Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 13/12/2020

Σε εξέλιξη είναι το κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ του Σαββάτου, 12 Δεκεμβρίου και στο οποίο εμπλέκεται ένας 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στo νησί και ένας 56χρονος υπάλληλος στο πλοίο της γραμμής Ρόδος - Κως - Καστελόριζο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, από τον Αύγουστο μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, ο 56χρονος ναυτικός τροφοδοτούσε τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου με πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από τις κινήσεις των Ελληνικών Δυνάμεων στο Καστελόριζο.

«Δεν το έκανα για τα λεφτά, δεν πήρα χρήματα, το έκανα για να βοηθήσω την Τουρκία», είπε ο 56χρονος στους αστυνομικούς, με βάση τα στοιχεία. Σύμφωνα με όσα ομολόγησε, είχε συμφωνήσει να μεταφέρει στον 35χρονο, πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, για τα νούμερα που αναγράφονται στα ελληνικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην περιοχή, τα οποία και φωτογράφιζε, αλλά και πληροφορίες για τους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο πλοίο στο οποίο ο ίδιος εργαζόταν ως μάγειρας. «Κατασκόπευε το νησί μας με ένα σωρό φωτογραφίες από διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος, μιλώντας στο OPEN.

[custom:google-ads]

Ποιοι είναι οι δύο κατάσκοποι

Oι δυο κατάσκοποι του προξενείου χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές με κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες τους, ενώ ανά αραιά χρονικά διαστήματα βρίσκονταν διά ζώσης σε διάφορα σημεία της Ροδου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προέκυψε ότι ο 56χρονος εργάζεται στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο τα τελευταία δύο χρόνια. Η προσέγγισή του από τον γραμματέα του προξενείου έγινε τον Αύγουστο, σε μία τεταμένη περίοδο στο Αιγαίο.

 

Ο μάγειρας υποστήριξε ότι ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο τον έπεισε να του στέλνει φωτογραφίες από πολεμικά πλοία και πληροφορίες για τις βάρδιες των Ελλήνων στρατιωτικών στο Καστελόριζο. Και οι δύο μεγάλωσαν στη Ροδόπη, ενώ και οι δύο είναι μουσουλμάνοι.

Ο υπάλληλος του προξενείου ζήτησε και πήρε πενθήμερη προθεσμία για να απολογηθεί και αφέθηκε ελεύθερος. Ελεύθερος αφέθηκε και ο μάγειρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ελαφρότερες κατηγορίες. Όσον αφορά στο προφίλ του υπαλλήλου του προξενείου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει γεννηθεί στη Ροδόπη και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

Νομικοί της Ρόδου τον θυμούνται να δίνει το «παρών» σε δικαστήρια είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης είτε ως διερμηνέας Τούρκων που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν γνώριμο των «ειδικών» υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τον ρόλο του ύποπτο. Στο παρελθόν ο 36χρονος είχε απασχολήσει για ανάρτησή του στο Facebook με εθνικιστικό (υπέρ της Τουρκίας) περιεχόμενο για τη Θράκη. Περισσότερο φως στις έρευνες θα ρίξουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των λάπτοπ και των κινητών που βρέθηκαν στην καμπίνα του 56χρονου μάγειρα.

[custom:google-ads]

Στο στόχαστρο το παρελθόν του 56χρονου

Oι Αρχές αυτή την ώρα ερευνούν το ενδεχόμενο ο 36χρονος να είχε δημιουργήσει ολόκληρο δίκτυο κατασκοπείας και συνεπώς ο 56χρονος να μην ήταν ο μόνος του πληροφοριοδότης. Η έρευνα της ΕΥΠ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ ο στενός κλοιός για τους δύο άνδρες άρχισε να σφίγγει όταν σημειώθηκε το επεισόδιο με τη μπογιά στην ελληνική σημαία και το drone στο Καστελόριζο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία επικοινωνία των δύο ανδρών -οι οποίοι δέχονται κατηγορίες για κατασκοπεία- έγινε στις 6 Νοεμβρίου. Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνταν σε καφενεία της Ρόδου προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες.

 

Πηγές: newsbomb.gr, ethnos.gr
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis