Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:57 | 22/03/2015

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει πλέον η υπόθεση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς η αποκάλυψη του Βήματος δεν προκάλεσε μόνο έντονους τριγμούς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά βγήκε και εκτός συνόρων.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και η Bild έκανε πρώτη είδηση, στη διαδικτυακή έκδοσή της, το συγκεκριμένο θέμα με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψε με εκατοντάδες απολυμένους του Δημοσίου, στα οποία προβλεπόταν για τον ίδιο δικηγορική προμήθεια 12% σε περίπτωση επαναπρόσληψής τους.

«Σκάνδαλο διαφθοράς, υπουργός κατά της διαφθοράς», είναι ο τίτλος της Bild, ενώ στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος είναι υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, αλλά φέρεται να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η Bild, που αναφέρει εκτενώς τις πληροφορίες από το δημοσίευμα του Βήματος, επισημαίνει ότι με τις κατηγορίες ασχολήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Η κόντρα για το θέμα συνεχίστηκε και την Κυριακή, με τον κ. Κατρούγκαλο να διαπληκτίζεται στον «αέρα» με τον διευθυντή του Βήμα FM, Βασίλη Χιώτη. Ο υπουργός τον αποκάλεσε ψεύτη και συκοφάντη και τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί βάσει εντολών και συμβολαίων με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο δημοσιογράφος απάντησε ότι τίθεται ζήτημα ηθικής τάξης και επανέλαβε ότι ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται να έχει υπογράψει συμφωνητικό την ημέρα που πληροφορήθηκε ότι θα είναι υπουργός.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «επιστρέφει τη χυδαία συκοφαντία» και έθεσε στον κ. Κατρούγκαλο τρία ερωτήματα για την υπόθεση, ζητώντας του να απαντήσει γιατί έφτιαξε νέα εταιρεία όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, πόσες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων έχει αναλάβει η εταιρεία στην οποία ήταν ως το Μάιο του 2014 αλλά και εκείνη στην οποία ήταν στη συνέχεια.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΔ, στην οποία έκανε λόγο για «αντιμνημονιακό αγώνα με το αζημίωτο, 12% το κεφάλι», ενώ καταλόγισε ευθύνες και στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης- που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει αποστομωτικές τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος- πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας «Αντί να απολογηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση που έσπευσε βιαστικά και άκριτα να υιοθετήσει το ψευδές δημοσίευμα για τον κ. Κατρούγκαλο, ζητάει και τα ρέστα!». Ακόμη, προσθέτει απαντώντας στη ΝΔ ότι τη στιγμή που οι συκοφαντίες έχουν καταπέσει, επιμένει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. «Ας το καταλάβουν όμως καλά. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι δικό τους μονοπώλιο. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σύντομα».

Η αποκάλυψη του «Βήματος»

Ολα ξεκίνησαν με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο εμφανίζει τον κ. Κατρούγκαλο να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους έπαιρνε προμήθεια 12% επί των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης.

Σύμφωνα με το νόμο, αν ένας δημόσιος υπάλληλος απολυθεί και επαναπροσληφθεί, θα λάβει το 25% του μισθού του για τρία ολόκληρα χρόνια. Οπως αναφέρει το «Βήμα», ο κ. Κατρούγκαλος είχε κάνει ιδιωτικά συμφωνητικά με τουλάχιστον 300 απολυμένους του Δημοσίου. Σε αυτά, δηλώνεται ότι σε περίπτωση που πάρουν αποζημιώσεις ή διοριστούν στο Δημόσιο, τότε εκείνος θα δικαιούται ως δικηγορική αμοιβή το 12% των χρημάτων.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει  ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά υπογράφονται τις ημέρες που ο κ. Κατρούγκαλος μπαίνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλαδή ως υπουργός που θα αναλάβει να χειριστεί τους απολυμένους και τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους του Δημοσίου.  

Κατρούγκαλος: Πρόκειται για συκοφαντία, προβοκάτσια και πλαστογραφία

Λίγες ώρες μετά από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε ότι πρόκειται για συκοφαντία, προβοκάτσια και πλαστογραφία και πρόσθεσε: «Αν είχα κάνει το συμφωνητικό, θα έπρεπε όχι μόνο να παραιτηθώ, αλλά να φύγω από τη χώρα ή να αυτοκτονήσω», ενώ αξίωσε από την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλλει 10.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσει στο ΚΕΘΕΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σχετικά με το επίμαχο έγγραφο με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά με το Δημόσιο και έχει υπογραφεί από συνεργάτη του.

Νωρίτερα, πριν παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι διέκοψε τη σχετική δραστηριότητα όταν εξελέγη ευρωβουλευτής και έκτοτε δεν συνέταξε καμία ανάλογη εργολαβική σύμβαση.

Ομως, στα έγγραφα που παρουσιάζει η εφημερίδα είναι ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο ακυρώνει τη δήλωση του υπουργού, καθώς σε αυτό φαίνεται ότι απολυμένος υπάλληλος έχει υπογράψει μαζί του λίγες ώρες πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου του 2015.

Ζήτησαν την παραίτησή του

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να καλεί το Σάββατο τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Κατρούγκαλο από την κυβέρνηση. Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξηγήσεις ζήτησε από τον υπουργό και αποφάσεις από τον πρωθυπουργό το Ποτάμι.

Απόλυτη κάλυψη από Μαξίμου

Μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Κατρούγκαλο, οι οποίες- σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης- κρίθηκαν επαρκείς και δεν τίθεται θέμα αποπομπής του από την κυβέρνηση. Επιπλέον, αργά το βράδυ του Σαββάτου, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για τέσσερα ψέμματα και μία αλήθεια σε σημείωμα άτυπης ενημέρωσης.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis