενος λοιπόν από την ανησυχία και το φόβο των εναπομεινάντων συναδέλφων μου στα Αστυνομικά Τμήματα, κάνω δραματική έκκληση προς πάσα Αρχή - αρμόδιο, να συντελέσει - συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε στα Τμήματα Τάξης, στους πυρήνες της Ελληνικής Αστυνομίας, να ανατραπεί αυτό το σκηνικό αποσύνθεσης που επικρατεί.

Υ.Γ.1: Και κάτι ακόμη που πρέπει να επισημανθεί, μέσα σε όλη αυτή τη δραματική κατάσταση, είναι η πολύτιμη συνεισφορά των Δόκιμων Αστυφυλάκων στα Αστυνομικά Τμήματα. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ορισμένοι ότι η όποια προσφορά των ανωτέρω, θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς καθήκοντα που τους αναλογούν. Η πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων έχει μοναδικό σκοπό την άρτια προετοιμασία των μελλοντικών ονομασθέντων Αστυφυλάκων και όχι την κάλυψη κάθε λογής υπηρεσιακής ανάγκης που προκύπτει.

Υ.Γ.2: Περαστικά στο Δόκιμο Αστυφύλακα που τραυματίστηκε την 27/3/17 στο Ψυχικό, ενώ εκτελούσε μέτρα Τάξης. Ο ανωτέρω εισήχθη για νοσηλεία στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401, ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Υ.Γ.3: Όπως είχε πει και σε συνέντευξή του στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης: "Το μεταναστευτικό πρόβλημα ίσως κάποια στιγμή να λυθεί, ίσως λειτουργήσει η επανεισδοχή στην Τουρκία ή με κάποιον άλλο τρόπο, επιτρέψτε μου όμως να κάνω μια πρόβλεψη: το πρόβλημα με τα Επίσημα στην Αστυνομία δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ..."

 

Νίκος Κορομηλάς

Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ταμίας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής

Μέλος Δυναμικής Αντίδρασης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής (Δ.Α.Α.Ν/Α.Α.)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis