Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:56 | 16/08/2018

Καθώς όλο και περισσότεροι προσθέτουν στα τυφέκια και στις αραβίδες τους δυνατότητες νυχτερινής μάχης, βλέπουμε τα λέιζερ σκόπευσης IR (InfraRed, Υπέρυθρη ακτινοβολία) να γίνονται καθημερινότητα ακόμα και για πολίτες. Η ρύθμιση αυτού του σκοπευτικού συστήματος όμως είναι πολύ διαφορετική από τα σκοπευτικά συστήματα που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα σε άλλα άρθρα μας. Εδώ θα δούμε πως γίνεται το «μηδένισμα» του ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο εύστοχες βολές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Υποπολυβόλο MP5, C.Q.B. και ελληνική πραγματικότητα


Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα IR λέιζερ σκόπευσης δε προσφέρει πολύ υψηλή ακρίβεια. Συχνά μεταβολές σε υψόμετρο, θερμοκρασία, κτλ. μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία ή/και απόδοση του με αποτέλεσμα η ακτίνα του να έχει κάποια μικρή απόκλιση από την αρχική μας ρύθμιση. H πιο διαδεδομένη χρήση τους σήμερα είναι για μάχες σε μικρές αποστάσεις οπότε αυτό δεν έχει τεράστια σημασία, αλλά είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε.

Αντίστοιχα και με τα συμβατικά σκοπευτικά, τα IR λέιζερ ρυθμίζονται καθ’ύψος (δηλαδή επάνω-κάτω) και κατά διεύθυνση (δηλαδή δεξιά-αριστερά). Ωστόσο, όλα τα σύγχρονα σκοπευτικά συστήματα IR λέιζερ εκπέμπουν την ακτίνα λέιζερ είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά τους, ανάλογα με το μοντέλο. Βλέπετε καλύτερα τη εννοούμε παρακάτω όπου φαίνεται το σημείο εκπομπής της ακτίνας λέιζερ IR μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Γι’αυτό το λόγο υπάρχουν δύο «σχολές» στη ρύθμιση τους. Η πρώτη είναι η ρύθμιση ακριβείας. Κατά τη ρύθμιση ακριβείας, ρυθμίζουμε την ακτίνα σε μία συγκεκριμένη απόσταση, π.χ. 50 μέτρα, οπότε γνωρίζουμε ότι στα 50 μέτρα εκεί όπου χτυπάει η ακτίνα είναι και εκεί που θα προσκρούσει η βολίδα. Όπως αντιλαμβάνεστε, όσο η απόσταση αυτή αλλάζει η απόκλιση θα διαφέρει ανάλογα. Βλέπετε καλύτερα τι εννοούμε με αυτό από τις παρακάτω επεξηγηματικές εικόνες.

Το παραπάνω αποτελεί το βασικό λόγο για τον οποίο η μέθοδος ρύθμισης ακριβείας χρησιμοποιείται πολύ σπάνια. Με μεγάλη διαφορά η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι αυτή της σταθερής απόκλισης. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η μέθοδος της σταθερής απόκλισης εξασφαλίζει ότι ασχέτως της αποστάσεως η ακτίνα θα στοχεύει στο ίδιο σημείο με μία σταθερή απόκλιση από το πραγματικό σημείο πρόσκρουσης της βολίδας. Βλέπετε πως φαίνεται αυτό καλύτερα στη συνέχεια.

Ασφαλώς μπορούμε να κάνουμε μερικές βολές σε μία απόσταση, π.χ. 50 μέτρα, και μετά να κάνουμε μερικές ακόμα από τα 100 μέτρα και να ρυθμίσουμε το IR λέιζερ ώστε να έχει πάντα μία σταθερή απόκλιση με συμβατικούς στόχους. Όμως, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να ρυθμίσουμε το λέιζερ μας με τη μέθοδο σταθερής απόκλισης είναι με ειδικούς στόχους για αυτή τη χρήση όπως αυτοί της εταιρίας Telluric που βλέπετε παρακάτω. Οι στόχοι αυτοί έχουν στο κέντρο τους μία IR ανακλαστική επιφάνεια. Στοχεύουμε στο στόχο μέχρι να δούμε ότι το λέιζερ μας χτυπάει στην ανακλαστική επιφάνεια, κάτι εύκολο να το εντοπίσει κανείς μέσα από τη νυχτερινή όραση καθώς η ανάκλαση είναι αρκετά έντονη. Έπειτα ρίχνουμε μερικές βολές από μία σταθερή απόσταση. Είτε από 25 μέτρα, είτε 50 μέτρα, ή 100 μέτρα. Ο κάθε κύκλος που βλέπετε επάνω στο στόχο αντιστοιχεί στο που θα πρέπει οι βολές μας καταλήγουν εάν το IR λέιζερ μας είναι ρυθμισμένο σωστά με τη μέθοδο σταθερής απόκλισης για αυτές τις αποστάσεις (δηλαδή 25, 50, και 100 μέτρα αντίστοιχα).

Εάν δεν είμαστε εντός των κύκλων, τότε μετράμε πόσα τετράγωνα εκτός είμαστε και κάνουμε την ανάλογη ρύθμιση στο λέιζερ μας. Κάθε τετράγωνο έχει διαστάσεις ενός εκατοστού που αντιστοιχεί σε ακριβώς ένα κλικ σε απόσταση 25 μέτρων σε όλα τα γνωστά μοντέλα από λέιζερ σκόπευσης IR. Καθώς τα IR λέιζερ σκόπευσης μπορούν να τοποθετηθούν είτε επάνω, είτε στο πλάι από το χειροφυλακτήρα. Οι στόχοι αυτοί είναι διαθέσιμοι για όλες αυτές τις επιλογές. Π.χ. παρακάτω βλέπετε αριστερά το στόχο για λέιζερ τύπου AN/PEQ-15 που έχει τοποθετηθεί επάνω στο χειροφυλακτήρα, και δεξιά το στόχο για το ίδιο λέιζερ όταν έχει τοποθετηθεί δεξιά στο χειροφυλακτήρα.

Αντίστοιχα, βλέπετε παρακάτω στα αριστερά πως φαίνεται το IR λέιζερ όταν εκτός του κέντρου του στόχου, και αριστερά το πως είναι όταν στοχεύει στο κέντρο, επάνω στην ανακλαστική επιφάνεια.

 

 

 

 

 

 

 

 


Η νυχτερινή μάχη έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι και η ρύθμιση των σκοπευτικών λέιζερ IR που διαφέρει αρκετά από τα συμβατικά σκοπευτικά. Εάν γνωρίζετε και άλλες μεθόδους ρύθμισης των IR σκοπευτικών λέιζερ και θέλετε να τις μοιραστείτε μαζί μας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια του άρθρου.

Πηγή:  defensegr.wordpress.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis